2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ötpárti konszenzussal törölték el a napi standolást

3 perc olvasás
<p align="justify"><span class="inline inline-left"><a href="/node/23504"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/standol.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="82" /></a></span>Ötpárti konszenzussal került a parlament elé az a törvénymódosító javaslat, amelyet két fideszes képviselő jegyzett, s amelyhez az MSZP fűzött módosítást. </p><p align="justify"> 

standol.thumbnailÖtpárti konszenzussal került a parlament elé az a törvénymódosító javaslat, amelyet két fideszes képviselő jegyzett, s amelyhez az MSZP fűzött módosítást.

 

standol.thumbnailÖtpárti konszenzussal került a parlament elé az a törvénymódosító javaslat, amelyet két fideszes képviselő jegyzett, s amelyhez az MSZP fűzött módosítást.

 

A február 23-i parlamenti ülést alig néhány órával előzte meg a Sport és Turisztikai Bizottság ülése, amelyen az előterjesztők nevében Szatmáry Kristóf (aki a BKIK elnökeként, a vállalkozások képviseletében tartotta fontosnak az ügyet) elmondta: szakmai fenntartásoktól nem mentes az ötpárti előterjesztés. Mégis fontos, hogy hatályba lépése után alig egy hónappal visszavonják azokat a szabályozásokat, amelyek napi standolást írnak elő, 250 ezer forintban maximálják a készpénzes kifizetések mértékét és az éves forgalom 1,2%-ában határolják be a pénztárforgalmat. Az ötpárti törvénymódosítás értelmében csak havonta egyszer kell mostantól standolni, eltörölték a készpénzforgalom értékhatárát, s az éves bevétel 2%-ában állapították meg a pénztárforgalom plafonját. Az előterjesztő fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a törvénymódosítás elfogadása esetén nem lesznek büntethetők a február folyamán "szabálytalanságon" ért vállalkozók. A bizottsági ülésen, bár egyhangúlag támogatták a törvénymódosítás parlamenti vitára bocsátását, érezhető volt, hogy nem teljes a konszenzus. Nem kis meglepetésre voltak kormánypárti honatyák, akik határozottan az előterjesztés megszavazása mellett érveltek, viszont akadtak ellenzéki honatyák, akik az előterjesztés elutasítását vetítették előre. A bizottsági ülés és a szavazás között azonban fővárosi és országos kamarai egyeztetés zajlott, s a végeredmény az lett, hogy az országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a törvénymódosítást. A parlamenti előterjesztéskor az is elhangzott, hogy a törvényhozók elvárják: a megállapodás szerinti végrehajtási utasítás szülessen.

A szállodai és vendéglátós szakma számára érdekes módon mégsem teljes az öröm. Nemcsak azért, mert a végül elfogadott változatot a politikusok nem egyeztették a szakmai szervezetekkel, hanem egyrészt, mert a havi standolás is felesleges terhet ró a kisvállalkozásokra, s alkalom lehet a büntethetőségükre, másrészt, mert a múlt heti, pénzügyminisztériumi egyeztetésen szó volt a jövedéki törvény néhány egyéb, a vendéglátósokat sújtó paragrafusának megváltoztatásáról is.

A bizottsági ülésen egyébként még javaslatot szavaztak meg a 2013-ig szóló, s valamiért megtorpant kerékpárút-fejlesztési program felgyorsítására is, valamint a következő ülés napirendjére tűzték Hadházy Sándor javaslatát, hogy foglalkozzanak a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését célzó előterjesztéssel.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.