Sok probléma van manapság a történelemkönyvekkel. Mindenki más megvilágításban írná meg múltunk fontos eseményeit. Elhatároztam, én is beszállok a küzdelembe. Megírtam a Világosi Fegyverletétel valódi történetét, ahogy én gondolom.

 

Sok probléma van manapság a történelemkönyvekkel. Mindenki más megvilágításban írná meg múltunk fontos eseményeit. Elhatároztam, én is beszállok a küzdelembe. Megírtam a Világosi Fegyverletétel valódi történetét, ahogy én gondolom.

 

   Az 1848-as győztes szabadságharcot követő évben a magyar hadsereg rugalmas elszakadási hadműveleteket és arcvonal átcsoportosításokat hajtott végre Segesvár, Temesvár, Komárom, Arad, Zsigárd és Pered környékén. Görgői és toporczi Görgey Artúr hadügyminiszter megbízta két hűséges hívét, Gáspár András ezredest és Madarász László rendőrminisztert, hogy kössön békét.

 

   Megkezdődött a tárgyalás az oroszokkal. Gáspár ezredes haragosan összevonta a szemöldökét. Iván Fedorovics, szólt Paskievics herceghez, ön itt felvonult kilencszeres túlerővel. Hát mit képzel? Úriember ilyet nem tesz. Hát még egy arisztokrata! De uram, védekezett a gyáva, pacifista főrend, én nem tehetek mást. Miklós cár elevenen megnyúz, ha most visszavonulok. Különben is ezzel a  taktikával nyertem meg a borodínói, lipcsei és szmolenszki csatát.

 

   Lárifári, dörmögte Madarász, ha magában egy csöpp tisztesség van, nem él vissza erejével. Maguk rosszabbak, mint Ferenc József császár udvaroncai. Húzzanak el innen, nem tárgyalunk magukkal. A megbízottak felálltak a tárgyalóasztaltól. Ne lopjuk tovább egymás idejét, inkább letesszük a fegyvert.

 

   De hogy mondjuk ezt meg Artúrnak? – kérdezte Gáspár később. Bízd csak rám, kacsintott furfangos Madarász. Ne feledd, én postaügyi miniszter is vagyok. Kihallgatást kértek Görgeytől és imigyen szóltak:  Főnök, az oroszok megszégyenülten szedték össze hadseregünk nehéz- és kézi fegyvereit, flintáit és erkölcsi vesztesként kullogtak el. Végül is nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel.

 

   Világos, felelte Görgey. És most térjünk vissza a dolgos hétköznapokhoz. Drága feleségem, Perczián Erzsébet anyagi gondokkal küszködik. Valamilyen tisztességes polgári foglalkozás után kell néznem, ezt ajánlom nektek is. Türelem! Deák Feri bácsitól tudom, már csak tizennyolc évet kell várnunk a Kiegyezésig.


Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük