2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyitott múzeumok a Múzeumok Őszi fesztiválján

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/5587"><img class="image thumbnail" src="/files/images/oszifesztival_logo_med.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.muzeumokmindenkinek.hu/" title="http://www.muzeumokmindenkinek.hu/" width="100" height="100" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.muzeumokmindenkinek.hu/">http://www.muzeumokmindenkinek.hu/</a> </strong></span></span><p>A fenti címmel a Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozata másodszor várja az érdeklődő közönséget.  Országosan  hetven múzeum 400 programmal

 http://www.muzeumokmindenkinek.hu/http://www.muzeumokmindenkinek.hu/

A fenti címmel a Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozata másodszor várja az érdeklődő közönséget.  Országosan  hetven múzeum 400 programmal

 http://www.muzeumokmindenkinek.hu/http://www.muzeumokmindenkinek.hu/

A fenti címmel a Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozata másodszor várja az érdeklődő közönséget.  Országosan  hetven múzeum 400 programmal csalogat látogatót és szakembert egyaránt, hat héten át,  2007.október 1. és november 11 között a Múzeumok Őszi Fesztiválján.  A tavalyi fesztivál 25 ezer látogatója  49 múzeumba léphetett be, idén mintegy 40 ezer érdeklődőre számítanak, kiemelt célközönség ezévben az ifjúság.

A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája és a most meghirdetett őszi rendezvény-sor hagyományteremtő szándéka évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő rendezvénysorozatot ígér. A látogatók legkülönbözőbb  rétegei a nyitott múzeumok kiállításait megtekintve részt vehetnek különleges, szórakoztató-oktató programokon, családi hétvégéken és különleges tanórákon.

A Nemzeti Kulturális Alap és az Oktatási Minisztérium támogatásával tavaly 16,5, idén 17 millió Ft-ból gazdálkodhatnak a fesztivál szervezői.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó rendezvénye ismét a Múzeumpedagógiai Évnyitó lesz október elsején.  Gondozója a Szépművészeti Múzeum.  Az évnyitón a múzeumokra kívánják irányítani a diákok és tanáraik figyelmét,  jelezve, milyen fontos helyszíne lehet az oktatásnak egy-egy múzeum. A konferencián adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat.

Az évnyitóhoz október 10-én szakmai konferencia is kapcsolódik, Direct Muzeum címszóval  a szentendrei skanzenben. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum  „Design a múzeumban" rendez konferenciát okt.18-án,  a  tápiószelei Blaskovich Múzeumban Kulturális értékeink természeti öröksége címmel rendeznek szakmai napot október 19-én.   „Pláza vagy kreatív alkotóműhely"  lesz a címe a Ludwig Múzeum eseménynapjának okt.27-én.  A múzeumok hétköznapi feladatairól, a tájékoztatás eszközeiről, a meghívó, szórólap, plakát, katalógus grafikai és tartalmi kérdéseiről lesz szó november 5-én a gyakorlattal egybekötött szakmai tanácskozáson Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont – Tornyai János Múzeumban.

A nagyközönségnek számtalan különleges program szól, a látogató porcelándallamokat hallgathat négy szólamban, felkutathatja őseit, elkészítheti családfáját, címerét. Bejárhatja A Pál utcai fiúk című könyv helyszíneit, a Játék-tér-idő kalandora lehet, freskót festhet, részese lehet egy lovaggá ütési ceremóniának.  Operaházi Borlovagok koncertjére mehet, betekinthet III. Béla udvarának hangulatába, történeti utazáson vehet részt a zene szárnyain, megismerheti a báltermek titkait, ellátogathat a múlt iskolájába, patkót készíthet a kovácsműhelyben. Elindulhat Munkácsy nyomában a Dél-Alföldön, bejárhatja kerékpárral Szatmárt és Bereget, retúrjeggyel utazhat bihari és hajdúsági múzeumokba, több millió éves erdő fáit "restaurálhatja" (mocsári ciprusok!), Márton-napi lakomát ízlelhet.

A fesztivál utolsó mozzanataként, a tárca támogatásával 120 hátrányos helyzetű gyermek ingyenesen ismerkedhet meg Szentendre látványosságaival és vehet részt a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényein a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

Ízelítő a közönség-rendezvényekből:

"Térjünk a tárgyra" – Nyitott kapuk, mesélő tárgyak
Az elmúlt évben igen sikeres kezdeményezése volt a program, idén bővített formában ismétlik meg.

A látogatók betekintést nyerhetnek a múzeumok rejtett zugaiba, megismerhetik a háttérben zajló munkákat, kulisszatitkokat.  Vállalkozó kedvű családok vehetnek részt a "Fedezd fel! – Kalandtúra a múzeumban" című, interaktív programon.

"Művészetek találkozása"
A képzőművészet, a zene, a tánc, a dráma és a költészet kiegészítik egymást, harmonikusan kapcsolódnak össze, segítenek megérteni, megszólaltatni a múzeumi kiállításokat. A program egyik aktualitása a Kodály Zoltán emlékév, amelynek keretében a kórusmuzsika és az egyházi zene kerül előtérbe. E tematika megvalósításában számítunk a helyi civil szervezetek, egyesületek, művészeti iskolák közreműködésére.

"Kézfogás" – Partnerségen alapuló értékmegőrző, ismeretterjesztő program
Múzeum, iskola, könyvtár és egyéb kulturális intézmények, vagy magyarországi és határon túli magyar múzeumok közös vállalkozására buzdít múzeumi tanösvény formájában a program. A cél;  egymás kiállításainak, hagyományainak, kulturális örökségének megismerése közösen.

Hétköznapok történelme:  a helytörténeti emlékek gyűjtésére, kiállítások rendezésére ösztönözzük a múzeum munkatársait, a helyi lakosság bevonásával, a helyi média segítségével.

Ilyen a természetünk…
A szűkebb és tágabb természeti környezet tapasztalati megismerésére, a környezettudatosság fejlesztésére ad indítást múzeumi közreműködéssel. A program keretében a múzeumok természeti környezetével, történeti kertekkel, természet- és környezetvédelemmel, földünk értékeivel, a gazdag állat- és növényvilággal foglalkozó programokon vehetnek részt a látogatók.

Őszbúcsúztató – Szabadtéri Múzeumok Márton-napi vígassága
2006-ban a legnagyobb érdeklődés a szabadtéri múzeumok Márton-napi vígasságát kísérte.

Egy, eddig holtszezonnak számító időpontban szerveztek a múzeumok érdekes, látványos programokat.

2007-ben sem maradhatnak el e fesztivál jellegű, szórakozást, kikapcsolódást, vidám együttlétet nyújtó múzeumi események.

Az Országos Műszaki Múzeum  október 6-án a mosás, tisztálkodás, takarítás tárgyairól rendez visszaemlékezést, október 20-i rendezvényén pedig a Kodály Zoltán emlékév apropóján a zeneköltő és a technika kapcsolatára emlékeznek.

A Közlekedési Múzeumban  október 5-én nyílik a Spagetti-hidak  kiállítás, az étkezési tészta újszerű felhasználását demonstrálva, számos kül- és belföldi partner részvételével.

A rendezvénysorozatot  a

Múzeumot Mindenkinek Program Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre) és az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya,

társszervezőként pedig a regionális múzeumi munkacsoport tagjai gondozzák.

http://www.muzeumokmindenkinek.hu/

http://www.nka.hu/

http://www.kultura.hu/

Harmat Lajos

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.