A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem bevonásával indítja el a Magyar Hospice Alapítvány a nemrég kezdődött Orvos-Beteg Kapcsolat program társadalmi kampányát. A Magyar Hospice Alapítvány (MHA) 2014 augusztusában indította el az Orvos-Beteg Kapcsolat programját, amelyben orvosokat, egészségügyi dolgozókat és betegeket képez a konfliktusmentes, sikeres és hatékony kommunikációra, valamint kutatást végez a téma érintettei körében.

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem bevonásával indítja el a Magyar Hospice Alapítvány a nemrég kezdődött Orvos-Beteg Kapcsolat program társadalmi kampányát. A Magyar Hospice Alapítvány (MHA) 2014 augusztusában indította el az Orvos-Beteg Kapcsolat programját, amelyben orvosokat, egészségügyi dolgozókat és betegeket képez a konfliktusmentes, sikeres és hatékony kommunikációra, valamint kutatást végez a téma érintettei körében.

 

A programhoz kapcsolódó társadalmi kampány most indul, – a MOME Kommunikációs Iroda tájékoztatása szerint – melyhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is kapcsolódik. A MOME Design Intézetének Formatervező Tanszéke a 2014/15 tanév őszi félévében csatlakozott a programhoz, melynek során kurzust hirdetett a diákoknak a témában. Az egyetemen folytatott közös munka a Magyar Hospice Alapítvány részéről Gaal Ilona Orvos-Beteg Kapcsolat programvezető és a MOME részéről Cosovan Attila, egyetemi docens, formatervező vezetésével zajlott. Először az Alapítvány munkatársai és a MOME előadói érzékenyítették a hallgatókat, akik ezt követően kreatív megoldásokat dolgoztak ki a megismert helyzetekre. Megalkották többek között a program logójának arculati tervét, illetve olyan tárgyi megoldásokat, térinstallációkat álmodtak meg, amelyek alkalmasak a téma társadalmi szemléletformálására.

 

A 2015. március 10-ei sajtótájékoztatón, melyet Barabás Éva vezetett, elsőként Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatója beszélt az MHA programjáról. Ezt követően Koós Pál, a MOME Design Intézetének igazgatója ismertette az egyetemen meghirdetett kurzus struktúráját és a diákok munkáját. A hallgatók, akik öt különböző csoportban dolgoztak, rövid prezentációkban mutatták be az orvos-beteg kapcsolat során kialakuló helyzeteket és hoztak ezekre tárgyi megoldásokat, térinstallációkat.

A sajtótájékoztatót Gaal Ilona, az Orvos-Beteg Kapcsolat program vezetője zárta, aki a program további lépéseit ismertette.

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) fontos célkitűzésének tartja a társadalmi érzékenység beépítését a művészeti képzésbe. Az egyetem szellemisége egyszerre gyökerezik több mint 135 éves múltjában, a megújulásra való törekvésben és a külvilágra való nyitottságban. A MOME egyszerre egyetem, amely szakmai tudásukat alkalmazni képes felelős tervezőművészeket képez, és szellemi műhely, amelynek célja kreatív folyamatok elindítása, és a hazai valamint nemzetközi designtudatosság erősítése. Ezt képezi le többek között az is, hogy a Formatervező Tanszéken a designkommunikáció oktatás keretében évek óta foglalkoznak a társadalmi problémák komplex megközelítéseivel és feltárásával.

 

A Magyar Hospice Alapítvány a végstádiumban lévő daganatos betegeknek fájdalomcsillapító- (palliatív) és lelki ápolást nyújtó intézmény. Ebből kifolyólag hatalmas tudást halmozott fel mind az orvosok, mind a betegek hétköznapjairól, problémáiról, a két csoport egymáshoz való viszonyáról. Jelenleg Magyarországon évente 74 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, és bár az időbeni felismeréssel és kezeléssel a betegség magas százalékban gyógyítható, hazánkban mégis vezető halálozási ok a daganatos betegség.

 

Éppen ezért ezek a betegségek különösen nagy stresszt jelentenek a betegek és a hozzátartozók számára. Az orvos-beteg találkozás során gyakran mindkét fél szorong.

A páciens azért, mert a betegség keltette félelmei, szorongásai lebénítják, és így nem áll módjában elmondani, megkérdezni mindazt, amit a kezelésről, a betegségéről tudni szeretne. Az orvos pedig azért, mert sem a gyakorlatban megtanult módszere, sem lehetősége nincs arra, hogy minden egyes páciens számára megnyugtató módon beszéljen nehéz problémákról.

 

A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat programjának célja, hogy az orvos-beteg találkozások mindkét fél számára a másik személyét, hozzáállását illetően megnyugtatóak legyenek. Cél, hogy a szereplők ma jellemző alá-fölé rendeltségi viszonya partneri viszonnyá alakuljon, a betegek méltósága ne sérüljön és ezzel gyógyulási esélyeik javuljanak, valamint, hogy az orvosok, ápolók kiégésének esélye csökkenjen.

 

A programban részt vevő hallgatók:

Bredács Vanda, Budai Márton, Eitler Tímea, Fakó András, Fehér Zoltán, Geresdi Norbert, Gorka-Focht Máté, Hajmichael Ádám, Hirsch Boróka, Horváth Viktor, Koncz Nikoletta, Kovács Apor, Kőrös Benedek, Mázsi Boglárka Réka, Mihály Zsófia, Mikus Eliza, Nachtmann Brigitta, Nyoszoli Kinga, Pákozdi Rebeka, Sátor Dénes, Szax Berill, Szabó Réka, Vas Ádám

 

A programban részt vevő oktatók:

Cosovan Attila, Design Intézet, egyetemi docens

German Kinga, Elméleti Intézet, egyetemi docens

Illés Anikó, Elméleti Intézet, egyetemi docens

Koós Pál, Design Intézet, intézetigazgató-helyettes, egyetemi docens

 

A program támogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.

 

www.mome.hu

www.hospicehaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük