2024.június.21. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ötödik hadoszlop

2 perc olvasás

250px-_appreciate_america_stop_the_fifth_column_nara_513873.jpgAmerikai propagandaplakát a második világháborúból: az ötödik oszlop (szabotázs), amely a másik négy (szabadság, egység, igazság és egyenlőség) oszlopot próbálja megdönteni

Újraéledt az „ötödik hadoszlop” kifejezés, ma már háromszor  hallottam rádióban, televízióban. Nézzünk hát utána, miről beszélünk. A két szó lehetne a szabotázs szinonimája, de több annál. Mi is az a hadoszlop? Az országoknak hadseregük van, ezek hadtestekből állnak. A hadtestek hadosztályokból és ezt nevezték régiesen hadoszlopnak. (További egységek a dandár, ezred, zászlóalj, század, szakasz és raj.)

   Tegyük fel, hogy háború folyik. Az ötödik hadoszlop az emberek egy rejtett csoportja, amely a hadviselés részét, akár az egész országot belülről bomlasztja. Lehetnek titokban az ellenséggel szimpatizálók, akik gátolják a katonai vagy polgári védekezést. Az eszköz lehet a rémhírterjesztés is. A taktika kulcspontja az ellenséges támadóknak az országba való bejuttatása. Ez különösen a döntéshozói és védelmi pozíciókba való helyezkedés esetén eredményes. Tehát nem kémkedésről, hírszerzésről van csak szó, ez legfeljebb egyik eszköz. Partizán tevékenységnek is mondhatnánk.

   A kifejezés az 1936-os spanyol polgárháború idején született. Már maga a harc megnevezése is ellentmondásos, mert valóban spanyolok harcoltak spanyolok ellen de minkét fél kapott segítséget. Frankó Németországtól és Olaszországtól, a másik oldal a Szovjetuniótól és a Nemzetközi Brigádoktól, köztük magyaroktól is.. („Madrid határán, állunk a vártán….”). De felfoghatók az események úgy is, mint a Spanyol Köztársaság törvényes kormánya ellen végrehajtott katonai puccsot, Francisco Frankó generalisszimusz vezetésével.

   Amikor Frankó támadása  megindult, Queipo de Llano tábornok dicsekedett azzal, hogy négy hadoszlop vonul Madrid ellen, az ötödik a város belsejében vár arra, hogy köszöntsön minket. Ekkor hallotta a világ először az ominózus kifejezést, ötödik hadoszlop. Az irodalomba is bevonult a fogalom, például Ernest Hemingway könyvében, vagy az amerikai újságokban. Ez utóbbi úgy kommentálta, hogy az ötödik hadoszlop a másik négy oszlopot  (szabadság, egység, igazság és egyenlőség) akarja megdönteni. A második világháborúban Tito partizánjaira használták. a kifejezést.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.