Vajon milyen titkokat rejt a vizek mélye? Ezúttal az óceánok kiismerhetetlen világába kalauzoljuk el látogatókat: 2012. szeptember 15-én Óceán címmel lebilincselően izgalmas kiállítás nyílik a Mezőgazdasági Múzeumban.

 

Vajon milyen titkokat rejt a vizek mélye? Ezúttal az óceánok kiismerhetetlen világába kalauzoljuk el látogatókat: 2012. szeptember 15-én Óceán címmel lebilincselően izgalmas kiállítás nyílik a Mezőgazdasági Múzeumban.

 

A Föld felszínének kétharmadát borító óceánok a megismerhetőség határát jelentették a múltban és nagy kihívást jelentenek ma is a kíváncsi és kalandos kedvű ember számára. A kiállítás különböző, szokatlan nézőpontokból veszi szemügyre a nagy titkokat a víz szikrázó tükrétől az éjsötét mélytengeri árkokig. Hatalmas időtávlatokat átfogva pillantunk be az óceánok kialakulásától elválaszthatatlan földtörténeti múltba, kitekintünk a Naprendszerbe hasonlóságok és víz után kutatva, majd a hatalmas léptékek után megvizsgáljuk az óceánok parányi és emberléptékű valóságát is. Tartson velünk!

 

A kiállítás 700 m2-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor a vendégek játéklapot kapnak, melyen érdekes fejtörőket oldhatnak meg.

 

Kezdetek

Földünket sokszor nevezik kék bolygónak, pedig Naprendszerünkben más égitesteken is található víz. Az élet kialakulásának is nyomába eredünk – hiszen ahogy saját magzati fejlődésünk, a földi élet is a vízben kezdődött.

 

Éghajlat és kutatás
Már az első hajós népek is ismerték a tengeri áramlatokat, a tengerkutatás mégis Cousteau kapitány óta lett népszerű tudományos téma. Az óceánokat egyaránt tanulmányozza geológus, meteorológus, tengerbiológus és hadmérnök, csak más-más szemszögből.


Élővilág

Az óceánok több millió fajnak adtak otthont egysejtűektől a valaha élt legnagyobb állatig. A vizekben uralkodó speciális körülmények miatt a tengeri állatok gyakran különös érzékszervekkel tájékozódnak.

 

Táplálék és energia

A tengerek sokáig kimeríthetetlen táplálékforrásnak tűntek, ám az ipari halászat elterjedése óta több faj is kipusztult. A tengerek energetikai szempontból is fontosak: a hullámzás, az árapály erejét erőművek foghatják be, és az óceánok alatt nagy kőolajmezők húzódnak.

 

Ember és technika

Óriási árutömegeket mozgatni kontinensek között, híddal kötni össze a tengerszorosok partján fekvő városokat, alámerülni az óceánok mélyére – a technika fejlődésével az ember birtokba vette az óceánokat.

 

Védelem és jövő

Sikerül-e megvédeni a tengereket? A globális felmelegedés, a környezetszennyezés, a túlhalászás, a tömeges fajpusztulás, a vizek elsavasodása egyaránt fenyegeti a tengerek, óceánok jövőjét.

 

 

A kiállítás az F Exhibition szervezésében valósul meg.

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

www.mezogazdasagimuzeum.hu

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

 

Nyitva tartás:

2012. szeptember 15.-november 4-ig, naponta 10-től 17 óráig (hétfő szünnap)

 

Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek (3-14 éves korig) 1250 Ft, csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoportok) 850 Ft, családi jegy 4950 Ft.
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

 

Csoportok számára bejelentkezés és információ: 06/1-422-0765 vagy 06/1-363-2711

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük