Az Angster gyár látképeAz Angster gyár látképe2010. május 18-tól három hónapon keresztül a pécsi Király utcai Vasváry-házban lesz látható az a kiállítás, amely a város egyik legnevezetesebb manufaktúrájának, az Angster-orgonagyárnak állít emléket. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megrendezendő tárlaton a látogatók tervrajzok, korabeli fotók, dokumentumok segítségével pillanthatnak be a patinás gyár világába.

 

Az Angster gyár látképeAz Angster gyár látképe2010. május 18-tól három hónapon keresztül a pécsi Király utcai Vasváry-házban lesz látható az a kiállítás, amely a város egyik legnevezetesebb manufaktúrájának, az Angster-orgonagyárnak állít emléket. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megrendezendő tárlaton a látogatók tervrajzok, korabeli fotók, dokumentumok segítségével pillanthatnak be a patinás gyár világába.

Pécsett már a 14. században játszhattak orgonán, a Szent Bertalan templomban is volt már ilyen hangszer (a templom romjai ma a Gázi Kászim pasa dzsámija mögött lelhetőek fel). A törökök betörése miatt a már kialakult zenei kultúra megszakad, s egészen az 1800-as évekig nem is építenek orgonát Pécsett. A várost messze földön híressé tévő Angster-család hangszerkészítő manufaktúrájának elindítása előtt Focht Ferenc orgonái jutottak el néhány nagyvárosba.

Angster József a század utolsó harmadában építette első orgonáját a pécsi Zsinagógába. A hangszer 1869-es felavatása után egyszerre ismertté tette a városban, a régióban őt és az 1867-ben Pécsett létrehozott műhelyét is. Az üzem néhány évtized alatt hazánk egyik legjelentősebb manufaktúrájává vált.

A gyár történetéről szóló kiállítás anyagát, koncepcióját a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakreferense, Hajdók Judit orgonaművész állította össze. Az ötletgazda szerint Angster József rajz- és konstrukciós készségben, zenei hallásban és a kézművesség terén is kiváló képességekkel bírt. A cégalapítás után három generáció összesen 1300 orgonát épített, vagy épített újjá, s köztük olyan jelentősek is vannak, mint a kassai dóm, a budapesti bazilika és a pécsi székesegyház számára készített hangszerek.

A 20. század elejétől fiai, Emil és Oszkár vezették a céget. Ők valódi gyárat hoztak létre a manufaktúrából, de maguk is – apjukhoz hasonlóan – nyugat-európai tanulmányúton tanulták ki a mesterség fogásait, mielőtt Pécsett munkába álltak volna.

Az új hangzásnak, ideálnak megfelelően a 20. században megváltozott az orgonák szerkezete. A nagyobb volumenű termelésnek köszönhetően a második generáció irányította gyárból az első világháborúig évente már félszáz hangszer került ki. A gyárat 1945-től József és Imre, az unokák vették át, nekik csupán néhány esztendeig volt lehetőségük folytatni az elődök munkáját.  1949-ben ugyanis államosították az üzemet – őket pedig meghurcolták.

A kiállításon ezt a nyolcvan eredményes évet átölelő történetet kívánják feldolgozni. Eredeti leveleket, szerződéseket, tervrajzokat is bemutatnak. Az Angster-műhely világát szerszámokkal, alkatrészekkel idézik meg, valamint egykori újságcikkekkel, fényképekkel színesítik a tárlatot.

Angster József és az Angster-orgonagyár

80 év mesteri orgonái

1892-ben tervezett opus 165. orgona látványképe1892-ben tervezett opus 165. orgona látványképeA 19. századi kiegyezést követő gazdasági fellendülés nagy lehetőséget biztosított egy rajzban, műszaki tervezésben, kézügyességben és zenei hallásban kiemelkedő képességet felmutató ifjúnak, a Kácsfaluból származó Angster Józsefnek (1834-1918). Tízéves európai vándorútját követően Pécsett letelepedve egy orgonaépítő céget alapított és üzemét Magyarország minden idők legjelentősebb orgonaépítő üzemévé fejlesztette. Az ország egyházművészetére, ipartörténetére és orgonaépítészetére máig ható orgonagyárat a 20. század elejétől fiai, Angster Emil és Oszkár vezették tovább.

Az Angster-cég a 80 éves működése alatt 1300 orgonát épített vagy épített újjá Magyarországon és a határokon kívül.

A kiállítás végigvezet a cégtörténeten. Bemutatja Angster József családját, a vándorévek utolsó állomásaként a romantikus új hangzásideált képviselő párizsi tanuló éveket.

Illusztrálja az első orgonák építését a manufaktúrán és gyáralapításon át az államosításig. Bemutatja a kézműves orgonakészítést, majd a gépesített gyártást.

Eredeti homlokzati és szerkezeti tervrajzok tekinthetők meg, a kezdeti kisebb hangszerektől a nagyorgonákig. A tárlókban eredeti levelek, szerződések, egykorú Angster-katalógusok szemlélhetők meg. Az Angster-műhely működését orgonák alkatrészei és orgonaépítő szerszámok ismertetik.

A gazdag fényképanyagon keresztül a különböző helyszíneken megépített orgonák analóg és eltérő építészeti megoldásai figyelhetők meg. Székesegyházak és kistemplomokban épített Angster-orgonákat méltató egykorú újságcikkek olvashatók.

A kiállítás alapvető orgonaépítészeti ismereteket is nyújt a látogatónak. Felcsendülő orgonazene gazdagítja a látogató élményét. 

A kiállítás anyagát és koncepcióját Hajdók Judit orgonaművész, orgonakutató, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal orgona szakreferense állította össze.

A kiállítás rendezőszerve: Örökségvédelmi Ingatlanfenntartó Nonprofit Kft.

Társszervező: Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

Helyszín: Pécs, Vasváry-ház (Király utca 19.)

Időpont:  2010. május. 18 – augusztus 18.

Megnyitó: 2010. május 18., kedd 15.00

A reprezentatív kiállítás naponta 11.00-19.00-ig tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük