2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több száz új munkahely a szolgáltató szektorban

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64307"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/index_9.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="95" /></a></span>Tovább erősíti magyarországi jelenlétét az Avis Budget Group. Az autókölcsönzéssel foglalkozó cég 235 új munkahelyet teremt szolgáltató központjának bővítésével, mely beruházást a Magyar Kormány is támogatja. A döntés-előkészítést, illetve a cég számára optimális támogatási csomag kialakítását a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) végezte. A tervezett beruházás célja a szolgáltatási kör bővítése, valamint még színvonalasabb, nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások nyújtása a már meglévő és a potenciális új ügyfélkör számára.

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét az Avis Budget Group. Az autókölcsönzéssel foglalkozó cég 235 új munkahelyet teremt szolgáltató központjának bővítésével, mely beruházást a Magyar Kormány is támogatja. A döntés-előkészítést, illetve a cég számára optimális támogatási csomag kialakítását a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) végezte. A tervezett beruházás célja a szolgáltatási kör bővítése, valamint még színvonalasabb, nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások nyújtása a már meglévő és a potenciális új ügyfélkör számára.

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét az Avis Budget Group. Az autókölcsönzéssel foglalkozó cég 235 új munkahelyet teremt szolgáltató központjának bővítésével, mely beruházást a Magyar Kormány is támogatja. A döntés-előkészítést, illetve a cég számára optimális támogatási csomag kialakítását a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) végezte. A tervezett beruházás célja a szolgáltatási kör bővítése, valamint még színvonalasabb, nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások nyújtása a már meglévő és a potenciális új ügyfélkör számára.

A beruházást a HITA székházában megtartott sajtótájékoztató keretében mutatta be Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elnöke, Larry De Shon, az Avis Budget Group EMEA (Europe, Middle East, Africa) régiójának elnöke, valamint Villányi Péter, az Avis Budget Group BSC Kft. ügyvezető igazgatója.

Dobos Erzsébet a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy külön öröm, ha egy korábban már befektetett cég újabb beruházást hajt végre, mert ez a megelőlegezett bizalmon túl a tapasztalatain alapuló elégedettségét jelzi Magyarországgal, a befektetési környezettel és a hazai szervek, így a Nemzeti Külgazdasági Hivatal eddigi tevékenységével kapcsolatban. Az elnök kiemelte, hogy a beruházás egy magas hozzáadott értékű ágazatban, a szolgáltató szektorban valósul meg; képzett, nyelveket kiválóan beszélő munkaerőnek nyújtva ezzel munkalehetőséget. A képzett munkaerő mellett az Avis Budget Group – mely az elsők között nyitott regionális szolgáltató központot Magyarországon – kitűnő infrastruktúrára (pl. A-kategóriás ingatlanok) is támaszkodhat.

Az Avis Budget BSC fő tevékenységi körébe tartozik a vevői és szállítói számlák kezelése, számviteli és informatikai szolgáltatások biztosítása, valamint az adatbázis- és kintlévőség-kezelés, a gépjárműpark adminisztráció és az ügyfélszolgálat. A szolgáltató központ az elmúlt hét év során folyamatosan fejlődött.

Larry De Shon kiemelte: „A szolgáltató központ folyamatos növekedése mutatja, hogy az anyavállalat bizalma töretlen. A jelenlegi bővülés egy fontos mérföldkő a központ életében, mivel új szolgáltatási területek is Budapestre kerülnek. Biztos vagyok benne, hogy a jól képzett, nyelveket beszélő, fiatal munkaerő továbbra is biztosítja a folyamatos fejlődést és a BSC hosszú távon is hozzájárul a cégcsoport sikereihez."

Villányi Péter hangsúlyozta: „Az Avis és a Budget márkák már évtizedek óta jelen vannak Magyarországon, így a cégcsoport számára nem volt ismeretlen befektetési célpont, amikor 2003-ban helyszínt keresett zöld mezős beruházásához. A BSC (európai szolgáltató központ) 2004-es alapítása óta fontos szerepet tölt be a régió pénzügyi és ügyfélszolgálati folyamatainak fejlesztésében."

Az Avis Budget Group a világ egyik vezető autókölcsönző vállalata, mely két globális márkát működtet: az Avis-t és a Budgetet. A cégcsoport közel 175 országban szolgáltat 10 000 kölcsönzési irodát üzemeltetve, 29 000 munkavállalót foglalkoztatva. 2011-ben a vállalat árbevételének 86%-a az alábbi öt ország piacáról eredt: Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia. A globális cégcsoport jelenlegi formája 2011 októberében jött létre azt követően, hogy az Avis Budget Group, Inc. felvásárolta az Avis Europe Plc-t.

Az Avis magyarországi jelenlétét az Avis Autókölcsönző, az Avis Lease és az Avis Budget Group Business Support Centre (Avis Budget Group BSC Kft.) hármasa biztosítja, összesen mintegy 400 főt foglalkoztatva, mellyel a csoport kiemelkedik a nemzetközi kölcsönzők hazai képviseletei közül.

2003-ban az Avis Budget Group stratégiai megújulásának részeként az üzlettámogató szolgáltatások egy helyszínen való központosításáról döntött. Ennek legfőbb célja az volt, hogy átláthatóbb, gyorsabb és költséghatékonyabb folyamatokon keresztül minőségi üzleti és adminisztratív szolgáltatásokat tudjanak nyújtani a vállalatcsoport európai leányvállalatai részére, valamint hogy egy helyszínen lássák el a cég partnerhálózatának elszámolás-technikai feladatait is. A Társaság menedzsmentje Csehország, Lengyelország, Magyarország és Románia közül hazánkat választotta szolgáltató központja helyszínéül.

Az Avis Budget Group BSC Kft. 2004 januárjában kezdte meg működését Magyarországon, így az elsők között volt a Magyarországra betelepült regionális szolgáltató központok között. Tevékenysége a vállalatcsoport európai hálózatának nyújtandó üzleti támogató tevékenységekre irányult.

A vállalat árbevétele a 2011-es üzleti évről szóló beszámoló tervezete alapján  3,042 milliárd Ft, adózás előtti eredménye 168,38 millió Ft, mérlegfőösszege  860,17 millió Ft. A vállalat jelentős szerepet tölt be a hazai SSC piacon, mivel elérte azt a státuszt, amikor a fő cél a nagy hozzáadott értékű folyamatok állandó fejlesztése és központosítása.

Magyarországon 2000 táján jelentek meg az első regionális szolgáltató központok, eddig 70 telepedett le hazánkban, összesen közel 30 ezer embert foglalkoztatnak. A nagyobbak, így az EDS, az ExxonMobil, az IBM, a Sykes vagy a Morgan Stanley egyenként 500-1700 munkahelyet teremtettek, és tucatnyi multinacionális vállalat is létesített 50-600 fős regionális szolgáltató központot: például a Diageo, az Avis Budget Group vagy a Cemex. Sokan folyamatosan bővítik tevékenységüket, a kezdéskor tervezett létszámot lényegesen, akár több száz fővel meghaladta a munkaerő-felvétel és a következő évekre is további, jelentős bővítéseket helyeztek kilátásba.

 

  • Sok kvalifikált munkahelyet hoznak létre, elsősorban diplomásokat, idegennyelv-tudással rendelkezőket foglalkoztatnak, nagy számban alkalmaznak pályakezdőket.
  • Általában a tulajdonos saját leányvállalatait kiszolgáló központok létesülnek Magyarországon (úgynevezett captive center-ek). Ezek ügyfelei zömmel a közép-európai régión belüli cégek.
  • A Magyarországon letelepedett szolgáltató központok zöme regionális pénzügyi, számviteli, HR és back office illetve informatikai feladatokat végző központ. A jelenlétüket bővítő, vagy újonnan megtelepedő vállalatok egyre komplexebb és magas hozzáadott értékű tevékenységeket folytatnak.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.