2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Óriásérme

2 perc olvasás

érmeóriás

Aranyérmet általában a nemzeti bankok vagy megbízottjaik adnak ki. Magyarországon a Magyar Éremkibocsátó Kft. Az érmek elkészítése a Magyar Pénzverő Zrt. feladata, szigorú ellenőrzés mellett.

Kétfajta érmét különböztetünk meg, legalábbis az éremgyűjtők, a numizmatika szerelmeseinek szempontjából. Egyik az emlékérme, a másik törvényes fizetőeszköz. Utóbbiak többnyire értékesebbek és értékállóbbak. Persze ilyen aranyérmékkel nem fizet senki, már a kiadás pillanatában jóval többet érnek a névértéknél. Például ha valaki az 1956-os forradalom emlékére kiadott 100.000 forintos aranyérmet venne, 400.000 forintért juthatna hozzá.

A világ legnagyobb aranypénze az ausztrál állam tulajdonában van, a Museum of Sydney őrzi. 2011-ben készítette a Perth-i pénzverde II. Erzsébet angol királynő 85. születésnapjára, valószínűleg egyetlen példányban. Nem lehetett egyszerű a legyártása. Az érme egyik oldalán a királynő, Ausztrália hivatalos államfőjének arcképe. A másikon Ausztrália címerállata, az egyedül ott őshonos vörös óriáskenguru látható.

Az érmék súlyát grammban szokásos megadni. Ez az érme 1.000.000 gramm súlyú, azaz 1 tonna. Méretét pontosan nem tudjuk, de az arany 19-es fajsúlyának ismeretében kb. 130 centiméter átmérőjű és 3 centiméter vastagságú lehet. 24-karátos, 99,99 százalékos tisztaságú aranyból készült. Névleges értéke 400 millió angol font (16 milliárd forint), de piaci értéke ennek többszöröse.

A grúz Lasa Halahadze, a súlyemelés ólomsúlyú világbajnoka 217 kilogrammal tartja a szakítás világcsúcsát. Meg se tudná mozdítani az érmét.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.