diaA Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) kihirdette a 2007-es tavaszi, Helyi Kezdeményezések Támogatása elnevezésû pályázatának nyerteseit.

 

diaA Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) kihirdette a 2007-es tavaszi, Helyi Kezdeményezések Támogatása elnevezésû pályázatának nyerteseit.

 

 A DIA és a Nokia ?Make a Connection – Kapcsolódj be!" programjának részeként meghirdetett pályázaton 80 érvényes pályamunkából a szakmai zsûri 25-nek ítélte oda a támogatást. Az évente kétszer meghirdetett pályázattal a DIA a 14 és 25 év közötti fiatalok ifjúsági csoportjainak helyi, kreatív, önkéntes programjait kívánja támogatni.

A pályázat célja, hogy önállóságra, öntevékenységre buzdítsa a fiatalokat annak érdekében, hogy saját illetve helyi közösségük igényeire, szükségleteire válaszolva közösségi, önkéntes programokat találjanak ki és valósítsanak meg. A támogatott projekteket a fiataloknak kell lebonyolítaniuk, ifjúsági szakemberek, koordinátorok segítségével, akiknek a projekt koordinálása, a készségfejlesztõ, feldolgozó foglalkozások megtartása, illetve biztosítása a feladatuk. A közösségi tevékenységet, önkéntes projekteket olyan feldolgozó beszélgetések és foglalkozások kísérik, melyek célja, hogy a résztvevõ fiatalok a lehetõ legtöbbet tanuljanak magukról és a társadalomról.

?Öröm látni, hogy minden pályázati körben egyre többen jelentkeznek, ami azt mutatja, hogy a fiatalság korántsem olyan passzív, ahogyan azt a közvélekedés tartja. Egyre több az olyan fiatal országszerte, aki szívesen tesz másokért, környezetéért, és meglátja az ilyen tevékenységekben a saját személyes fejlõdésének lehetõségét is. Tisch Ferenc szavaival éve: ? Elvégre tiéd is ez a világ. Magad is teremted. ? Reméljük, hogy a Nokia még sokáig az ügy mellé áll, és ezzel kiszámítható partnerként segíti a munkánkat" – nyilatkozta Galambos Rita, a DIA kuratóriumi elnöke.

?Gratulálunk minden nyertes pályázó csoportnak, mert nagyon színvonalas, ötletes pályamunkákat nyújtottak be. Nagy öröm számunkra, hogy a pályázatban részt vevõ fiatalok felismerték a közösség és az önkéntesség fontosságát, így munkájukkal tovább népszerûsítik kortársaik között ezeket az alapvetõ értékeket – mondta el Simai Anna, a Nokia kommunikációs igazgatója. – A ?Make a Connection – Kapcsolódj be!" program elérte célját Magyarországon, mivel évrõl évre egyre több fiatal csatlakozik a helyi kezdeményezésekhez. Mindenkit arra buzdítunk, hogy kapcsolódjon be, és legyen része a Make a Connection program globális közösségének."

A nyertes pályázatok között olyan kreatív kezdeményezéseket találunk, mint például a M.I.N.D csoport ?Mindenki egyért, egy mindenkiért" címû pályázata, melynek célja a Mátészalkai Református Ifjúság immáron 15 éve létezõ csoportjának újjáélesztése és közösségi életének megerõsítése, a közösségi tanulás eszközével. A Fácánkerti Ifjak Társasága a Faluház melletti lebontásra váró játszótér átalakítását tûzte ki célul, egy olyan közösségi térré, ahol a fiatalok kultúrált körülmények között tudunk találkozni a hasonló korúakkal. A TASLI – Tatabányai Segítõk Ligája pályázatának célja pedig, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki közös programokon keresztül a fogyatékkal élõ fiatalokkal. Ezáltal a csoport tagjai jobban megismerik önmagukat és egymást, így valódi kép alakul ki bennük a másság elfogadásáról és a segítségnyújtásról. A nyertes közösségeknek 2007. december 31-ig kell megvalósítaniuk a pályázatukban vállaltakat.

www.i-dia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük