2022.szeptember.30. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ötödik Nemzetközi Ritka Betegségek Napja – “Ritkák, de Együtt Erősek”

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58410"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_549.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="96" /></a></span>2012. február 29-én lesz a Ritka Betegségek Napja, melynek hazai fő rendezvényeit 25-én, szombaton tartjuk. A világ minden táján a ritka betegségben élők, a betegek szervezetei és partnerei összefognak és felhívják a figyelmet a ritka betegségekre, és a több millió ritka betegséggel érintett emberre.</p> <p> 

images 549.thumbnail2012. február 29-én lesz a Ritka Betegségek Napja, melynek hazai fő rendezvényeit 25-én, szombaton tartjuk. A világ minden táján a ritka betegségben élők, a betegek szervezetei és partnerei összefognak és felhívják a figyelmet a ritka betegségekre, és a több millió ritka betegséggel érintett emberre.

 

images 549.thumbnail2012. február 29-én lesz a Ritka Betegségek Napja, melynek hazai fő rendezvényeit 25-én, szombaton tartjuk. A világ minden táján a ritka betegségben élők, a betegek szervezetei és partnerei összefognak és felhívják a figyelmet a ritka betegségekre, és a több millió ritka betegséggel érintett emberre.

 

A kampány 2008-ban indult európai esemény, amely fokozatosan vált világeseménnyé, és 2011-ben már 56 ország vett részt benne, beleértve az összes EU-tagállamot, Horvátországot, Oroszországot, Grúziát, az Egyesült Államokat, Kanadát, Japánt, Kínát, Ausztráliát, Brazíliát és még sok más országot.

A Ritka Betegségek Napjának fő célja a ritka betegségek tudatosítása, a lakosság és a döntéshozók figyelmének felhívása a ritka betegségekre és a betegek életére.

A kampány célja elsősorban a társadalom figyelemfelkeltése, de célja a megjelenési lehetőség biztosítása a betegeknek és a betegek képviselőinek számára, valamint a politikusoknak, hatóságoknak, a politikai döntéshozóknak, az ipar képviselőinek, kutatóknak vagy bárkinek, akiknek kapcsolata vagy kérdése van a ritka betegségekkel kapcsolatban.

 

Amióta az EURORDIS és a Nemzeti Ritka Szövetségek Tanácsa (melynek a RIROSZ is tagja) elindították a Ritka Betegségek Napját 2008-ban, több ezer rendezvényre került sor az egész világon, az emberek százezreit tudósítva, kedvező eredménnyel.

A Nap megrendezése kedvező politikai lendületet eredményezett az érdekképviseletek számára. Különösen így van ez azokban az EU-tagállamokban, ahol haladást szeretnének elérni az EU szabályok megvalósításában. A kampány hozzájárul a ritka betegségekre vonatkozó nemzeti tervek sikeres megalkotásához számos Európai országban. Ezért hazánkban is ez a Ritka Nap Szakmai Konferenciájának egyik fő témája.

 

2012-ben, a Ritka Betegségek Napja felhívja a figyelmet a "Szolidaritás"szükségességére, amely olyan érték, ami nélkülözhetetlen a ritka betegséggel élő betegek gondozásához országon belül és a nemzeti határokon átnyúlóan is.

 

A téma rá akarja irányítani a figyelmet az együttműködés és a kölcsönös támogatás fontosságára olyan területeken ahol a betegek ritkák, a szakértelem szűkös és az érintett személyek hasonló kihívásokkal néznek szembe.

 

Európai szinten a Ritka Betegségek Napja igyekszik kiemelni a ritka betegségeket, mint a modellt az EU szolidaritásra a mai válság sújtotta Európában. Ezzel van összhangban az EURORDIS kezdeményezésében megrendezésre kerülő szimpózium, amelyet az Európai Bizottsággal szervez február 29-én Brüsszelben, azzal a céllal, hogy bemutassa az elmúlt évtizedben elért sikereket, és megvitassa a további teendőket. Ugyanerre hívja fel a figyelmet a RIROSZ szakmai konferenciája a NEFMI döntéshozóival, és egyéb szakemberekkel karöltve.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.