2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MDF: EGY CIVIL SZERVEZET SEM GYAKOROLHATJA A RENDŐRSÉG JOGAIT!

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/7371"><img class="image thumbnail" src="/files/images/bsa.thumbnail.jpg" border="0" alt="BSA fenyegető szórólap" title="BSA fenyegető szórólap" width="93" height="100" /></a><span style="width: 91px" class="caption">BSA fenyegető szórólap</span></span>  <p><strong>A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje kéri a pénzügyminisztert, hogy szólítsa fel az APEH-ot a BSA-val (Business Software Alliance) ez év elején kötött megállapodás felbontására, valamint azt javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak, hogy indítson vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtésével és adattárolásával kapcsolatban.</strong></p><p> 

bsa fenyegető szórólapBSA fenyegető szórólap 

A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje kéri a pénzügyminisztert, hogy szólítsa fel az APEH-ot a BSA-val (Business Software Alliance) ez év elején kötött megállapodás felbontására, valamint azt javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak, hogy indítson vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtésével és adattárolásával kapcsolatban.

 

bsa fenyegető szórólapBSA fenyegető szórólap 

A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje kéri a pénzügyminisztert, hogy szólítsa fel az APEH-ot a BSA-val (Business Software Alliance) ez év elején kötött megállapodás felbontására, valamint azt javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak, hogy indítson vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtésével és adattárolásával kapcsolatban.

 

 Az MDF fontosnak tartja a legális szoftverek illegális másolása elleni fellépést, de egyben hangsúlyozza, hogy ez nem egy civil szervezetnek a feladata, hanem – a hatályos törvények szerint – a rendőrségé.

A BSA egy külföldön (az Egyesült Államokban) bejegyzett civil egyesületként kötött együttműködési megállapodást az APEH-el. A szerződést az MDF már a megkötéskor is helytelenítette, ezért figyelmeztetett az együttműködési megállapodás veszélyeire. A szerződésben a BSA vállalta az adóhatóság munkatársainak képzését, az APEH pedig a szervezet javaslatainak véleményezését.

A megállapodással, az aláírt együttműködési szerződéssel az MDF álláspontja szerint a BSA visszaél. A magyarországi kis- és középvállalkozásoknak küldött leveleiben azzal fenyegetőzik, hogy ha nem az ő előírásainak megfelelően vezetik szoftver nyilvántartásukat, az APEH eljárhat velük szemben. Csakhogy a Magyar Köztársaság hatályos jogszabályai alapján, a tiltott szoftvermásolás és -kereskedés elleni fellépés a rendőrség feladata, így minden törvénytisztelő állampolgárnak – amennyiben ilyenről értesül – a rendvédelmi szervnél kell megtennie bejelentését.

Érthetetlen, hogy a BSA miért próbál hatóságként eljárni, amikor erre semmilyen törvényi felhatalmazása nincs. Az abnormális helyzet megszüntetése érdekében az MDF Informatikai Kabinetje kéri Veres Jánost, hogy szólítsa fel az APEH-ot a BSA-val ez év elején kötött megállapodás felbontására, továbbá javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak, hogy kezdjen vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtésével és adattárolásával kapcsolatban.

A Demokrata Fórum fontosnak tartja a legális szoftverek illegális másolása elleni fellépést, de álláspontunk és a törvény szerint ez nem egy civil szervezetnek vagy az adóhatóságnak a feladata, hanem a rendőrségé. Az MDF ezért nyomatékosan felszólítja a BSA-t, hogy a továbbiakban ne riogassa a középosztályt, a kis- és középvállalkozásokat az APEH-el, és fejezze be a törvénytelen adatgyűjtést, valamint adattárolást. A Magyar Demokrata Fórum kifejezetten veszélyesnek tartja ezt az ál-civil magatartást, különösen annak fényében, hogy a BSA akciója az információs társadalom megerősödését elősegítő más civil szervezetekre is rossz fényt vet.

http://www.privatbankar.hu/html/cikk/kommentar.php?kommentar=21075

http://www.hirszerzo.hu/cikk.ne_riogassa_az_embereket_az_apeh-hel_a_bsa.49725.html

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.