2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Óriási siker a 12. Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

3 perc olvasás

img_20180109_193649.jpgNagy sikerrel, színpadtechnikailag és zeneileg is kiválóan megszerkesztett látványos jelenetekkel, elképesztő számokkal, magyar artisták bravúros szereplésével tartották tegnapelőtt, január 9-én este a 12. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitó előadását, az “A” műsort a Fővárosi Nagycirkuszban. Az elkövetkezendő szűk egy hétben mintegy húsz ország 165 kivételes tehetségű művészével ismerkedhet a nagyérdemű a porondon, a nagycirkusz épülete előtt felállított sátorban pedig  a 250 év cirkusz, 250 méter cirkuszművészet című kiállítással, mely beavat egy különleges művészeti ág kialakulásának történetébe.

 

A fesztivállal a cirkuszművészet, azaz a kitartás, az összetartás, az egymás rezdülésére való odafigyelés és egymás elfogadása előtt is tiszteleg Budapest, a világon elsőként. Ugyanis az európai cirkuszművészet pontosan 250 esztendeje született meg Londonban egy lovasakrobatika mutatvánnyal, melyet a nyitóképben Richter Flóriánék huszonkét paripát felvonultató bravúros számukban idéztek fel.

A fesztivál nyitóműsora keretében a 16 éves korától a világot járó Endrész László vehette át a  “Pro Cultura Hungarica” díjat. A nemzetközi zsűri tagjai között is helyt kapó művész ezen a porondon kezdte gyakorolni számait szűk hat évtizeddel ezelőtt  annak  reményében, hogy külföldön is öregbítheti honfitársainak cirkuszművészetét, tehetségét. Elhatározása annyira sikerrel járt, hogy 26 éve a Blackpool Tower Circus producere és igazgatója (Egyesült Királyság). A kitüntetést többek között a “Magyarország, köszönöm” mondattal vette át.

A műsor egyetlen magyar versenyzőpárosát, Ádámot és Benjámint érthetően tapsvihar fogadta. Ők  kínai rúdszámukban a torna és az akrobatika elemeit vegyítették, bámultuk hajlékonyságukat, állóképességüket, ügyességüket és merészségüket: egyikük fejjel lefelé a föld előtt néhány centiméterrel állította meg saját zuhanását a rúdon, mintha nem lenne nála nehézségi erő. Az erőt a kubai és francia párosban is megcsodálhattuk, ahol a hölgy elképesztő erővel tartotta férfi partnerét, és együtt mutattak be lélegzetelállító csodákat. Szájunkat táthattuk a cseh páros fénylő labdás zsonglőrszámain, a lengyel illuzionista buborékvarázsló tudásán, a három orosz bohóc arcra mosolyt csaló eredeti jelenetein, a kínai hölgyek virtuóz diabolós zsonglőrködésén. az üzbég család mutatványán, ahol a néhány éves kicsi is kivette részét a produkcióból.

‎A cirkuszfesztivál programjairól  a https://www.fnc.hu/  honlapon találunk pontos információkat.

Bodrog Beáta

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.