Miközben a részvények továbbra is jojó üzemmódban föl-le ugrálnak, az arany piaca az utóbbi hetekben visszább vett hektikusságából. Az árfolyam az 1.680 dolláros akadály előtt egy döntő lökésre vár, hogy végre határozottan el tudjon indulni egy egyértelmű irányba. Ez az impulzus érkezhet az európai adósságfront, az indiai diwali ünnep, a dollár erőnléte vagy a hedge fond-ok irányából. Mindeközben az arany technikai elemzése is izgalmas időszakot vetít előre – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Miközben a részvények továbbra is jojó üzemmódban föl-le ugrálnak, az arany piaca az utóbbi hetekben visszább vett hektikusságából. Az árfolyam az 1.680 dolláros akadály előtt egy döntő lökésre vár, hogy végre határozottan el tudjon indulni egy egyértelmű irányba. Ez az impulzus érkezhet az európai adósságfront, az indiai diwali ünnep, a dollár erőnléte vagy a hedge fond-ok irányából. Mindeközben az arany technikai elemzése is izgalmas időszakot vetít előre – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Miután szeptemberben három éve nem tapasztalt egyhavi esést volt kénytelen elszenvedni az arany árfolyama, lassan ismét visszatérni látszik az optimizmus a piacokra. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 25 nemzetközi elemző közül 22 növekvő árfolyamokat vár a most következő hétre. Ilyen optimista nem volt ez az arány július közepe óta, amikor is a sárga fém jegyzése nyolchetes emelkedésnek indulva 20% feletti eredményt és történelmi rekordokat produkált gyors egymásutánban.

 

Hangulatváltás az arany határidős piacán

 

Az aranyár szeptemberi esése nem utolsó sorban a határidős piacok felől érkező eladói nyomásnak volt köszönhető. Az amerikai határidős tőzsde szabályzó szerve, a CFTC (Commodity Futures Trading Commision) pénteken megjelent legfrissebb jelentése (Commitment of Traders) alapján azonban már egy szerény bizakodást jelző hangulatváltás rajzolódik ki a piacokon. A COT-Report az arany határidős kontraktusainak mennyiségét mutatja hétről hétre. A nettó vételi (long) pozíciók öt héten át tartó csökkenése után most először regisztráltak enyhe emelkedést a kötelezettségvállalások számában, 164.751 kontraktusokról 168.478 darabra (+2,3%). A hangulatjavulás főként a kisebb spekulánsoknál, de a korábban jelentős pozíciókat likvidáló hedge fond-oknál is tetten érhető. A fedezeti alapok korábbi eladásaira a globális pénzpiacokon eluralkodó pénzszűke miatt került sor. Ezek a kiéleződő krízis ellen készpénztartással igyekeztek védekezni, kényszerértékesítéseikkel azonban alaposan lejtőre küldték az aranyat, de vele együtt az ezüstöt és más ipari nyersanyagokat is.

 

Likviditásösztönző csomagok Európa szerte

 

A mostani hangulatváltás mögött az állami szerepvállalás felerősödésével kapcsolatos várakozások állnak, miután az európai adósság- és bankválság újabb fordulópontjához érkezett. Franciaország, Belgium és Luxemburg a múlt hét elején államosítani kényszerült a görög fizetési válság első nyugat-európai áldozatává vált belga-francia Dexia bankházat. Ez a lépés ismét nyilvánvalóvá teszi, hogy egy a bankszektorban elinduló csődlavinát a kormányzatok igyekezni fognak minden eszközt bevetve megállítani. Egy héttel korábban a brit központi bank (Bank of England) 200 milliárd fontról 275 milliárdra bővítette a brit bankrendszer likviditási nehézségeinek enyhítését célzó monetáris könnyítés programját, és az Európai Központi Bank is 40 milliárd eurós kötvényvásárlási programot jelentett be. Végül a szlovák parlament csütörtökön második nekifutásra mégis megszavazta az euróövezeti válságkezelés szempontjából kulcsfontosságú Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) 780 milliárd euróra való bővítését. Ez a likviditási és garanciaalap kötvényvásárlásra és készenléti hitelnyújtásra biztosít forrást a bankrendszerük feltőkésítésére törekvő kormányoknak. A pénzcsapok megnyitásának pillanatnyilag nem igen van alternatívája, hiszen ennek hiányában deflációs sokk fenyegeti az európai gazdaságot. A tőkepiacokra a pénzbőség ígérete átmeneti megnyugvást hoz, a várható inflációs hatástól pedig nagy eséllyel az arany árfolyama profitálhat.

 

Gyengülő dollár hátán kapaszkodik az arany

 

Ahogy az európai mentőcsomagok csillapítják a piacok idegességét, úgy azonmód veszít erejéből a dollár, hiszen az Egyesült Államokban az ottani válság még az európainál is csillagászatibb végszámlával fenyeget. A zöldhasú és a sárga nemesfém közötti hagyományosan negatív korrelációval ismét érvényesül egy megszokott törvényszerűség. Így az elmúlt héten sokat gyengülő dollár hátán szintén tudott az arany felfelé kapaszkodni.

 

Indiai fesztivál szezon élénk kereslettel

 

A Fények Fesztiváljának is nevezett Diwali ünnep a hindu Újév kezdete, a legfontosabb ötnapos ünnepségsorozat Indiában, olyan, mint nálunk a karácsony és a szilveszter együttese. Pompás fényárban úsznak az utcák, az emberek pedig ajándékokat vásárolnak egymásnak. A helyi ékszerkereskedők idén eddig rekordszintű keresletről számoltak be a médiában, különösen az elmúlt hetek csökkenő árainak köszönhetően 30%-os forgalombővülésről érkeznek hírek.

 

Arany – technikai elemzés

 

Az arany technikai grafikonja immár napok óta beragadt az 1.680 dolláros érték alá. A szeptember végén elért lokális mélypontot követően szolid bázisépítés történt, majd magabiztos emelkedés következett, de a most elért szinten megmerevedtek a frontok eladók és vevők között. Egyelőre egyik fél sem rendelkezik elég munícióval az állóháború eldöntéséhez, ugyanakkor a szűk oldalazásban lévő árfolyamgörbe felfelé kiszaladt egy széles háromszög formációból (fekete vonalak). Egy döntő impulzusra vár most a piac a további emelkedéshez, amely technikai ellenállások híján akár 1.730 dollárig is elérhet. Ellenkező esetben visszaesés fenyeget a július eleje óta épülő emelkedő trend alsó határvonaláig. A kitörés tehát a jelek szerint a küszöbön áll, az árfolyam újbóli markáns hanyatlásának kisebb a valószínűsége.

 

Ezüst – technikai elemzés

 

Rövidtávon túlvett állapotok, számos letéti díj emelés az amerikai határidős tőzsdéken valamint recessziós félelmek jellemzik az ezüst piacát. A kevéssel 50 dollár alatti évtizedes csúcsáról április végén 16 dollárt jött vissza az olcsóbbik nemesfém. A második völgymenet szeptember közepén volt soron, és 28,16 dollárig ért. Mostanáig mindösszesen bő 30%-ot korrigált a kurzus, és technikailag még mindig nem teljesen tudott talpra állni a zuhanásából. Péntek délután 31,82 dolláron jegyezték Londonban a nemesfémet, amivel az 50- és 200-napos mozgóátlagok alatt, valamint egy széles rövidtávú csökkenést mutató trendcsatornán belül helyezkedik el a jegyzés.

 

30,67 dollárnál egyelőre egy terhelhetőnek tűnő támasz mutatkozik, amely többek között a január eleji lokális csúcsból eredeztethető. 33 dollár környékén pedig egy komoly ellenállással találja szembe magát a kurzus. Ebben a tartományban több árfolyamvölgy is kialakult május eleje és július közepe között, amelyet akkor sok befektető használt ki bevásárlásra. A nyereségzónába való visszaérkezés a spekulánsokat gyakran pozícióikból való részbeni kiszállásra készteti. Ennek köszönhető ez az ellenállási övezet, amelynek a határozott átszelése ellenben további emelkedést hozhatna 38 dollárig, ahol a következő erős ellenállás jelentene megálljt.

 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük