2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyári szakmai gyakorlat és tanártovábbképzés — Pinocchio is segíti az elhelyezkedést

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42457"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/pinocchio1.thumbnail.jpg" border="0" width="74" height="100" /></a></span>Nem múlt el mobilitás nélkül a nyár az Egész életen át tartó tanulás program pályázói körében: európai felnőttképzési intézményekben töltött 1-6 hetet az a 170 pedagógus, aki sikerrel pályázott Comenius szakmai tanártovábbképzésre 2010 januárjában. </p><p>

pinocchio1.thumbnailNem múlt el mobilitás nélkül a nyár az Egész életen át tartó tanulás program pályázói körében: európai felnőttképzési intézményekben töltött 1-6 hetet az a 170 pedagógus, aki sikerrel pályázott Comenius szakmai tanártovábbképzésre 2010 januárjában.

pinocchio1.thumbnailNem múlt el mobilitás nélkül a nyár az Egész életen át tartó tanulás program pályázói körében: európai felnőttképzési intézményekben töltött 1-6 hetet az a 170 pedagógus, aki sikerrel pályázott Comenius szakmai tanártovábbképzésre 2010 januárjában.

 

A több mint 500 ezer eurós költségvetéssel futó pályázattípus idei utolsó pályázati köre 2010. szeptember 15-én zárul. Szakképzési intézmények tanulói és fiatal munkavállalók pedig szakmai gyakorlatukat töltötték külföldi fogadó intézményekben idén nyáron, a Leonardo program támogatásával. A szakképzési program előnyeit országszerte több száz intézmény és annak több mint 2000, gyakran hátrányos helyzetű tanulója is élvezi.

Többségében nyelvtanár-továbbképzésre pályázott az az 516 pedagógus, akik közül 170 fő vehetett részt néhány hetes szakmai továbbképzésen az általa kiválasztott európai intézményben. Az évi három pályázati határidővel rendelkező program az oktatók készségeinek fejlesztését, szakmai kompetenciáik, módszertani ismereteik bővítését szolgálja.

Hudacsek Éva a Fáy András Általános Iskola angol nyelv tanára Fóton. Alsósokat tanít, így Comenius-os továbbképzésének témájául a kisiskolások nyelvtanítását segítő módszereket választotta. Az Egyesült Királyság-beli Hove nyelvi felnőttképző intézményéből ért haza a napokban – itthoni kollégáival is megosztható ismeretekkel gazdagodva. A hozzá igen közel álló drámapedagógiai módszerekből számos gyakorlatot gyűjtött össze a két hét alatt, és lehetősége adódott saját módszereinek a bemutatására. Mindemellett természetesen a kinti nyelvi környezetben frissült az angoltudása is. A tanárnő szeptembertől már beépíti nyelvóráiba az újonnan megismert játékokat, gyakorlatokat, és dolgozik következő – tervei szerint a felsősök nyelvtanítását támogató – továbbképzési pályázatán.

A szakmai továbbképzések – azon túl, hogy hazatérve az iskolákban folyó munka felfrissülését segítik – a különböző országokból érkező tanárok találkozásai nyomán gyakran későbbi nemzetközi, iskolák közötti együttműködések alapjául is szolgálnak.

A szakképzés fejlesztését támogató Leonardo da Vinci program segítségével többtucat fiatal töltötte nyáron szakmai gyakorlatát európai fogadó intézményekben. A Családokért Egyesület 2005 óta támogatja fiatal, pályakezdő szakmunkások külföldi szakmai gyakorlatát több szakmában. Idén már harmadik alkalommal vettek részt asztalos szakmunkás tanulók, illetve pályakezdő asztalosok 4 hetes külföldi szakmai gyakorlaton – ezúttal a mesebeli olasz asztalosmester fiától kölcsönzött „Pinocchio" néven futott a projekt. A program megvalósításához egy olaszországi faipari cég, a Toscanában működő Castelli szolgáltatta a helyet, ahol a fiatalok a fakitermelés, feldolgozás és beépítés teljes folyamatát nyomon követhették. Mindannyian részt vettek az összes munkafolyamatban, és így szereztek tényleges gyakorlati ismereteket a technológiai folyamatokról, a megmunkáló gépek beállításáról, kezeléséről, az anyagmozgatás folyamatairól, a keresztmetszeti és szerkezeti megmunkálásokról, összeépítésekről és felületkezelésekről. Az önálló munka során nem csak szakmai tudásukat bővítették, de szociális és nyelvi készségeik is fejlődtek az új környezet, kultúra és munkamorál megtapasztalásával.

„A tanulmányaikat éppen befejező tanulók elhelyezkedését nagyban segítik a kint kapott referencialevelek, a nyári gyakorlat jónéhány fiatal kedvét meghozza a szakmájában történő további tanuláshoz, de már arra is volt példa, hogy az egyik tanulót meghívták kinti munkája folytatására" – mondta el Vojtek Éva koordinátor, aki szakács- és cukrásztanulók mobilitását is koordinálja az egyesület egy másik Leonardo projektjében.

Ősszel – készülve a jövő év eleji pályázati határidőkre – szerte az országban információs és pályázatíró napok segítik a Leonardo és Comenius program iránt érdeklődőket.

Részletes információ a pályázati lehetőségekről a programokat koordináló Tempus Közalapítvány weblapján olvasható: http://www.tka.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.