2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Növekvő kiskereskedői ügyfélállomány – lassan átalakuló ATM-piac

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/64056"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_118.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Lejárt a nejlonzacskós bevételszállítás korszaka: felismerve, hogy már akár havi pár tízezer forintért is minőségi és biztonságos készpénz-logisztikai megoldásokhoz juthatnak, egyre több kiskereskedelmi egység fordul a hozzáértő szolgáltatók irányába. Emellett az ATM-készülékek integrált kiszolgálása és a modernebb berendezések telepítése jellemzi 2012-ben a készpénz-logisztikai iparágat, amelynek forgalma 28-30 milliárd forint körül alakul az idei évben - állapítja meg legfrissebb elemzésében a szektor egyik ismert szereplője, a Brink's Magyarország.

images 118.thumbnailLejárt a nejlonzacskós bevételszállítás korszaka: felismerve, hogy már akár havi pár tízezer forintért is minőségi és biztonságos készpénz-logisztikai megoldásokhoz juthatnak, egyre több kiskereskedelmi egység fordul a hozzáértő szolgáltatók irányába. Emellett az ATM-készülékek integrált kiszolgálása és a modernebb berendezések telepítése jellemzi 2012-ben a készpénz-logisztikai iparágat, amelynek forgalma 28-30 milliárd forint körül alakul az idei évben – állapítja meg legfrissebb elemzésében a szektor egyik ismert szereplője, a Brink's Magyarország.

images 118.thumbnailLejárt a nejlonzacskós bevételszállítás korszaka: felismerve, hogy már akár havi pár tízezer forintért is minőségi és biztonságos készpénz-logisztikai megoldásokhoz juthatnak, egyre több kiskereskedelmi egység fordul a hozzáértő szolgáltatók irányába. Emellett az ATM-készülékek integrált kiszolgálása és a modernebb berendezések telepítése jellemzi 2012-ben a készpénz-logisztikai iparágat, amelynek forgalma 28-30 milliárd forint körül alakul az idei évben – állapítja meg legfrissebb elemzésében a szektor egyik ismert szereplője, a Brink's Magyarország.

 Mind több kiskereskedelmi vállalkozás ismeri fel és hajlandó megfizetni a professzionális készpénz-logisztikai szolgáltatásban rejlő értékeket – állapítja meg legfrissebb iparági elemzésében a hazai készpénz-logisztikai szektor egyik vezető szereplője, a Brink's Magyarország. A trendet jelzi, hogy a kiskereskedelmi szektorból érkező megbízások, értéküket tekintve, 5 százalékkal nőttek az idén.

"Egyre több, transzparenciára és biztonságra törekvő, sikeresen működő kiskereskedelmi vállalkozás tartja érdemesnek havi 60-100 ezer forint ráfordítását a készpénzes bevételek biztonságos kezelésére. Ez egy havi mintegy 10 millió forintos készpénzforgalom mellett a bevételek alig egy százalékát jelenti, miközben egy esetleges támadás, sikkasztás akár a teljes havi árbevétel kiesésével is járhat" – hívja fel a figyelmet Kárpáti Balázs, a Brink's Magyarország vezérigazgatója.

„Ez is a válság egyik következménye, a társadalom elszegényedésével párhuzamosan ugyanis érzékelhetően nőtt a bevételek szállításának biztonsági kockázata" – teszi hozzá Kárpáti Balázs. A Brink's első embere egyre több munkaadó oldaláról tapasztal felelős hozzáállást, vagyis hogy mindent megtesznek alkalmazottaik, illetve a vállalkozás bevételei biztonságának megteremtéséért.  „A nejlonzacskós bevételszállítás ideje lejárt" – érzékelteti a változásokat Kárpáti Balázs.

Alapvetően pozitív trendek tapasztalhatók az ATM-kiszolgálási piacon is, annak ellenére, hogy a készpénzlogisztikával foglalkozó társaságok egyik legnagyobb bevételi forrását jelentő területen 2012-ben stagnálás tapasztalható a bankfiókok bezárásával némileg csökkenő ATM-állomány miatt. A pénzkiadó automaták számának minimális csökkenését ugyanis ellentételezi a megmaradó állomány modernebbre cserélése, így összességében nincs szó visszaesésről az ATM-ek kiszolgálását végző iparágban.

„A kis bankfiókok bezárásával a kereskedelmi bankok nem szeretnének ügyfeleket veszíteni, ezért biztosítaniuk kell a kétirányú számlamozgások lehetőségét (a készpénz felvétele mellett a számlára történő befizetéseket is kezelni kell). Erre szolgálnak azok a berendezések, amelyekbe a készpénzt már nem az időigényes megoldást jelentő borítékos módszerrel, hanem közvetlenül lehet betölteni. Az így befizetett összeg azonnal a számlára kerül" – ismerteti a modern berendezések telepítésnek indokát és legfontosabb előnyét Kárpáti Balázs.

A Brink's vezérigazgatója szerint a készpénz-logisztikai iparág másik fontos bevételi forrását a hitelintézetek költségcsökkentési kényszerre adott válasza jelenti az idén. Az integrált készpénz-logisztikai szolgáltatók a rendelkezésükre álló know-how révén ugyanis a költségek 18-25 százalékos csökkentése mellett is jelentős kiszolgálásbeli minőségnövekedést képesek biztosítani a bankok számára készpénzkezelésük és ATM-portfóliójuk üzemeltetése során, így azok több erőforrást képesek magtevékenységükre allokálni.

„Nem mindegy például, hogy mekkora érték ül tétlenül az automatákban. A jelenlegi gazdasági környezetben már 1-2 millió forintnyi, az ATM-ben tétlenül álló forint is veszteség. A készpénz-optimalizálással ez a probléma kezelhető, a kiszolgálási minőség jelentősen javítható. Ugyanilyen fontos a bankfiókokban lévő pénz optimalizálása, az elosztás szervezése, ennek informatikai és elemzői támogatása, végül a fizetőeszköz biztonságos szállítása is" – hívja fel a figyelmet Kárpáti Balázs.

A pozitív trendek ellenére az igazi fellendülés a készpénz-logisztikai iparágban továbbra is várat magára. A Brink's becslése szerint a szektor jelenlegi 28-30 milliárd forintos összesített árbevétele 20-25 százalékkal alacsonyabb, mint a válság előtti időkben. Igaz, a gazdasági növekedés beindulásával az iparág gyorsan visszakapaszkodhat az aranyidők szintjére – hangsúlyozza a Brink's vezérigazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.