http://www.ironport.com/http://www.ironport.com/  

2007.szeptember 27-én találkozott a szaksajtó képviselőivel az év elején a Cisco által felvásárolt  IronPort Systems internet-biztonsági termékeket gyártó cég képviseletében Mirko Schneider  Channel manager,  Hirsch Gábor  Cisco üzletfejlesztési vezető és Kiss Tibor, a Telindus ügyvezető igazgatója.

http://www.ironport.com/http://www.ironport.com/  

2007.szeptember 27-én találkozott a szaksajtó képviselőivel az év elején a Cisco által felvásárolt  IronPort Systems internet-biztonsági termékeket gyártó cég képviseletében Mirko Schneider  Channel manager,  Hirsch Gábor  Cisco üzletfejlesztési vezető és Kiss Tibor, a Telindus ügyvezető igazgatója.

A tájékoztató alaptémája az IronPort-Telindus partnerségben kifejtett együttműködés, mely a biztonságos e-mail és internet használat érdekeit kívánja előmozdítani.  A témakört érintő megoldások piacvezető szereplője az IronPort, első hazai partnere pedig mostantól a Telindus.  Globális megoldás jött létre, melynek eredményeit ezidőtől a hazai ügyfelek is élvezhetik,  a Telindus saját proaktív védelmi termékei közé sorolva kínálja az IronPort megoldásokat, ezek felhasználói a Telindus képzett szakértői támogatását élvezhetik.

A most kiteljesedett együttműködés előzménye;  a Telindus anyacége, a Belgacom már az elmúlt évben az IronPort-ot választotta saját spam-szűrő megoldásaként, menedzselt szolgáltatását is erre alapozta.  A felgyűlt kedvező tapasztalatok a Telindust az IronPorttal való partneri kapcsolat kiépítésére ösztönözték, új epizód a történetben az együttműködés Magyarországra való kiterjesztése. 

Az együttműködés célja:  az ügyfél-vállalatok elektronikus levelezésének, internetezési biztonságának növelése az elszaporodó levélszeméttel szemben. A vírusvédelem, a kéretlen levelek elleni védekezés sok anyagi erőforrást igényelt eddig a cégektől, hatékonysága azonban gyenge volt.

Sajó Péter, a Telindus Magyarország üzletfejlesztési igazgató szerint az e-mail forgalom 95%-a ma már kéretlen levél, ez leköti a vállalati sávszélességet, tárolóhelyet igényel, csökkenti a processzor-teljesítményt.  Fontos gazdasági érdek a spam kiszűrése.  Legjobb megoldásnak tűnik, ha a szűrés még a céges levelezőrendszer előtt történik.

A hatékony, többszintű e-mail és internet tartalombiztonsági szűrőrendszer alapja, az IronPort megközelítésében, az átjáró alapú szűrő, amely blokkolja a nemkívánatos tartalmakat, még a belső hálózat kritikus erőforrásaihoz való eljutásuk előtt.  Azaz, megelőző védelemre van szükség, ami a minta alapú védelem mellett, vagy előtt, kiszűri az egyértelműen káros tartalmakat. Ez a megoldás tehermentesíti a mélyebb vizsgálatokat végző modulokat, az egyéb erőforrásokat és magát az adminisztrátort.  

Ezt a logikát követve, az IronPort levelező és webes tartalombiztonsági megoldásai, kiegészítve a felügyeleti rendszerekkel, képesek rugalmasan ellátni a szervezetek tartalmi védelmét. Többféle vizsgálati módszert alkalmazva a szűrést biztonságossá teszik, segítségükkel a drága erőforrások felhasználását optimális szintre lehet hozni.

Milyen tapasztalatokkal szolgált a Belgacomnál bevezetett IronPort megoldás?

Sajó Péter elmondta, az ottani, korábbi megoldásban hat szerveren futott egy összetett védelem. Külön kirendelt kezelő üzemeltette, a spam-ek mégis átjutottak rajta és sok hibás szűrési esetet produkált.

A nyolc hónappal ezelőtt bevezetett IronPort megoldás egyetlen hardveren fut, felügyeletéhez nem szükséges kezelő. Egyhetes bevezetési és finomhangolási időszak után a beérkező spamek száma nullára csökkent, a fals pozitív ráta is nullát jelzett.

Az óriáscéghez ma naponta 570 ezer levél érkezik, ennek csak 4%-a,  24 ezer drb képvisel értéket, Az IronPort előszűrés segítségével a cég három év alatt 60%-os pénzügyi megtakarítást érhet el.

Az IronPort megoldásról Sajó Péter összefoglalt véleménye; olyan újszerű, célhardver alapú e-mail és webes tartalom-előszűrő megoldás, melyet a határvédelemben (ált. a tűzfalban) lehet elhelyezni.  Az un. reputation system

megbízhatóságon alapuló előszűrést végez.  Vizsgálódásának alapelve;  megnézni, ki küldi a levelet, korábbi viselkedése megbízhatóságra utal-e, belefér-e a vállalati szabályzott normákba. Utóbbi az un. szürke tartományt értékeli, ugyanis maga a reputation filtering  150 szempont alapján történik, a kiértékelés  -10  és  +10  jelzésű sávon belül zajlik. Ez a szám dinamikusan változhat, a felhasználó dönthet, hogy ezen belül hogyan működteti  a szűrést, ebből a tartományból milyen policy alapján szűrjön. Az IronPort nem dönt helyettünk, a döntéshez ad segítséget, kapaszkodót.

A megoldás hatékonyságát jelzi, hogy a Cisco saját rendszerét is ez védelmezi.

A hazai értékesítés dinamikus felfutását várják a cég vezetői, célszektor a szolgáltatók lehetnek, de más területek is, ahol nagyszámú levélforgalom érzékelhető. Már néhány 100 fős cégnek is nagyon gazdaságos megoldást jelenthet.

A szolgáltatás-modulok, pl. antispam, antivírus, különböző változatai testre szabhatók, beruházási költségük néhány millió Ft-tól néhány 10-millió Ft-ig terjedhet.

A Telindusról

Az IronPort-ot képviselő Telindus a megelőző védelmet segítenek kialakítani az internetes fenyegetésekkel szemben. Átfogó hálózati termék-kínálatában egyaránt megtalálható a vállalti hálózat peremének védelmét szolgáló és a tűzfalon belüli veszélek ellen védő megoldás, s ezek központi felügyeletét biztosító rendszer is.

A hardver és szoftver modulokból épülő megoldásokat a Telindus az ügyfeleknél gyakorlati segítséggel támogatja.

Referenciái nagyvállalatokat, pénzintézeteket kiemelt kormányzati hivatalokat, internet és távközélési szolgáltatókat

ölelnek fel.  12 országban van jelen.

A Telindus Kft. elődei 1990 óta jelen vannak Magyarországon, 2004 óta a cég Telindus leányvállalatként működik, a Cisco hazai partnere, IT biztonságra szakosodva.  Jelenleg elindult a hálózatbiztonsági megoldások irányába. 

Az IronPort Systems

A 2000-ben alapított cég küldetésének tekinti az internetes fenyegetések elleni védelmet, annak újszerű fejlesztését, egy-egy problémára összpontosító kimunkálását. Legfontosabb megoldása a SenderBase és az AsyncOS, s a Total Messiging Security átfogó jövőképének alakítása.

A vállalatot 2007-ben felvásárolta a Cisco,  Magyarországon is gyors térhódításra számíthat, máris rendelkezik itteni referenciával.

http://www.ironport.com/

http://www.telindus.hu/

http://www.senderbase.org/

http://www.cisco.com/web/HU/index.html

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük