2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Olcsóbb a röntgenkép papíron

3 perc olvasás
<p align="justify"><span class="inline inline-left"><a href="/node/43525"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/aysc_277x195.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Két éve vezette be Magyarországon a Xerox az orvosi képalkotó megoldásokat kínáló német vállalat, az Aycan fejlesztését, a radiológiai és más orvosi képanyagok papírra nyomtatását. A budapesti János kórházban már használják ezt az alkalmazást, amelynek beüzemelése óta a filmre nyomtatás teljesen megszűnt. Az átállással a nyomatkészítés költsége a korábbi átlagos 600 forintos darabárról 100 forintra csökkent.</p><p align="justify">

Két éve vezette be Magyarországon a Xerox az orvosi képalkotó megoldásokat kínáló német vállalat, az Aycan fejlesztését, a radiológiai és más orvosi képanyagok papírra nyomtatását. A budapesti János kórházban már használják ezt az alkalmazást, amelynek beüzemelése óta a filmre nyomtatás teljesen megszűnt. Az átállással a nyomatkészítés költsége a korábbi átlagos 600 forintos darabárról 100 forintra csökkent.

Két éve vezette be Magyarországon a Xerox az orvosi képalkotó megoldásokat kínáló német vállalat, az Aycan fejlesztését, a radiológiai és más orvosi képanyagok papírra nyomtatását. A budapesti János kórházban már használják ezt az alkalmazást, amelynek beüzemelése óta a filmre nyomtatás teljesen megszűnt. Az átállással a nyomatkészítés költsége a korábbi átlagos 600 forintos darabárról 100 forintra csökkent.

A röntgenfelvételek költséges filmre nyomtaatását váltja le az Aycan röntgenkép. A kórházi adatbázisokba integrálható aycan xray-print nagy felbontású Xerox nyomtatóval párosítva papír alapúra konvertálja a röntgengépen, CT-n, MRI-n, ultrahanggal vagy egyéb képrögzítő eljárással készült felvételeket A4, vagy A3 méretben, és akár színesben is. Ezzel az alkalmazással az egészségügyi intézmények jelentős összegeket takaríthatnak meg, és leegyszerűsödik számukra a felvételek tárolása, megosztása, valamint továbbítása. A Xeroxra, mint együttműködő partnerre azért esett az Aycan választása, mert a cég nyomtatói elegendő festéket biztosítanak a nagyszámú nyomtatáshoz magas festéklefedettség mellett is.

A fővárosi János kórházban 2008 óta használják a CT vizsgálatokhoz az Aycan fejlesztését, amelynek bevezetésével párhuzamosan meg is szüntették a filmre nyomtatást. Az orvosok monitoron állítják fel a diagnózist, amelyről elég a papír alapú nyomatot készíteni a további szakmai konzultációkhoz, illetve betegtájékoztatáshoz. A doktorok a papír alapú nyomatok minőségével pedig teljesen elégedettek, és a film kiváltása sem járt minőségromlással. A kórházban ugyanakkor az új technológiának köszönhetően radikálisan visszaestek a röntgenkép előhívással járó kiadások. Az átállással a nyomatkészítés költsége a korábbi átlagos 600 forintos darabárról 100 forintra csökkent.

Az aycan xray-print már 17 országban része az orvosi gyakorlatnak, és a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ezzel a megoldással radikálisan visszaszoríthatóak a laborköltségek, a filmelőhívás és a sokszorosítás díjai. Az átállással a jelenleg üzemeltett képkészítési eljárásokhoz képest akár 90 százalékkal is kisebb árat érhetnek el az intézmények. Ráadásul az aycan röntgenkép megtekintéséhez nincs szükség lightboxra, vagy egyéb bonyolult berendezésre. Az eredeti filmek így biztonságosan megőrizhetők, míg a papírképek megoszthatók a betegekkel, vagy a kezelőorvosokkal.

Idehaza az aycan xray-print forgalmazója a Xerox nyomatdíjas konstrukciót ajánl az egészségügyben érdekelt ügyfeleinek. A felhasználóknak nem kell megvásárolniuk a festékkazettákat vagy egyéb kellékanyagokat, a konstrukció ugyanis mindezt magában foglalja, beleértve a szervizt, a támogatást és a papírt is. A nyomtatón belül elhelyezett számláló nyomon követi az egy adott időszakon belül kinyomtatott (click) oldalak számát, és az ennek megfelelő összeget kell megtéríteni.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.