MILÁNÓ

A legnagyobb és legfontosabb olasz esemény a milánói világkiállítás május 1. – október 31-ig Energia és táplálék a Föld életéért címmel. Bolygónk népessége 2050-re 9 milliárd főre növekszik! Nyomasztó gondnak nézünk elébe, hiszen jelenleg is egymilliárd ember éhezik a világon. Hogyan lehetne biztosítani a környezet, a gazdaság fenntarthatóságát és a táplálkozási igény kielégítését?

MILÁNÓ

A legnagyobb és legfontosabb olasz esemény a milánói világkiállítás május 1. – október 31-ig Energia és táplálék a Föld életéért címmel. Bolygónk népessége 2050-re 9 milliárd főre növekszik! Nyomasztó gondnak nézünk elébe, hiszen jelenleg is egymilliárd ember éhezik a világon. Hogyan lehetne biztosítani a környezet, a gazdaság fenntarthatóságát és a táplálkozási igény kielégítését?

   Az expo célja, hogy útmutatót kínáljon e kihívásokra. A Linate és a Malpensa repülőtér közötti autópálya mentén, egymillió négyzetméteren állnak fel a nemzetek pavilonjai. Közöttük a gyorsvasút és a földalatti összeköttetése biztosított. Hat hónap alatt 140 ország kiállítóit, nemzetközi szervezeteket és 20 millió látogatót várnak a kulturális és zenei eseményekkel kísért ezernyi rendezvényre. (ld. www.expo2015.org)

 

A milánói Palazzo Reale ad otthont április 15-től július 19-ig minden idők legnagyobb Leonardo da Vinci kiállításának. A sokoldalú zseni művészi és tudományos munkásságát 12 szekcióban mutatják be: festményeken, rajzokon, kéziratokon és rekonstrukciókon keresztül. A műveket a világ legnagyobb múzeumai kölcsönzik erre az alkalomra.

 

Itália belülről – fotókiállítás. A Palazzo della Regionale márciustól-szeptemberig tartó kiállítása Itália életére, szépségeire és történelmére összpontosít. Olaszország mindig a fotósok kedvenc célpontja volt a külföldiek és a hazaiak számára.

 

A milánói Pinacoteca di Brera két különleges látnivalót kínál:

1) az Expo-város ikonjait eleveníti fel augusztus 4. és szeptember 24. között történelmi, kulturális és figuratív elemekkel a késő 19. századból.

2) Perugino és Raffello műveit október 6. és 2016. január 10. között először látja vendégül a Caen Múzeumból, kötük a Szűz esküvőjét, Pietro Vanucci (ismertebb nevén: Perugino) hatalmas képét, amelyet fára festett 1499 és 1504 között Perugia székesegyháza számára. Most együtt láthatjuk Raffaello hasonló című alkotásával.

 

Giotto lesz a vendég szeptember 2-től – 2016. január 10-ig a Palazzo Reale termeiben. A 14. század első évtizedeiből való remekművek némelyike még sohasem volt látható Milánóban. A mester életútját követi a Milánóba való érkezéséig, ahol a Gloria del Mondo című művét alkotta.

 

D'aprés Michelangelo a Castello Sforzisco szeptember 16 – 2016. január 10-ig Michelangelo követőivel: Tommaso Cavalieri és Vittoria Colonna munkásságával foglalkozik. Művészi technikákat mutatnak be rajzokon, nyomatokon, festményeken, kristály- és drágakő metszeteken, majolikákon, zománcozott tárgyakon és bronzplaketteken.

VELENCE

75. Velencei Filmfesztivál

A világ legrégebbi és leghíresebb film seregszemléje augusztus 26. – szeptember 5-ig nézők ezreit, sztárok tucatjait, filmbemutatók százait vonzza a fesztivál tíz napjára a patinás Velence Lidójára és lagúnáiba. 

 

Az 56. Velencei Biennálé május 9-től tart november 27-ig. Idei tárgya: a világ jövője. Kétévente az egész világ művészei készülnek a nagy demonstrációra a nemzeti pavilonokban.

 

 

RÓMA

A kétezer éves város Augustus császárról emlékezik meg június 2-ig a Museo Nazionale in Palazzo Massimóban.

 

A Complesso del Vittorianában retrospektív kiállítás látható Giorgo Morandi (1890-1964) festő munkáiból február 27-től június 21-ig.

 

Matisse „Arabesque" a Scruderie del Quirinaléban március 4 – június 21-ig Matisse japonisserie, vagyis keleti és dekoratív korszakából rendez tárlatot a Louvre-ból érkezett művek bemutatásával.

 

FIRENZE

Erő és pátosz a hellenisztikus bronzokban címmel látható kiállítás március 14. és június 21. között a Palazzo Strozziban.

 

Piero di Cosimo tárlata június 22-től szeptember 27-g tart az Uffizi Képtárban.

 

Bellezza Divina címmel június 22-től szeptember 27-ig a Palazzo Strozzi mutatja be a 20. század jelentős művészeit Gaugintől Fontanáig.

 

TORINÓ

Claude Monet kiállítás lesz márciustól júniusig a Galleria Civica d'Arte Moderno e Contemporanea galériában.

 

Raffaello és a művészetek címmel márciustól szeptemberig tartó tárlat látható a Reggia di Venezia Realéban.

 

VELENCE

Az 56. Velencei Biennálé május 9-től tart november 27-ig. Idei tárgya: a világ jövője. Kétévente az egész világ művészei készülnek a nagy demonstrációra a nemzeti pavilonokban.

 

RAVENNA

A Museo d'Arte della Cittá di Ravenna nagyszabású kiállítása február 22. – június 14-ig ezúttal Olaszország történelméről szól: A szép ország címmel. A reneszánsztól a nagy háborúig és a futuristákig mutatja be a nagy fordulópontokat.

 

FERRARA

Barcelona: Picassótól Gaudíig vonultatja fel a katalán főváros szülötteit április 19. – június 19-ig a Palazzo del Diamantiban.

 

PADOVA

Giovanni Fattiori festő mutatkozik be október 3-tól 2016. február 28-ig.

 

REGGIO EMILIA ROMAGNA

Piero della Francesca rajzai láthatók március 14-től június 14-ig a Palazzo Magnaniban.

 

 

ÚJ MÚZEUMOK

 

Aquae Venice

Új épület Velence szívében az Expo Milano szervezésében.

 

A torinói dómban április 19-től június 24-ig bemutatják a Szent Leplet Krisztus arcával.

 

Torinóban új Egyiptomi Múzeum nyílik április elsején. A Kairói Múzeum mellett a világ második legnagyobb egyiptomi művészeti tárlata lesz.

 

Diocletianus Termái Rómában, az ókori világ legnagyobb úszómedencéjével (négyezer négyzetméter!), bár a rekonstrukció teljes egészében csak később készül el. A 20 m hosszú homlokzatot Piranesi és Palladio tervezte.

 

FESZTIVÁLOK

 

Február 12-15. között Verona a szerelmeseké. Február 15-én, a Valentin-napon előadják Shakespeare Rómeó és Júliáját

 

64. San Remo – 1951 óta Itália legnagyobb dalfesztiválját 2015-ben február 10-14. között rendezik meg az Ariston Színházban 14 korábbi győztes és 8 új ígéret felléptével.

 

Maggio Musicale Fiorentino Festival – április 30. – június  27. között zajlik Firenze legrégebbi hagyományos kulturális eseménye. Az 1928-ban alakult Stabile Orchestrale Fiorentina a főszereplő. Az első fesztivált 1933-ban szervezték, azóta töretlen a hírneve. Újabban saját balett társulattal is rendelkezik: Maggio Dance.

 

Veronai Aréna – június 19-től szeptember 6-ig immár 102. éve ad otthont a Nemzetközi Opera Fesztiválnak. Idei programján szerepel: az Aida, a Rómeó és Júlia, a Nabucco, a Tosca, a Don Giovanni, A sevillai borbély és a Carmina Burana.

 

Ravello Concert Festival – április 3. – október 30. között a klasszikusoktól (Bach, Beethoven, Mozart, Schubert) Astor Piazzoláig és a modern dzsesszig vendégül lát sokféle előadóművészt a Villa Rufolo parkjában és a Ferrigno Scala Auditóriumában, májustól pedig a 19. századi borospincéből kialakított Ravello Art Centerben. Az Amalfi-öbölre néző város az 50 itáliai világörökségi helyszín egyik legszebbike. (www.ravelloarts.org)

 

Klasszikus görög színház Siracusában. Május 15-től június 28-ig előadják Aiszkhülosz Medeiáját és Euripidész Iphigeneia Aulis-ban című antik drámákat.

 

La Notte Rose – azaz rózsaszín éjszaka július 4-5-én. Emilia Romagna adriai riviéráján végig showműsorok, jelenetek, színházi előadások kapnak helyet Comacchio lidójától Cattolicáig. A fő helyszín a Rimini Riviéra. Nemzetközi látogatottságú esemény.

 

61. Puccini Festival – július 24-től augusztus 30-ig a toszkánai Torre del Lagóban 1930-ban  maga Puccini rendezte az első, saját operáit bemutató fesztivált. Idén is a legismertebb olasz énekesek lépnek fel a Pillangókisasszonyban, a Toscában, a Turandotban és A köpenyben.

 

Estate Musicale Chigiana – Toszkána gyönyörű városainak (Siena, Montelcino, Asciano) templomaiban, kolostoraiban és színházaiban zajlik július-augusztusban a „Chigianai Nyár" zenei fesztivál. A gazdag koncertprogramokon kívül a fiatalok mesterkurzusokon vehetnek részt. Az eseményre 500 ifjú muzsikus érkezik a világ több, mint 50 országából.

 

51. Sferisterio Opera Festival – július 17. – augusztus 9-ig tart Mascertában. Az idén bemutatják a Rigolettót, a Falstaffot, a Bajazzót és a Bohéméletet. Sferisterio színházát 1823-ban építették Ireneo Aleandri tervei alapján.

 

36. Rossini Opera Festival – Pesaróban, Gioacchino Rossini szülővárosában tartják augusztus 10. és 22. között. Kizárólag Rossini-műveket adnak elő: A tolvaj szarka, az Ory grófja, a La Gazzetta és a Viaggio a Reims kerül műsorra.

 

Musica Riva Festival – Trentino (Riva del Garda) július 19. – augusztus 2-ig a világ minden tájáról fiatal muzsikusok mutatkoznak be klasszikus zenekarok és táncosok közreműködésével. Riccardo Zandonai (1883-1944) operaszerző tiszteletére zenei versenyt rendeznek. .

 

16. Nyári Jamboree – könnyűzenei találkozó augusztus 1-9. között Senigaliában. A 40-es és az 50-es évek emlékezetét őrzik DJ-k a swing, rock'n'roll, doo-wop, blues, hil-billy, western swing műfajokban. A helyszínen felállított standokon a 40-50-es évek relikviáit árulják: kalapokat, gitárokat, CD-ket és egyebeket. Az eseményen felvonulnak a korszak divatos autói is.

 

Mito Settembre Musica – Torino (Piedmont tartomány) és Milano (Lombardia) között összekötő kapocs a szeptemberi háromezer fellépő részvételével tartandó koncertsorozat. A világ legjobb zenekari együttesei adnak elő középkori muzsikát, barokk operákat, dzsesszt, szabadtéri show-műsort, éjszakai koncertet, kortárs zenét – sok élvezetes mulatsággal.

 

KULINÁRIS FESZTIVÁLOK

 

Trevisóban (Veneto tartomány) Primavera Prosecco néven az újbor fesztiválon a termelők bemutatják újdonságaikat az utcákon március 15-től június 8-ig.

 

Sagra del Pesce, vagyis halfesztivál lesz május 10-én Camogliban (Liguria), a festői kikötőben. Óriási serpenyőben sülnek a világ minden tájáról származó halak. Sok turistát várnak az eseményre.

 

Festa del Prosciutto de San Daniele Friuli Venezia Giulia tartományban június 26-29-én San Daniele híres sonkáié a főszerep. Turistáknak vezetett túrákat és különböző kóstolási programokat szerveznek.

 

Speck Festival in Vilnöss – Dél-Tirol lejtőin október 4-5. között a Funes-völgyben folyik a nagy szalonnázási ceremónia.

 

Fiera del Tartufo Alba városában (Piedmont tartomány) október 11-től november 15-ig a helyi bonbonokat, borokat és a vidék specialitásait lehet végigkóstolni.

 

Euro Chocolate ünnepére a csokoládék szerelmesei gyűlnek össze Perugiában (Umbria tartomány) október 16. és 25. között.

 

Cioccolato Torinóban (Piedmont megye) az illatos csokik kiállítása fogadja a látogatót a Piazza San Carlo téren. A pontos időpontot később közlik!

 

Salone del Gusto októberben, Torinóban hatalmas slow food parádé indul a vásártéren. A termékek a fenntartható fejlődés jegyében érkeznek a világ minden tájáról.

 

Merano Wine Festival – november 6-8-ig esedékes Dél-Tirolban, a Kurhaus Merano csarnokaiban. Finom ételek társaságában a legjobb olasz és külföldi borokat szolgálják fel.

 

Wine Food Festival szeptember közepétől december közepéig tart. Itt az egész Emilia Romagna régió világhírű specialitásai kaphatók: parmezán sajt, balzsamecetek, mortadella, prosciutto (sonka). A regionális fesztiválsorozat 40 kisebb helyszínből tevődik össze.

 

KARNEVÁLOK

 

Velencei Karnevál – mindegyik közül a leghíresebb. Január 31. – február 17-ig tart. Velence nyílt város lesz partikkal, zenével, tánccal, jelmezekkel, maszkokkal. Közben show-műsorok kápráztatják el a látogatókat.

 

Viareggio Karnevál február 1-én, 8-án, 15-én és 22-én arról nevezetes, hogy gigantikus papírmasé figurákat, politikai szatírákat, színes látványosságokat, sport- és színházi eseményeket kínál – étel- és italkóstolókkal.

 

Ivrea történelmi karnevál február 1-től 18-ig tart. Fúvós- és ütőhangszeres bandák vonulnak fel. Február 15-én és 17-én eljátsszák a hagyományos „Narancsok Csatáját".

 

További karneválok:

Arezzóban február elsején és 8-án; a szicíliai Acivede január 31-én, február 1., 8., 12-17-én; Putignanoban (Baritól délre) január 31-én, február 8-án, 15 és 17-én rendezik. A Garda-tónál Fanóban és Arcóban, Cantóban, Bagolinóban szintén sor kerül színes karneváli eseményekre.

 

TÖRTÉNELMI ÉS FOLKLÓR RENDEZVÉNYEK

 

Ebben is bővelkedik az olasz vidék. Velencében történelmi regatta vonul fel, Firenzében és Gubbióban gyertyaversenyt rendeznek. A továbbiakban Cortonában, Faenzában, Lungamo-Pisában, Trentinóban, Folignóban, Sienában kerül sor különleges eseményekre.

 

SPORTESEMÉNYEK

 

Tudjuk, az olaszok lelkes sportrajongók, de külföldről is sokakat érdekel a sport. A római maratonra március 22-én, a Trentino-Garda kerékpárversenyre május 1-3-ig, a híres, 1909 óta rendezett Giro d'Italia május 9-31. között kerül sor Torinótól Milánóig tartón szakaszon. Augusztus 2-án rendezik La Speziában a 90. csónakversenyt, Barcolanánál pedig október 11-én a vitorlás yachtok ezrei kelnek versenyre a Triesti-öbölben.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük