2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Önrész nélkül is belevághatnának a hazai kórházak az energia-hatékonysági fejlesztésekbe

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64305"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/koltség.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span>Az egészségügyi intézmények gazdálkodása számos esetben pengeélen táncol, éppen ezért egyre nagyobb szerepe lehet a közeljövőben az önrészt kímélő energia-megtakarítási beruházásoknak. A visszatartó erő csupán az ismeretek hiánya, a felfordulással járó műveletektől való félelem, valamint a tény, hogy senki sem mer dönteni, hogy a zöld fejlesztés zöld utat is kapjon állapították meg szektorbéli tapasztalataik alapján a Dalkia Energia Zrt. szakemberei.</p> <p><strong> </strong>

koltség.thumbnailAz egészségügyi intézmények gazdálkodása számos esetben pengeélen táncol, éppen ezért egyre nagyobb szerepe lehet a közeljövőben az önrészt kímélő energia-megtakarítási beruházásoknak. A visszatartó erő csupán az ismeretek hiánya, a felfordulással járó műveletektől való félelem, valamint a tény, hogy senki sem mer dönteni, hogy a zöld fejlesztés zöld utat is kapjon állapították meg szektorbéli tapasztalataik alapján a Dalkia Energia Zrt. szakemberei.

 

koltség.thumbnailAz egészségügyi intézmények gazdálkodása számos esetben pengeélen táncol, éppen ezért egyre nagyobb szerepe lehet a közeljövőben az önrészt kímélő energia-megtakarítási beruházásoknak. A visszatartó erő csupán az ismeretek hiánya, a felfordulással járó műveletektől való félelem, valamint a tény, hogy senki sem mer dönteni, hogy a zöld fejlesztés zöld utat is kapjon állapították meg szektorbéli tapasztalataik alapján a Dalkia Energia Zrt. szakemberei.

 

A kórházak jellemzően pazarló energetikai rendszereinek felújításával 20-50 százalékos megtakarítás érhető el az energiafelhasználásban, ez pedig elégséges fedezetet nyújt egy 10-15 éves futamidejű fejlesztési beruházásra. Az energetikai szerződésekben általánosan alkalmazott több éves (3-15 év) futamidő első hallásra megrettenti az egészségügyi intézményeket, azonban az energetikai partnercégek jellemzően rugalmasan viszonyulnak a menet közben felmerülő ügyfél- és műszaki fejlesztési igényekre, tehát a hosszabb futamidő közel sem jelenti a konstrukció bebetonozását. Ráadásul kedvező feltételek esetén az induló tőkét sem kell egyben felmutatnia a kórháznak.

„Jelenleg erre mutatkozik a legnagyobb igény, ami – ismerve a közintézmények financiális helyzetét – nem is különösebben meglepő," – állítja Fernezelyi Ferenc a Magyarországon 20 kórház és több száz egyéb közintézmény energetikai szolgáltatásiért felelős Dalkia Energia Zrt. kereskedelmi igazgatója.

 

A szakmában leginkább csak „esco"-nak becézett együttműködési modellek ezen újkeletű fajtáinak is megvannak azonban az előfeltételei a Dalkia Energia szakembere szerint. Egyfelől van egy volumenfeltétel, hiszen csak kellően nagy beruházásnál jelentkezhet olyan mértékű megtakarítás, amely kölcsönösen elégséges profitot is hoz a feleknek. Másfelől fontos, hogy több évre előre tervezhessen a választott szolgáltató, olyan futamidőt fogjon át az együttműködés, amely alatt érvényesülhetnek a szakmai tapasztalatok kedvező hatásai, és a halmozódó megtakarítások révén kitermelhető a beruházás költsége. Harmadrészt a szolgáltatónak rendelkeznie kell olyan szakmai felkészültséggel és tapasztalattal, mely nem csak méretgazdaságossági, hanem innovációs előnyöket is kínál a projekt során.

 

Már az energiaszolgáltató cégek körültekintő kiválasztásával, megversenyeztetésével észrevehetően csökkenthetőek a gáz-, és a villamosenergia-költségek – ezt felismerve kezdeményezte a GYEMSZI korábban a kórházak központi energia-beszerzését is. Ugyanakkor mindez csak egyetlen eleme a spórolási lehetőségeknek. A megtakarítás a fűtési rendszer alapos átalakításával, és ahhoz szabott működtetésével teljesedik ki. A beavatkozásoknak köszönhetően oly mértékben csökken a kórház rezsiköltsége – és erre a komoly szakcégek a futamidő egészére pénzügyi garanciát is vállalnak -, hogy a különbség fedezi a beruházáshoz kapcsolódó törlesztőrészleteket is, és úgy spórol pénzt az adott kórház, hogy közben egy sokkal magasabb komfortfokozathoz jut. Az együttműködés kifutásakor pedig tovább csökkenhet a havi számla, vagy újabb fejlesztést vehet napirendjére a kórház.

 

Az ESCO (Energy Service Company) egy olyan speciális szolgáltatási forma, melynek keretében a megbízott vállalkozás (az ún. ESCO-cég) megtervezi, telepíti, üzemelteti és szükség esetén finanszírozza is az energiahatékonyságot javító beruházásokat, berendezéseket. Az ilyen típusú együttműködésnek egyik jellemzője, hogy középtávú partnerség megkötésére készteti a feleket, hiszen a beruházások megtérülési ideje eléri akár a 10-12 évet is.

Az új, nyereségmegosztáson alapuló üzleti modellek garanciát jelentenek a megbízó számára, hogy a lehető legnagyobb energia-, és így költségmegtakarítást biztosító fejlesztés valósuljon meg, hiszen a nagyobb megtakarításon mindkét fél haszna nagyobb lehet. Az egészségügyi intézmények számára kifejezetten előnyös, hogy a beruházás a létesítmény tulajdonosától nem követel feltétlenül azonnali anyagi befektetést. A fejlesztés költségeit a szerződés időtartama alatt a megtakarításokból az üzemeltetési díjakkal együtt fizetheti vissza a megbízó.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.