Az olaszországi Atooma 39 ország 325 csapatát megelőzve aratott győzelmet a nemzetközi ötletek versenyén. A legígéretesebb hazai ötletek gazdáival a Magyar Telekom döntéshozói egyeztetnek a továbbfejlesztés lehetőségeiről

 

Az olaszországi Atooma 39 ország 325 csapatát megelőzve aratott győzelmet a nemzetközi ötletek versenyén. A legígéretesebb hazai ötletek gazdáival a Magyar Telekom döntéshozói egyeztetnek a továbbfejlesztés lehetőségeiről

 

A Telekom által már második alkalommal megrendezett ötlet-versenyen az Atooma győzedelmeskedett a Champions Pitch fordulóban. A Krakkóban tartott nemzetközi döntőben összesen 11 Európából és Izraelből érkezett start-up versengett az alaptőkét, hardvert és szoftvert jelentő díjakért, és az olyan nemzetközi eseményeken való részvételért, mint a 6 ezer látogatót vonzó berlini Long Night of the Startups rendezvény.

 

Atooma – egy kis varázslat

Az Atooma olyan platform, amely kapcsolatot létesít az okos készülékek, alkalmazások és érzékelők között, így automatikus okos kapcsolat létesül a végfelhasználókkal. A platform és az alkalmazás neve Smart Action Automation App and Platform és arra tervezték, hogy különböző létező eszközöket kapcsoljon össze nyolcvannál is több szolgáltatással, beleértve a viselhető eszközöket, okos készülékeket, webes és mobil szolgáltatásokat és egyéb hardvert. Az Atooma platform feladat-automatizálási felületként működik a készülékek és szolgáltatások között, így a készülékgyártók és márkák hozzáférhetnek a tulajdonunkban álló SDK-khoz és API-khoz és a kívánt okos elérések az ügyfelek felé könnyen, egyetlen egyszerű interfésszel aktiválhatóak.

Egy másik pályázó, az izraeli VoiceItt nevű start-up csapatának a két zsűritag, Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztésért felelős vezérigazgatója és Wolfgang Hisserich, a Deutsche Telekom Global Business Development & Venturing területének alelnöke mentorként nyújt további segítséget. A VoiceItt hangátviteli technológiai alkalmazás, melyet a súlyos motorikus, beszéd- és hangképzési betegségekkel küszködőknek fejlesztettek ki, képessé téve őket arra, hogy saját hangjukon kifejezhessék magukat. A megoldás természetes és könnyen használható augmentatív és alternatív kommunikációs platformot kínál a beszéd- és motorikus problémákkal küzdőknek a világ minden táján, javítva kommunikációs képességeiket és növelve függetlenségüket, továbbá részvételi lehetőséget teremtve számukra a társadalmi folyamatokban.

 

Hazánkat a nemzetközi döntőben az ANGL elnevezésű video-broadcasting applikáció képviselte. „Rendkívül erős nemzetközi mezőnyben kellett helytállnia a döntőbe jutott magyar csapatnak.  Bár az első díjat egy olasz startup nyerte, büszkék lehetünk honfitársaink teljesítményére. A Magyar Telekom több hazai pályázatot is ígéretesnek talált a magyarországi nyertesén kívül is, ezért velük tárgyalásokat folytatunk a továbbfejlesztés lehetőségeiről" – mondta Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

 

A négy magyarországi ötlet, a Crypt-Talk nevű biztonságtechnológiai megoldás, a CreaTV elnevezésű második képernyős alkalmazás, a Shop&Roll nevű „intelligens vásárlókosár" és a Rebot, egy mobillal vezérelhető robotépítő megoldás – kitalálói lehetőséget kapnak a Telekomtól arra, hogy ötletük továbbfejlesztéséről tárgyaljanak a vállalat szakértőivel és döntéshozóival.

"Congratulations to the winner XYZ! We are looking forward to see this solution developed and brought to the market. I´m proud that we decided to launch the Telekom Innovation Contest in 2013 in order to attract young entrepreneurs to submit their ideas and benefit from working with Deutsche Telekom experts. Telekom Innovation Contest has allowed T-Labs and Telekom incubators and all countries where Deutsche Telekom is present to work together as partners in selecting the winning ideas. Marking Telekom Innovation Laboratories' 10-year anniversary this year, the Contest's success also proves that our open innovation approach has paid off ever since."


A Telekom Innovációs Versenyt 2013-ban indította útjára Berlinben a Telekom Innovation Laboratories, a T-Mobile Poland és Magyarországon a Magyar Telekom. További támogatók voltak a Deutsche Telekom inkubátor-házai, a berlini, krakkói és tel-avivi hub:raum, valamint a Kitchen Budapest és a munkatársaknak létrehozott program, az UQBATE. A Telekom Csoport egyéb vállalatai is részt vettek a versenyen a Közép Kelet-Európai térségből. 2014 tavaszán 39 ország és négy kontinens 326 csapata jelentkezett a Telekom Innovációs Versenyre. A 326 pályázatból a projekt partnerei országos elődöntők során választották ki a 11 döntőst. A lengyelországi Krakkóban tartott Champions Pitch rendezvényen a döntős csapatok bemutatták elképzeléseiket a nemzetközi szakértőkből álló zsűrinek.

 

www.telekom-innovation-contest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük