Az alábbiakban közreadjuk Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyet José Manuel Barrosónak,  az Európai Bizottság elnökének írt.

Az alábbiakban közreadjuk Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyet José Manuel Barrosónak,  az Európai Bizottság elnökének írt.


    José Manuel Barroso
    az Európai Bizottság elnöke

    Budapest, 2012. március 13.

    Tisztelt Elnök úr!

    Hivatkozással a három kötelezettségszegéssel kapcsolatos levélre, valamint a magyar kormány által azokra adott válaszokra, illetve Reding alelnök asszony levelében megfogalmazott egyéb aggodalmakra, kérem, engedje meg, hogy röviden összegezzem a helyzetet, tekintettel a Bizottság által felvetett kérdések megoldására.
    A Bizottság illetékes szolgálatainak állásfoglalása alapján megkezdődött a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály módosításának előkészítése. A kormány döntésének megfelelően a tervezetet további konzultáció céljából megküldtünk az Európai Központi Bank valamint a Magyar Nemzeti Bank számára, hogy a jogszabály véglegesítése során az ő véleményüket is figyelembe lehessen venni. Az EU szolgálatait konzultáció céljából még a héten megkeressük. A jogszabálytervezet tartalmazza a Bizottság által felvetett pontok többségét. A még hátralévő kérdések tekintetében – amelyekkel kapcsolatban további információt kértek (mint az elnök fizetése) – a kért információkat a megszabott határidőn belül megadjuk. Tudatában vagyunk annak, hogy a Bizottság más kérdéseket is felvetett, melyeket a pénzügyi megállapodás előfeltételeként jelölt meg. Biztosíthatom, hogy a Bizottság egyes szolgálatai által felvetett kérdésekkel a magyar hatóságok foglalkozni fognak.
    Szeretném arról is tájékoztatni, hogy a magyar kormány kérése alapján a Velencei Bizottság 2012. március 16-án fog véleményt adni egyes felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Az előkészítő konzultációk eredménye alapján elindul az érintett magyar jogszabályok módosításának folyamata és a módosító javaslatok aznap benyújtásra kerülnek az Országgyűlésnek. Meggyőződésünk, hogy a módosításokkal a Reding alelnök levelében megfogalmazott aggodalmakra és a felvetett kérdésekre egyaránt kielégítő válaszok születnek.
    Az Adatvédelmi Hatóság tekintetében arról szeretném tájékoztatni, hogy a kormány 2012. március 9-én benyújtotta a kérdéses jogszabály módosításáról szóló és a korábbi konzultációk alapján körvonalazódott javaslatot. A még fennmaradó kérdések tekintetében a magyar kormány a meghatározott határidőn belül közli majd az álláspontját.
    Végül a megszabott határidőn belül a magyar kormány a bírák nyugdíjkorhatárával kapcsolatban is közli majd a kért információkat.
    Bízom abban, hogy a mindkét fél részéről megvalósuló hatékony és gyors intézkedések nyomán lehetővé válik, hogy a fentiekben említett ügyeket a közeli jövőben megelégedésre okot adó módon zárjuk le.
    Egyben kérem együttműködését abban, hogy történjenek meg a szükséges intézkedések a Magyarországgal kötendő elővigyázatossági pénzügyi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése érdekében, hogy ezzel is megelőzzük a szükségtelen késlekedést.

    Tisztelettel:

    Orbán Viktor

btz \ bti

MTI 2012. március 14., szerda 20:05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük