Nem volt könnyű feladat helyet találni a pécsi Walzer kávéházban Komlós Attila könyv és fotó bemutatóján ahol a Laudációt  L. Csépányi Katalin a Hetedhéthatár Magazin alapító főszerkesztője tartotta. néhány gondolatot idézünk belőle.

 

Nem volt könnyű feladat helyet találni a pécsi Walzer kávéházban Komlós Attila könyv és fotó bemutatóján ahol a Laudációt  L. Csépányi Katalin a Hetedhéthatár Magazin alapító főszerkesztője tartotta. néhány gondolatot idézünk belőle.

„ négy az egy jegyében köszöntjük most Attilát a névnapján a m

ai Attila napon, két nap múlva lévő születésnapján, a 36-on, együtt örülnek  vele az írásait tartalmazó Hetedhéthatár-füzetnek és a fotóinak a Kávéház falá. Majd így folytatta.

„ Attilát a Hetedhéthatár-füzetek sorában olyan barátok-szerzőtársak előzik meg, mind Mándoki László, Videcz Ferenc, Bogádi Kis györgy, Hegedüs Sándor, Kurucz Gyula, Motesiky Árpád, Kardhordó Kálmán, Tillai Gábor, Szarvas István. Minden füzet után az volt az érzésem, hogy olyan jó, hogy lett, nehéz lesz a méltó folytatás és mégis rendre sikerült, mint ahogy most is. az érdem a szerzőtársaké. A Hetedhéthatár köré olyan szerzők tömörültek, akik ilyen minőségre, ilyen színvonalra képesek. Akik mindig át tudják ugrani az egyre magasabbra helyezett képzeletbeli lécet, a minőségmércét.

Ezután a füzetet méltatta, többek között a következőket mondta: „ Attila már bejárta a fél világot és örömére szolgál, hogy megosztja velünk az élményeit, ez érződik minden sorából, minden fotójából. Látni ,tapasztalni, ismereteket befogadni és mindezt továbbadni -ezek utazásainak céljai. A fényképezőgépe mindig vele van, és jó szemmel örökíti meg a látottakat. Az általa megismert 35 országból nehéz volt kiválasztani az ebben szereplő 18-at- mert mindegyik a kedvence lett, hol  a  táj, hol az emberek, hol a növényzet, hol az állatok miatt.

Későbbiekben L. Csépányi Katalin rátért a Kávéház falán levő fotók méltatására. „ Most nézzünk a falakra -hiszem az ott függő fotók arra várnak, hogy  felfedezzük őket a kiállított húsz kép mindig mindegyikén olyanrészlete szerepel az alkotó által szeretett városnak, Pécsnek, amelyet csak a látó szem észlel .Komlós Attila eddigi kiállításain és a különböző pályázati anyagaiban a világ valamelyik részét mutatta be, tehette ezt, hiszen-mint már említettem-35 országban járt. Törvényszerűen következik  a nagyvilág után a szülőváros rejtett szépségeinek megtalálása és bemutatása. A főszerkesztőnő a képek méltatására felkérte híres költőnőt  Kamarás Klárát Ajki írásban a többek között így válaszolt.

„  A város története a nagy történelmi vonulatok mellett, polgárainak, iparosainak története is.

Rájuk emlékeztetnek a régi épületek évszámai a mesterségeket szimbolizáló figurák, felíratok, amik sokszor elkerülik tekintetűket. Ezekre a részletekre tereli figyelmünket Komlós Attila tárlata. Örömmel látom képei között a Pécsi Napló homlokzatát a régi Pécsi Irodalmi a Könyvnyomdai Részvénytársaság megőrzött  bejáratát, az Elefántos ház  hatalmas cégérét, és a többi emléket, követ, stukkót, amik mind a múlt megbecsülését jelzik számomra.

Itt-ott már repedezik a vakolat, vagy hiányzik egy jelkép, amit az idő, vagy a szándék távolított el a ház faláról .a Túlhaladott jelképek eltüntetése azonban nem változtat a tényeken, a történelmet nem lehet nem- megtörténtté tenni. Őrizni kell, hogy emlékezzünk és tanuljunk belőle .fejezte  be az idézetet L. Csépányi Katalin.

Korábban Attilától a következőket kérdeztem ezt és válaszát osztom meg olvasóinkkal.

Szerinted mihez értesz jobban, újságíráshoz vagy a fotózáshoz?

Egyik sem tanult szakmám. Úgy érzem, a környezetemben élő nagy tudású és gazdag tapasztalatokkal rendelkezőktől az elmúlt évek alatt sikerült ellesnem fogásokat, szemléletmódot. Mondom ezt visszajelzésekből, személyes, vagy levélben, telefonon történő megkeresésekből ítélve. Bőven van hová fejlődni, van mit tanulni. Számomra örömet jelent, ha sikerül megosztani utazás közben szerzett élményeimet, tapasztalataimat azokkal, akiknek nem áll módjukban eljutni azokra a helyekre, ahol már jártam. Másokban talán sikerül felkelteni az érdeklődést, kedvet csinálni egy utazáshoz. Akik pedig már jártak azokon a helyeken, melyeket éppen bemutatok, újból átélhetik az élményeket, esetleg egy-két újabb érdekességet, „ rejtett titkot" tudhatnak meg korábban felkeresett helyekről.

Komlós Attila

Országok, tájak, városok

– Aki ahány éves annyi országot látott

Hetedhéthatár-füzetek 13.

 Komlós Attila utazásai

ISSN 1585-1990

Kiadja a Héthatár Kiadó, Kozármisleny 2010.

SZARVAS István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük