Bekerült a Koldusopera a versenyprogramba. Kihirdették a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramját, melybe bekerült a Békéscsabai Jókai Színház Koldusopera című előadása. Katkó Ferenc első nagyszínpadi rendezése a hazai színházi szakma legrangosabb seregszemléjén mérettetheti meg magát.

 

Bekerült a Koldusopera a versenyprogramba. Kihirdették a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramját, melybe bekerült a Békéscsabai Jókai Színház Koldusopera című előadása. Katkó Ferenc első nagyszínpadi rendezése a hazai színházi szakma legrangosabb seregszemléjén mérettetheti meg magát.

 

„Évek óta vártunk erre, és most együtt örülhetünk: az idei POSzT hivatalos versenyprogramjában békéscsabai előadás is szerepel (korábban a Papageno a metróban és a Csörte az off-produkciók között játszhatott), Brecht Koldusoperája, melyet Katkó Ferenc rendezett. Külön öröm, hogy az előadás a fiatal és tehetséges színész rendezői kijevi vizsgájára készült, amihez színházunk minden segítséget megadott. Külön öröm, hiszen a társulat összefogása, vezető színészek alázatos csapatmunkája, a vizsgaprodukció alkotóközösségi mivolta kapott így figyelmet.

Nem egyszerű a huszonegyedik század elején Brechtet színpadra állítani, ezzel tisztában volt a rendező, és tisztában volt a színház kezdetektől fogva, de természetszerűleg hagyta, hogy az alkotó végiggondolja a maga számára a lehetőségeket. Mához szóló koncepciót kellett kialakítani, amely azonban nem idegen a szerző üzenetétől, finom dramaturgiai átalakításokkal kellett a darabot felfrissíteni és a békéscsabai (magyarországi) körülmények közé alkalmazni, és jól kellett megválasztani a játszani és énekelni egyaránt tudó színészeket. Nos, úgy tűnik, ebben a produkcióban ez mind együtt van, ha a fesztiválra válogatók is észrevették ezt, és meghívták a magyar színházak legnagyobb nyári eseményére.

Nagyon fontos pillanata ez színházunknak, figyelmen kívül nem hagyható jelzés a magyar nyelvű színjátszás felé, hogy Békéscsabán évek óta olyan műhely működik, amely immár országos eredményekkel is elő tud állni. A Koldusopera, a Bernarda Alba háza fesztiválokra való beválogatása egy folyamat része, ebben a pillanatban a csúcsa, amely folyamat arra irányul, hogy a Jókai Színházat ne csak visszavezessük az országos, európai színházi vérkeringésbe, de törekedjünk arra, hogy ott mind méltóbb helyet tudjon elfoglalni.

Örülünk, készülünk, várakozunk a nyárra. Bárhogy alakuljon is a társulat szereplése Pécsett, a tudat, hogy megyünk, már fel kell villanyozzon bennünket, s tudatosuljon mielőbb bennünk: az ottlét a tanulás mozzanatai mellett immár részünkről is a tanítás pillanataival társulhat."  (Dr. Ragány Misa Marketing- és sajtóreferens Békéscsabai Jókai Színház)

 

„Nagyon boldog vagyok a hírtől és egyben nagyon izgatott is! Óriási öröm és komoly lehetőség és öröm, hogy eljutott idáig az előadás. Megtisztelő ilyen neves színházak és rendezők között szerepelni, mint amiket beválogattak az idei versenyprogramba. Már csak az lehet a célunk, hogy ne ijedjünk meg, ne essünk szét, jól lemenjen a darab. Nem kell »nagyot játszani«, csak mindent pontosan csinálni, ahogy bepróbáltuk és ahogy egyébként is játsszuk. Jó formában kell megérkeznünk Pécsre!" – mondta lelkesen Katkó Ferenc.

 

A POSzT idei versenyprogramját Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező válogatta. A 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások, összesen 235 darab közül választották ki az általuk legjobbnak ítélt tizennégy produkciót.

 

Aki még a pécsi megmérettetés előtt látni szeretné a Koldusoperát, áprilisban Békéscsabán megteheti, a Jókai Színház nagyszínpadán. A rendező, Katkó Ferenc Tigris Brownként tűnik fel a színpadon, a főbb szerepekben Borovics Tamás, Tege Antal, Kara Tünde (Jászai díjas), Gubik Petra, Kisfaludy Zsófia, Csomós Lajos, Koleszár Bazil Péter, Gulyás Attila, Czitor Attila, Mészáros Mihály, Jancsik Ferenc, Tomanek Gábor, Szőke Pál, Nagy Erika és Komáromi Anett látható.

 

Katkó Ferenc 1975-ben született Kárpátalján, Mezőkaszonyban. A tanítóképző után elvégezte 1998-ban Kijevben a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakát, ahol idén szerzett rendezői szakon is diplomát, a Koldusopera volt a vizsgaelőadása. Mint mondta, szeret a színpadon is lenni, rendezni is, a kettő más más felkészültséget igényel. Mielőtt a békéscsabai társulathoz csatlakozott, dolgozott több szabadkai, a beregszászi, a debreceni, a soproni teátrumban, illetve a fővárosi Nemzeti Színházban.

 

http://jokaiszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük