Nagy érdeklődés közepette nyílt meg az Old School című kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

 

Nagy érdeklődés közepette nyílt meg az Old School című kiállítás a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

 

Játsszunk el a gondolattal, milyen jelentőséggel bír a művészeti felsőoktatásban az intézményi háttér, egy jellemző mentalitás, maga a miliő vagy akár egy adott épület terei! Az alma mater szellemi légköre, hagyományai, attitűdje mellett gazdasági, fizikai adottságaival mind meghatározó szerepet játszanak egy-egy generáció látásmódjának kialakulásakor. Felmerül, mennyiben beszélhetünk egy ilyen intézmény esetében ciklusokról, jól körülhatárolható periódusokról? A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar közelmúltját vizsgálva ilyen izgalmas, feldolgozandó esettanulmányként kínálkozik az iskola Damjanich utcai időszaka. Mind az oktatók személybeli változása, mind a kar 2011-es átköltözése a Zsolnay Negyedbe markáns mérföldkőként aposztrofálhatók ebben a jelenből elbeszélt történetben.

 

Az OLD SCHOOL egy olyan csoportos válogatás, amely – amellett, hogy a PTE MK 1999 és 2010 közti intézményi periódusát kutatja – az egykori hallgatók, ma is praktizáló képzőművészek munkái mentén villant fel alkotói pályákat, mintát véve ebből az alapvetően heterogén, de kellő távolságból nézve több párhuzamos vagy hasonló alkotói felfogást kirajzoló közegből. A kiállítás célja, hogy a bemutatott praxisok potenciálisan mintát, viszonyulási pontot kínáljanak az anyaintézmény jelenlegi hallgatói számára.

 

Közelebbről, a kiállítás fókuszában egyrészt olyan kérdések állnak: mint mennyiben beszélhetünk generációs tapasztalatként a PTE MK Damjanich utcai, a Lantos Ferenc és Keserü Ilona szellemi örökségével, látásmódjával fémjelzett időszakról? A Bencsik István, Lengyel András, Tolvaly Ernő és Valkó László által kinevelt évfolyamok szakmai szocializációja szempontjából mit jelentett ez az intézményi légkör? Másrészt a diploma óta eltelt időszak, az ebből fakadó távolság jó alapot ad, hogy a pályán maradás kérdését, az eltérő érvényesülési stratégiákat is érintsük a kiállításban. Foglalkoztatott, hogy az egykori hallgatók jelenleg milyen kapcsolatot ápolnak Péccsel, a Művészeti Kart maguk mögött hagyva, milyen mértékben vállaltak, vállaknak szerepet a helyi művészetszervezésben, vagy vonódtak be a város kulturális vérkeringésébe?

 

Kiállítók:

BOTKA Ildikó – CSERTŐ Rita – DELI Anett – FEKETE Dénes – FUSZ Mátyás –

FREUND Éva – FOCK Máté – GARAMVÖLGYI Éva – GNANDT Ferenc –

GÓRÉ Szabina – GYENEI Csaba – GYERGYÁDESZ Mihály – HEGEDŰS Anna Tünde –

HORVÁTH Gergő – JOÓ Irma – KANICS Dorottya – KERNER Miklós – KISS Endre –

KISS Ágnes Katinka – KNETIK Andrea – KNYIHÁR Bence – KOVÁCS Olívia –

NEMES Zsuzsa – SIPOS Emő – SZALAY Péter – SZENTGRÓTI Dávid –

SZÉP Veronika – TÉGLÁSSY Anna – THORDAY Filoména Anna – UZSALY Márton –

VERES Balázs – ZÉKÁNY Dia

Kurátor: FUSZ Mátyás és SALAMON Júlia

 

Évek óta szoros az együttműködés a Zsolnay Örökségkezelő NKft. és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara között, leggyakrabban a Kemence Galériában kínálunk bemutatkozási lehetőséget a fiatal, feltörekvő művészeknek, akik együtt élnek, együtt lélegeznek a Zsolnay Negyeddel. Ugyanakkor fontosnak éreztük, hogy egy átfogóbb tárlaton is reprezentálhassa magát a kar, ezért biztosítottuk számukra az m21 Galériát, mint legmegfelelőbb helyszínt – mondta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője a megnyitón.

 

A kiállítás április 9-éig látogatható, hétfő kivételével márciusban minden nap 10.00-17.00, áprilisban 10.00-18.00 között.

Zsolnay Kulturális Negyed – m21 Galéria

Pécs, Major utca 21.

 

http://www.pecsigaleria.hu/pecsi_galeria_m21_galeria

http://www.zsolnaynegyed.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük