2023.március.29. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Örömautózás: mosoly, boldogság – a Hungaroringen autózhatott több száz daganatos beteg gyermek

4 perc olvasás

unnamed_28.jpgMinden előzetes várakozást felülmúló sikerrel zárult szombaton az Örömautózás a Hungaroringen. A kilencedik alkalommal megrendezett jótékonysági programon több mint 420 daganatos beteg gyermek ülhetett be egy versenyutóba, élvezhette a felszabadult autózást, a száguldást, az adrenalin gyógyító erejét.

Az Örömautózáson a gyerekek 150 versenyutót próbálhattak ki a pályán, 30 terepjáróval mehettek el off-road kalandra és azt is megtapasztalhatták, milyen, amikor egy autóbusz – a Hungaroring teljesen biztonságos tanpályáján – „jeges” útra fut és megpördül, majd újra egyenesbe áll.

Videó a rendezvényről

A sok mosoly és boldog pillanat mellett természetesen könnycseppek is hullottak. „Eljött egy házaspár, akik sajnos nemrég elvesztették a kisgyermeküket”, idézte fel a nap egyik megható jelentét Stróbl Balázs főszervező. „A szülők azt kérték, hogy egy autós úgy menjen körbe, hogy a jobb oldali ülés maradjon üres, így emlékezve a gyermekükre. Szerették volna, úgy igazán gyorsan menne végig a pályán! Felkértünk egy pilótát, és bár ilyenkor a biztonság miatt nem lehet igazán gyorsan menni, a nap talán leggyorsabb körét autózta. Miután lejött a pályáról, a pilóta a kormányra dőlve ült, nem tudott sokat mondani…, csak annyit: olyan érzése volt, mintha ott ült volna a gyermek…”

Az Örömautózás szervezőit – Kiss Ágnest, Laboncz Katalint és Szilassy Arnold navigátorokat, valamint Stróbl Balázs, rallye-versenyzőt – egy daganatos beteg rallye-rajongó fiú, Kléri Ádám sportszeretete inspirálta a program megszervezésére. Először a kisfiút vitték el autózni, majd ebből nőtt ki 2008-ra az immár jóval szélesebb körű Örömautózás. 

Nincs nagyobb öröm annál, mint látni a gyerekek arcán a boldogságot, ezért csatlakozunk immár évek óta mindig a programhoz, ezért bocsátjuk a pályát a szervezők rendelkezésére – mondta Gazsi Júlia, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy természetesen a Formula–1-es versenypálya sportszakmai csapata is társadalmi munkában vett részt az eseményen. „A Hungaroring számára nagyon fontos a társadalmi szerepvállalás, s ez egy olyan jó ügy, amelyet mindenképp támogatnunk kell. Az Örömautózás remek alkalom arra, hogy a beteg gyerekek egy kicsit kiszakadjanak a hosszú, fájdalmas hétköznapokból, bízunk benne, hogy ez a program segíti a gyógyulásukat.” 

A 9. Örömautózáson a gyerekek a kezdeményezést támogató, segítő szándékú vállalatoknak, csapatoknak, magánszemélynek köszönhetően az autózás mellett számos érdekes programon vehettek részt. Táncbemutatót nézhettek, együtt énekelhettek az Apacuka zenekarral, legalább egy simogatás erejéig találkozhattak Dr.  Rex-szel, a „gyermekorvos” farkaskutyával és természetesen megannyi élménnyel és kedves ajándékokkal mehettek haza, vagy vissza a kórházba.

A szülők és orvosok szerint a rendezvényen résztvevő gyerekek többsége az Örömautózást megelőző, és az azt követő napokban is a „sebesség” bűvkörében él – így akár hetekre elfelejthetik a betegséget, a kórházi mindennapokat. Az autózás előtt azt találgatják, milyen autókba ülhetnek be, milyen lesz a sebesség érzése, hogy jutnak át a terep szakaszokon – az elkövetkező napokban pedig a Hungaroringen szerzett élmények feledtetik el a szenvedést és szépítik meg a mindennapokat. A visszajelzések alapján is egyértelmű, hogy az élményterápia, a lélek gyógyítása, jelen esetben az autózás, a felszabadult kikapcsolódás elősegíti a gyermekek rehabilitációját. 

Az Örömautózáson résztvevő versenyzők és autók listája elérhető a rendezvény Facebook oldalán.

Az idei Örömautózás fő támogatói az önkéntesen résztvevő versenyzők és segítők mellett a Hungaroring Sport Zrt., a Groupama Tanpálya és az Emaki webáruház voltak.  További támogató volt a Hungexpo Zrt., a Cat Phones Magyarország, az esbr Kft., Lajosházi Csaba egyéni vállalkozó, a Tekt Kft., az SBS Kft., a CVR Hungary, az Amans Bt., a BioFungi és a Tűzoltás.hu.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.