2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Okossírkő már Magyarországon is

4 perc olvasás

A Lapidaris lehetővé teszi, hogy az elhunyt sírhelyéhez érve az élettörténete, kedvenc versei, legszebb fotói megjelenjenek a hozzátartozó okostelefonján, s így teljesebbé váljon az emlékezés. A történelmi sírok esetében mindez több, mint kegyeleti szolgáltatás, egyfajta kegyeleti történelemóra, okulásképpen a következő generációknak.

A Lapidaris személyre szabott adatlapok által lehetőséget kínál elhunyt szeretteink emlékének megőrzésére, melyek bármikor, bárki számára megtekinthetők. Létrejön egy földrajzi helyzettől és időbeliségtől független elhunyt adatbázis, ahol a regisztrált és feltöltött személyeknek egyedi adatlapja található.

A forradalmian új, az egyházak képviselői által is örömmel fogadott komplex rendszer két fő részből áll: az elhunyt síremlékén elhelyezendő eszköz és az ehhez kapcsolt, a www.lapidaris.com weboldalon elérhető online személyes adatlapból. A szolgáltatáshoz egy Lapidaris Kő megvásárlásával lehet csatlakozni.

Az eseményen megjelent egyházi képviselők közül Százvai László református lelkész hangsúlyozta:  a gyász feldolgozásának fontos része az emlékek megőrzése, így a Lapidaris szép és hasznos kezdeményezés. Míg a régiek természetesebb módon élték meg egy szeretett személy halálát, ezáltal a tőle való elbúcsúzást, addig a 21. század embere nehezebben dolgozza fel a veszteséget. A Lapidaris kínálta lehetőség segíti a gyász feldolgozásának folyamatát. Az elengedés nem elfeledést jelent – mondta Százvai László. 

Máté Csaba görögkatolikus parókus kiemelte: a Lapidaris segíti a megemlékezést, a hozzátartozók számára rendkívül sokat jelenthet.

A  Lapidaris a legmodernebb technológiákat alkalmazza, a kezeléséhez pedig elegendő egy okostelefon. A sírhelyen el kell helyezni az eszközt, ami a világhírű Hollóházi Porcelángyárban kerül előállításra, amely teljes mértékben ellenáll az időjárás viszontagságainak. Telefonunkat a Lapidaris Kőhöz érintve megnyílik az elhunyt adatlapja, ahol képeket, videókat, személyes adatokat, idézeteket és emlékeket láthatunk. Az adatlapok megnyitása természetesen NCF kommunikációra alkalmas készülék hiányában is könnyedén megoldható, a Lapidaris Kövön található link használatával.

Fontos megjegyezni, hogy elegendő minden nyughelyhez egy Lapidaris Kő, hiszen egy Kőhöz több, a sírhelyben örök nyugalomra helyezett elhunyt adatlapja tartozhat.

Az oldalon leírhatjuk a közösen megélt élményeinket, megoszthatjuk másokkal együtt átélt eseményeket, felidézve egy felejthetetlen történetet, vagy megfogalmazva egy szívhez szóló, az adott személytől elválaszthatatlan emlékünket. Bárki megemlékezhet egy virtuális gyertya gyújtásával az elhunyt emlékoldalán, jelezve ezzel kötődését, szeretetét. Az adatlap szerkesztésére meghívhatjuk szeretteinket, hozzáférést biztosítva az elhunyt felületéhez.

Találja meg az emlékhelyeket!

A közvetlen családtagjainkon kívül a rendszer lehetőséget biztosít elhunyt távoli rokonok, régi kedves ismerősök felkutatására is. Legyen szó gyermekkori barátokról, akikkel közösen éltük át fiatalkorunk meghatározó éveit, vagy akár külföldön, talán egy másik földrészen élt hozzátartozóinkról.

Lehetőségeinkhez mérten időközönként meglátogatjuk elhunyt rokonaink síremlékeit. Az elhunyt adatlapjára feltöltött, a sírhelyről készült fotók adatai alapján a rendszer automatikusan felismeri a síremlék pontos adatait, GPS koordinátáit. Így – akár a telefonunk segítségével – könnyedén megtalálhatjuk egy távoli rokonunk síremlékét akár egy számunkra ismeretlen temetőben is.

A Lapidaris a személyes felhasználás mellett kiváló lehetőséget biztosít elhunyt ismert és közismert, történelmi személyek, háborús, hétköznapi hősök emlékének az utókor számára való tovább örökítésére is.

A lét múlandó. Így van ez a természetben az emberrel, minden élőlénnyel, sőt, még a Földi létünk alatt összegyűjtött tárgyak sokaságával is. A halál és a gyász az élet természetes velejárója, megváltoztathatatlan része a létezésnek. Sajnos a legtöbben már átéltük ennek valamilyen formáját szerettünk, hozzátartozóink, barátunk, elveszítése kapcsán.

A Lapidaris egyedülálló szolgáltatása, arra hivatott, hogy egy olyan jövőbe mutató, világon egyedülálló megoldással adjon lehetőséget elhunyt szeretteink emlékének megőrzésére, mely felbecsülhetetlen értéket ad az utókor, valamint a távol élő rokonok, barátok és hozzátartozók számára.

Lapidaris – “kőbe vésett történet”

A sajtóbemutatón készült fotókat erről a linkről tölthetik le: https://goo.gl/Urpn7A

További információk: http://www.lapidaris.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.