Nagyszabású nyári előadás-sorozatra készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Budapest (a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes jogutóda). „Székely Dózsa György" címmel Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető látványos és magával ragadó táncjátékot álmodott színpadra, mely megújult formában határon túli és belföldi turnéra indul.

 

Nagyszabású nyári előadás-sorozatra készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Budapest (a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes jogutóda). „Székely Dózsa György" címmel Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető látványos és magával ragadó táncjátékot álmodott színpadra, mely megújult formában határon túli és belföldi turnéra indul.

 

Az előadást határon túl július 16-án a temesvári Nemzeti Színház, július 19-én a sepsiszentgyörgyi „Székely Vágta" közönsége, augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Napok nyitó-előadásaként a Kolozsvári Magyar Opera, augusztus 27-én pedig Szabadka publikuma láthatja majd az előadást.

 

A legjelentősebb hazai szabadtéri színpadok is várják már Dózsa György történetét: Veszprémben július 22-én, Nyíregyházán augusztus 10-én, augusztus 20-án Szekszárdon, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében pedig augusztus 22-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatja majd a közönség.

 

Dózsa György, történelmünk talán egyik legtragikusabb sorsú lázadója, aki éppen 500 évvel ezelőtt égette lelkünkbe jelképpé magasztosult tüzes trónját. Számos nagy művészünket megihlette az évszázadok során: Erkel operát, Székely János és Illyés drámát írt róla, Petőfi, Ady, Sinka István, Juhász Gyula versbe, Csoóri – Sára – Kósa filmre írta, Derkovits fába faragta, Szervátiusz vasba öntötte.

 

A történelmi forrásokon alapuló táncjátékban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó embert láthatjuk majd. Sajátos eszközökkel: népzenei ihletésű zenékkel, néptáncon alapuló virtuóz és lírai táncokkal emlékezik a tánckrónika történelmünk sorsfordító eseményéről és annak főszereplőjéről, Székely Dózsa Györgyről.

 

A darabban végigkísérik a legendás parasztvezér küzdelmét, szerelmét és bukását a tragikus végkifejletig, a megtorlásig, amelynek szörnyűsége elborzasztotta még az akkori, sok vért és háborút látott Európát is. Áldozatának felmagasztosulást sugalló gondolata a közös emlékezetben a mai napig él.

 

A Dózsa Györgyről, és tetteiről szóló táncjátékról Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus úgy fogalmazott: „a szerelmes, mélyen hívő és vívódó Dózsát szeretnénk megmutatni".

 

Címszerepben: Novák Péter;

Pálffy Piroska: Eredics-Fekete Zsuzsanna / Hajdú Sarolta Rege

Bakócz Tamás: Oberfrank Pál / Kertész Péter

Csáky főúr: Valach Gábor

Énekmondó: Szarka Tamás (hangfelvételről)

 

A táncjátékot írta: Vincze Zsuzsa

Tánczenei szerkesztő: Makó Péter (Csík zenekar)

Díszlet: Tóth Kázmér

Jelmez: Vincze Zsuzsa

Zeneszerző, dalszövegíró: Szarka Tamás (Ghymes együttes)

Rendező – koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész

 

A Honvéd Együttes produkciója.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

A nyári előadás-sorozat főbb állomásai:

2014. július 16. 19h – Temesvár, Nemzeti Színház

2014. július 19. 21h – Sepsiszentgyörgy, Óriáspince-tető

2014. július 22. 21h – Veszprém, Szentháromság tér

2014. augusztus 10. 20.30h – Nyíregyháza, Nyíregyházi Szabadtéri Színpad

2014. augusztus 17. 18h – Kolozsvár, Kolozsvári Magyar Opera

2014. augusztus 20. 21h – Szekszárd, Prométheusz park

2014. augusztus 22. 20h – Budapest, Margitszigeti Szabadtéri Színpad

2014. augusztus 27. 20.30h – Szabadka, Szabadság tér

 

http://www.honvedart.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük