2008, szeptember 14-én  a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás megnyitójával vette kezdetét a Szakrális Művészetek Hete. (A hét teljes programja letölthető a cikk vévén lévő linkről MS-Word formátumban)

2008, szeptember 14-én  a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás megnyitójával vette kezdetét a Szakrális Művészetek Hete. (A hét teljes programja letölthető a cikk vévén lévő linkről MS-Word formátumban)

A Nemzeti Múzeum féltett liturgikus kincseit tárja a látogatók elé a vasárnap nyíló időszaki kiállításon. A reneszánsz miseruhák, textil- és ötvös remekek közül kiemelkedik az a selyemből szőtt, arannyal hímzett miseruha, amelyet Mátyás király Firenzében készített trónkárpitjából alakítottak át.

Az Erdő Péter bíboros által kezdeményezett Budapesti Városmisszió részeként 2007-ben indított Szakrális Művészetek Hetét idén második alkalommal rendezi meg az Ars Sacra Alapítvány. A kezdeményezés 2008-ban országossá vált, amelyhez Esztergom, Veszprém, Győr, Szombathely, Pápa is egyre több programmal csatlakozik.

A fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Textilmúzeum mellett pl. a Pálos Könyvtár, a Pilinszky Café, a Magyar Szentek Temploma, a Mária Magdolna Torony, a Szent Mihály kápolna, a Viselettörténeti Babamúzeum, a Ráday Gyűjtemény és a Szent Margit Gimnázium csatlakozik a rendezvényhez.

Számtalan, eddig a nagyközönség elől elzárt kinccsel ismerkedhetnek meg a látogatók. Ilyen pl. a palóc öltöztetős Mária kegyszobor „ruhatára", a mai magyarországi szerzetesrendek viseletei, kódexek, zászló gyűjtemény stb. Most először nézhető meg a közönség elől eddig elzárt Kiscelli Múzeum kriptája.

A kiállítások és tárlatvezetések mellett színházi előadások, hangversenyek is színesítik a programot. A szervezők nem megszokott színházi előadásokra vagy hangversenyekre hívják a nézőket, hallgatókat, azoknál kicsit többet szeretnének adni. A több különböző műfajt felölelő esti programok mindegyikén 1-1 emlékeztetőt, apró irodalmi emléket is kézbe kap a közönség, mely az elhangzó előadáshoz köthető, annak élményét szeretné meghosszabbítani.

A Szakrális Művészetek Hete az Arsa Sacra Alapítvány civil kezdeményezéseként valósul meg,  az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, a Mátyás-templom kulturális központja az Incoronata, a Reneszánsz Programiroda, és a Képmás családi magazin támogatásával. A kiállítások egy része – így például a Nemzeti Múzeum kiállítása is – egyben az Oktatási és Kulturális Minisztérium által rendezett Nemzeti Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz  is kapcsolódik. 

Dragonits Márta, Báránné Kolek Ildikó és Toroczkay Ilona, az Ars Sacra alapítvány kuratóriumi elnöke és tagjai a sajtó képviselőinek elmondták: céljuk, hogy Budapest és az ország városai az egyházművészet révén is kapcsolódjanak a 2007-es Városmisszió törekvéseihez, és a rendezvény a Városmisszió gyümölcseként tovább éljen az elkövetkező években is.

A Szakrális Művészetek rendezvénysorozata nemcsak a hívő emberekhez szól. Minden művészetet kedvelő, a szépre nyitott és azt igénylő jóérzésű érdeklődőt várnak a térítésmentes  tárlatvezetéseken, kiállításokon, előadásokon, hangversenyeken.

MKPK/MK/ARS Sacra Alapítvány/Leinhardt Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük