52. évad a Gyulai Várszínházban. 2015. június 26-tól augusztus 9-ig tart a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 52. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon. Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható programot, vendégprodukciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva.

 

52. évad a Gyulai Várszínházban. 2015. június 26-tól augusztus 9-ig tart a Gyulai Várszínház nyári fesztiválja. Az 52. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon. Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható programot, vendégprodukciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva.

 

Az első új bemutató W. Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című darabja lesz, amelyet Bocsárdi László rendez. A sepsiszentgyörgyi színház társulatával létrejövő produkció folytatása lesz a legjobb rendezésnek megválasztott, UNITER-díjas, két évvel ezelőtti, szintén itt bemutatott Hamletnek. A várszínpadon a XI. Shakespeare Fesztiválon látható új produkciónak a címszerepeiben újra találkozhatnak a kitűnő sepsiszentgyörgyi színészekkel: Mátray Lászlóval, Pálffy Tiborral, Nemes Leventével, Szakács Lászlóval.

 

Gyulán született a XX. század egyik legkülönösebb és legrejtélyesebb, mára kissé elfeledett írója Szathmári Sándor, akit a magyar Wellsnek és Orwellnek is neveznek. Legismertebb műve, a Kazohinia című szatirikus regénye hasonló a Gulliver történethez, arról szól, hogy a különböző társadalmakban mik a buktatók, miért nem működnek jól. Az angol humorral megírt utópisztikus szövegből most készül először színpadi adaptáció Vörös István dramaturg és a rendező átdolgozásában. Az izgalmasnak ígérkező bemutatót Sopsits Árpád rendezi kiváló színészek közreműködésével. A bemutatóra július 21-én kerül sor a tószínpadon. Az előadás külön érdekessége, hogy a nézők a játékhoz egészen közel, a színpadon foglalhatnak helyet.

 

A harmadik bemutató a varázslatos elbeszélő költemény színpadi változata lesz, Weöres Sándor: Psyché című műve. A vár mögött lévő ligetes parkban bemutatott, felnőtteknek szóló előadást Vidnyánszky Attila állítja színre a Kaposvári Egyetem színművészeti hallgatóival. Weöres Sándor lírai bravúrja a hányatott sorsú, viharos életű költőnőről, Psychéről szól. A bemutatóra augusztus 4-én kerül sor, amelyet még egy alkalommal láthatnak. Az új bemutatókon kívül még számtalan figyelemre méltó rendezvény lesz a Várszínházban.

 

Az 52. évad az idén is a háromnapos népművészeti fesztivállal, kézműves vásárral kezdődik június 26-án, a XVI. Körös-völgyi sokadalommal. Az idei évad megnyitójára a vár előtt kerül sor 26-án, pénteken este hét órakor a sokadalmi téren. Ekkor nem csak a Várszínház 52. évada nyílik meg a Hazám, hazám dallamára zászló felvonással, ágyúlövésekkel, hanem a XVI. Körös-völgyi sokadalom is ekkor veszi hivatalosan kezdetét. Ezen a napon tartják IX. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorát, a vásárban népi mesterségek termékeit lehet megvásárolni, a népzene és a néptánc egész nap főszerepet játszik, de lesz gyermekjátszóház, kézműves bemutató, és meg lehet kóstolni a népi ételeket is. Szombaton reggel 10 órától folyamatosan zajlanak a bemutatók, este a tószínpadon a XIX. Békés Megyei Néptáncgálát nézhetik meg. Vasárnap is egész nap tart a program, lesz főző- és pogácsasütő verseny, vásári komédia és néptánc, népzene minden mennyiségben. Az ingyenesen megtekinthető vásárra minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.

 

1991-ben a Gyulai Várszínházban, a bemutató évében láthatták már a Rock Színház előadásában a Móricz Zsigmond regényéből készült, mára már klasszikussá vált musicalt a Légy jó mindhaláligot Szinetár Dóra főszereplésével. Miklós Tibor szövegátdolgozására Kocsák Tibor írt egy nagyszerű, fülbemászó zenét. A musical azóta is töretlen sikerszériát produkált, bárhol is játszották. Június 30-án most a tószínpadon a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagy sikert aratott előadását nézhetik meg Várhalmi Ilona rendezésében, remek gyerek és felnőtt színészekkel.

 

Hetedik alkalommal rendezik meg a nagy népszerűségnek örvendő Irodalmi Humor Fesztivált július 13-án a várszínpadon, ahol neves kortárs  magyar költők, írók, drámaírók olvassák fel egyenként az arra az alkalomra írt humoros írásaikat, amelyet kellemes jazz zene köt össze. Az idén is sikerült jónéhány nagy nevet elhívni a humor, a szatíra, a slam-poetry jeles képviselőiből. Így hallhatják Hartay Csaba, Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba, Kovács András Ferenc, Kukorelly Endre, Márton László, Pion István, Simon Márton, Tóth Krisztina, Székely Csaba, Szálinger Balázs, Vörös István írásait, a zenét a kitűnő zongorista Rozsnyói Péter szolgáltatja. A magyar abszurd humor vitathatatlanul legnagyobb sztárjai a L'art pour L'art Társulat tagjai Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt, Szászi Móni. Új produkciójuknak tapsolhatnak július 14-én a Várszínházban a tószínpadon, amelyet A postás, aki megeszi a leveleket címmel adnak elő.

 

Orosz István Kossuth-díjas grafikusművészt sokan a legjobbnak tartják a műfajában. Az ő műveiből rendeznek egy nagy kiállítást a Gyulai Várszínház Kamaratermében, a Kossuth utca 13. szám alatt. A megnyitóra július 15-én kerül sor, a tárlatot augusztus 9-ig lehet ingyenesen megtekinteni. A gyulai kiállításán plakátok és grafikák láthatók egy átfogó válogatás keretében Áttűnések címmel. A művész bravúros technikával elkészített anamorfikus rajzaira az a jellemző, hogy többértelműek, attól függően, mit lát bele a néző, egyik formából áttűnnek a másik formába megtöbbszörözve a rajzok jelentését.

 

Ratkó József veretes verses nyelvezetén megírt történelmi drámáját, a Segítsd a királyt! 1996-ban már láthatták a Gyulai Várszínház nézői. Az István királyról szóló mű azt a történelmi pillanatot járja körül, amikor váratlanul meghal Imre herceg, a királyi trón várományosa, és dönteni kell arról, merre menjünk, hová álljunk? A magyarság ezeréves sorsát tükrözi vissza a darab, a nemzet sorsáról kell dönteni. Az előadás most a Nemzeti Színház és a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház közös produkciójában lesz látható július 15-én a várszínpadon. Kitűnő színészek szerepelnek a vendégjátékban. A főbb szerepekben a Jászai-díjas Szalma Tamást, a Kossuth-díjas Kubik Annát, Bicskei Istvánt és a Jászai Mari-díjas Szélyes Imrét láthatják. A rendező Csikos Sándor Érdemes művész.

 

Szép Ernő: Lila ákác című, mára már klasszikussá vált szerelmes históriáját július 17-én a beregszászi Illyés Gyulai Magyar Nemzeti Színház művészei játsszák el a várszínpadon. A kárpátaljai társulat minden évben visszatérő fellépője a gyulai nyárnak. A vidám, szép történetet Katkó Ferenc állította színpadra, és ahogy ez megszokott volt eddig is, a darabban a társulat minden tagja szerepet kapott.

 

Július 27-én egy világhírű művészt és egy különleges zenekart hallgathatnak meg a komolyzene kedvelői a gyulai várszínpadon. Vásáry Tamás a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész karmester 1933-ban született. Csodagyerekként rendszeresen koncertezett, 14 évesen megnyerte a Zeneakadémia Liszt versenyének díját. A diploma megszerzése után külföldi karrierje is elkezdődött, több nemzetközi verseny díjazottja lett. A világ legnevesebb koncerthalljaiban lép fel Londontól-New Yorkig. Számtalan világhírű zenekarral, karmesterrel, muzsikussal játszott, készített lemezeket. Karmesterként több mint 100 zenekarral dolgozott a Berlini Filharmonikusoktól a Royal Philharmonic Orchestráig. Több nagyzenekar igazgatója volt. Nemcsak játszik és vezényel, hanem szívesen beszél is a zenéről. Évek óta vezeti a világ minden részéről érkező, tehetséges zeneakadémistákból álló Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart, akiknek évenként mesterkurzust tart Debrecenben. Az idei együttzenélést nemzetközi koncertkörút követi, amelynek egyik állomása Gyula lesz július 27-én. A Várszínház felkérésére elhangzik a koncerten Erkel Ferenc: Hunyadi László nyitánya, valamint hallható lesz Kodály Zoltán: Galántai táncok című műve és Csajkovszkij: V. szimfóniája.

 

Július 28-29-én egy népszerű musicalt nézhetnek meg a Geszti Péter dalszövegeire, Békés András dramaturgiájára, Dés László zenéjével megírt A dzsungel könyvét, amelynek szinte minden száma az elmúlt 17 évben sláger lett. Horgas Ádám rendezésében a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciójában nézhetik meg az előadást a tószínpadon. Nagyszerű színészek és énekesek lépnek fel a darabban, így látható lesz Szomor György, Gubik Petra, Nagy Róbert, Kara Tünde, Nagy Erika, Gulyás Attila.

 

Augusztus 1-2-án az egyik legszórakoztatóbb magyar regény színpadi feldolgozását nézhetik meg, Rideg Sándor: Indul a bakterház című komédiáját a tószínpadon. A székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékában láthatják a népszerű művet Bereményi Géza remek szövegátdolgozásában. A színpadon nagyszerű színészek játsszák a kultikus figurákat, Gáspár Sándor, Kubik Anna, Derzsi János, Sághy Tamás, Závodszky Noémi. Az előadást Bagó Bertalan rendezte.

 

Augusztus 6-án folytatódik a Kortárs felolvasószínházi sorozat, amely már öt éve tart. Az idén a neves drámaíró, Szakonyi Károly új művével, a Két nő című komédiával ismerkedhetnek meg, amely két nőről szól, akik a villamoson véletlenül találkoznak és megelevenedik a nézők előtt az életük, a mai magyar valóság.

 

A hathetes fesztivál egy musical slágerrel fejeződik be. G. B. Shaw: Pygmalion című regényéből készült a My Fair Lady című zenés darab, amely az elmúlt ötven évben a világ legtöbbször játszott musicalje lett. A budapesti Magyar Színház gyulai vendégjátéka tulajdonképpen premier lesz, mivel ebben a szereposztásban először látható a repríz bemutató. Az előadás érdekessége, hogy Sík Ferenc – a Gyulai Várszínház korábbi igazgató-főrendezője – egyik utolsó rendezése volt ez az előadás az akkori Nemzeti Színházban. 1994 óta játsszák folyamatosan ezt a darabot, most Harangi Mária rendező felújításában kerül színre. Az új szereposztás parádés, a címszerepben Mahó Andreát láthatják – aki a minap José Curával adott egy sikeres koncertet a budapesti sportarénában – mellette Hirtling István és Szacsvay László játssza a másik két főszerepet. Látható az előadásban Dániel Vali, Jegercsik Csaba, Benkő Nóra, Rancsó Dezső, Szűcs Sándor, Szatmári Attila, Simon András.

 

A Gyulai Várszínház 52. évadának végleges műsora 2015 júniusában jelenik meg, amelyben még több előadással egészül ki a gazdag program.

 

A Gyulai Várszínház szlogenje az idén is: Nyáron színházba Gyulára várom.

 

A július 2-12. közötti XI. nemzetközi Shakespeare Fesztivál valamint a július 18-19-ei XXIV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál és X. Vár Blues Fesztivál programjairól még a héten olvashatnak.

 

www.gyulaivarszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük