A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében évente kétszer kerül megrendezésre az országos Tourinform találkozó a 141 Tourinform iroda vezetője részére. Idén tavasszal május 19-én, Budapesten találkoztak a Tourinform irodák vezetői. Az eseményen a résztvevők naprakész információkat szerezhettek a turizmus jelenlegi helyzetéről, és lehetőségük nyílt szakmai tapasztalataikat megosztani egymással.

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében évente kétszer kerül megrendezésre az országos Tourinform találkozó a 141 Tourinform iroda vezetője részére. Idén tavasszal május 19-én, Budapesten találkoztak a Tourinform irodák vezetői. Az eseményen a résztvevők naprakész információkat szerezhettek a turizmus jelenlegi helyzetéről, és lehetőségük nyílt szakmai tapasztalataikat megosztani egymással.

A 2009. május 19-i rendezvényen Dr. Kovács Miklós az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára, Dr. Niklai Ákos a Magyar Turizmus Zrt. elnöke, Dr. Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója és Szabó József a Hunguest Hotels értékesítési igazgatója köszöntötte a Tourinform irodák vezetőit. Szűcs Balázs a Magyar Turizmus Zrt. marketingigazgatója ismertette az MT Zrt. 2009. évi marketingtervének újdonságait, Újvári Ágnes hálózati és rendezvény igazgató prezentációt tartott a 2008. év munkájának értékeléséről és a 2009. év Tourinform feladatairól, Kiss Kornélia, a Piac- és Termékmenedzsment Iroda vezetője beszámolt a 2008 kora telén végzett Tourinformos "próbavásárlás" eredményeiről, majd Futár Veronika, a Budapest-Közép-Dunavidéki Regionális Marketing Igazgatóság (RMI) igazgatója tájékoztatta a résztvevőket a régió újdonságairól és turisztikai szolgáltatóiról.

A program további részeként Dr. Szűcs Lajos Pest Megye Közgyűlésének elnöke, „Kincsek az ezeréves Pest megyében" címmel tartott előadást, majd a Tourinform irodák vezetői további beszámolókat hallgathattak meg: a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. tevékenységéről Fekete László igazgató beszélt, az üdülési csekkről Karácsony Mihály a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke, a Tourinform Szövetség munkájáról pedig dr. Bocsi Andrea elnök számolt be. Ezt követően a szakemberek megismerkedhettek a Pocket Guide-dal is. A találkozó délután fórummal zárult, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílt a szakmai tapasztalatcserére.

A Tourinform szolgálat Magyarországon már több mint 25 éve nyújt hiteles információkat a bel-, illetve külföldi turistáknak, ezzel erősítve számukra a részben ismeretlen környezetben való biztonságérzetet. Az első iroda 1981-ben kezdte meg működését, az országos hálózat kiépítése 1992-ben kezdődött. 2008-ban személyesen 2,4 millió turista kereste fel az irodákat. A Tourinform irodák a Magyar Turizmus Zrt. szakmai felügyelete mellett névhasználati rendszerben, 97%-ban az illetékes önkormányzatok finanszírozásában működnek (a többi egyesületi formában).

Az országos turisztikai bevételek és az átlagos tartózkodási idő növelésében meghatározó szerepet játszanak: közvetítenek a kereslet és kínálat egymásra találásában. Folyamatos munkakapcsolatban vannak a települési, illetve megyei önkormányzatokkal és a területükön működő kulturális és kereskedelmi szolgáltatókkal. Az évente átlagosan közel 2,5 millió vendéget személyesen kiszolgáló Tourinform irodák információikkal keresletet gerjesztenek, amely a vállalkozók bevételeiben realizálódik, így az irodák tevékenysége közvetve jelentősen hozzájárul az állami turisztikai bevételekhez.

A Tourinform irodák feladatai: turisztikai információs egységként részei a magyarországi turisztikai információs hálózatnak; vendégszolgálati iroda a településen, a kistérségben; turisztikai információkkal látják el a területükre érkezőket szóban és írásban, versenysemleges módon közvetítik a szolgáltatók belföldi kínálatát; naprakészen tartják a NETA (Nemzeti Turisztikai Adatbázis) adatbázisának adatgyűjtő területükhöz tartozó adatait; kulcsszerepet töltenek be a települési, térségi turisztikai marketing gyakorlati megvalósításában a fenntartó által meghatározott követelmények szerint (kiadványok kiadása, útikalauzok, eseménynaptár, programfüzetek, szállásjegyzékek, kiállítás- és rendezvényszervezés stb.) A következő országos Tourinform találkozóra 2009 őszén kerül sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük