2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

November 17. – a Főváros Napja

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/2975"><img class="image thumbnail" src="/files/images/budapestcimer1.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Budapest címere" title="Budapest címere" width="100" height="94" /></a></span>November 17-én  emlékezik meg minden évben ünnepi ülésén a Fővárosi Közgyűlés  Pest, Buda, Óbuda és a Margit-sziget egyesüléséről.  A 134. évforduló, a 2007-es megemlékezés eseményeinek során az Újvárosháza Protokoll termében Demszky Gábor főpolgármester megnyitotta az "Újjászületés 2007" című foto-kiállítást, amely a városlakók és a Főváros összefogásával megújult parkokról és épületekről ad átfogó képet. <p>

budapest címereNovember 17-én  emlékezik meg minden évben ünnepi ülésén a Fővárosi Közgyűlés  Pest, Buda, Óbuda és a Margit-sziget egyesüléséről.  A 134. évforduló, a 2007-es megemlékezés eseményeinek során az Újvárosháza Protokoll termében Demszky Gábor főpolgármester megnyitotta az "Újjászületés 2007" című foto-kiállítást, amely a városlakók és a Főváros összefogásával megújult parkokról és épületekről ad átfogó képet.

budapest címereNovember 17-én  emlékezik meg minden évben ünnepi ülésén a Fővárosi Közgyűlés  Pest, Buda, Óbuda és a Margit-sziget egyesüléséről.  A 134. évforduló, a 2007-es megemlékezés eseményeinek során az Újvárosháza Protokoll termében Demszky Gábor főpolgármester megnyitotta az "Újjászületés 2007" című foto-kiállítást, amely a városlakók és a Főváros összefogásával megújult parkokról és épületekről ad átfogó képet.

A fotókiállítás 17 budapesti épület felújítás előtti és jelenlegi állapotát ismerteti. Demszky Gábor kifejtette: mintegy 15 évvel ezelőtt hozta létre a főváros a történelmi építészeti arculat megóvásáért, helyreállításáért azokat a támogatási formákat, amelynek keretében, pályázat útján, anyagi segítséget nyújt a felújítási munkálatokhoz.

Az ünnepi ülésen, a  Himnusz eléneklése után, a megjelentek egyperces néma felállással tisztelegtek az elhunyt Kosáry Domokos emléke előtt.  A 95. évében eltávozott Széchenyi-nagydíjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, a nemzetközi tudományos élet és a magyar közélet kiváló egyénisége halálával mindannyian kiemelkedő  személyiséget veszítettünk el.  Kosáry Domokos munkásságát számos kitüntetéssel, egyebek mellett Állami Díjjal, Akadémiai Aranyéremmel, Nagy Imre-érdemrenddel, Prima Primissima Díjjal, Széchenyi-aranyéremmel és idén Radnóti Miklós-díjjal ismerték el.  A főpolgármester megemlékezett az elhunyt kiemelkedő történészi munkásságáról és az akadémikus 1956-os érdemeiről, melyeket már 1996-ban díszpolgári címmel ismert el a Fővárosi Közgyűlés. A Főpolgármesteri Hivatal homlokzatán gyászlobogó hirdeti a város közösségének veszteségét.A Fővárosi Önkormányzat díszsírhely felajánlásával is tiszteleg az elhunyt emléke előtt.

1873. november 17-éről szólva, Demszky Gábor megnyitó beszédében emlékeztetett, az egységes Budapest létrejöttével olyan fellendülési időszak következett, amelyben Budapest lakossága 27 év alatt kétszeresére nőtt, ekkor alakult ki a főváros máig jellemző, egyedülálló arculata.  Hidak épültek, megszületett az Országház és sok más kiemelkedő létesítmény, a főváros igazi világvárossá vált. 

A főpolgármester hangsúlyozta,  a modernizáció és a hagyományok együttesének meghatározó ereje biztosíthatja Budapest virágzását,  ami ma is elsősorban az önmagukért és másokért egyaránt felelős kreatív és bátor polgárok elhatározásán múlik.  Ilyenek azok a személyiségek is, akiket Budapest évről évre kitüntet.

A nagy városfejlesztő Podmaniczky báró szerepének méltatása során bíztatta az utódok generációját; ma is cselekedjünk úgy a városért, mintha Podmaniczky és Kővágó József ma is velünk volna.

Budapest mai helyzetéről a főpolgármester úgy vélekedett, az idei év a nekilendülés és az uniós források megpályázásának ideje volt, ennek köszönhetően valósulnak meg a kiemelt beruházások a városban, a 4-es metró,

a körgyűrű,  az Aquincumi Múzeum új szárnya, stb.  A kormányfővel további állami támogatásokról tárgyalnak, pl. a FŐTÁV un. ÖKO projektjének, s további „húzó" programoknak a megvalósítására.

Kitüntetések átadása következett, melyeket Demszky Gábor nyújtott át .

Díszpolgári címet kapott

Dargay Attila rajzfilmrendező,

Kende Péter történész-szociológus, 

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke,

Tabányi Mihály előadóművész,

Juruij Petrovics Ljubimov színházi rendező.  (A főpolgármester oroszul köszöntötte és köszönte meg a magyar kultúráért kifejtett tevékenységét is. A 90 éves mester láthatóan jó erőben vett részt az eseményen.)

Pro Urbe Budapest  díjazottak között található

Dr.Bán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója,

Dr.Kendelényi János főorvos,

Kulka János színművész,

Lator László költő-műfordító,

Rajk László építész-látványtervező,

Tímár Péter filmrendező.

Kende Péter a kitüntetettek nevében a városhoz való személyes kötödéséről, saját életének megpróbáltatásairól, a várost kényszerűségből elhagyókról szólt, kifejezve reményét, hogy az utódoknak nem kell hasonló tragikus eseményeket átélniük.

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.