2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pálffy Gergely, a Solar Gold elemzőjének összegzése az aranypiaci csúcs okairól

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52712"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images11_0.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="73" /></a></span> „Az arany jegyzése várhatóan megőrzi az elmúlt időszakban megszokott emelkedő trendet rövidtávon, több külső tényezőnek köszönhetően, elérvén az unciánkénti 1,680 dolláros árat:

„Az arany jegyzése várhatóan megőrzi az elmúlt időszakban megszokott emelkedő trendet rövidtávon, több külső tényezőnek köszönhetően, elérvén az unciánkénti 1,680 dolláros árat:

„Az arany jegyzése várhatóan megőrzi az elmúlt időszakban megszokott emelkedő trendet rövidtávon, több külső tényezőnek köszönhetően, elérvén az unciánkénti 1,680 dolláros árat:

–         A  Koreai Jegybank 25 tonnás aranyvásárlása, , amellyel elérte a 39 tonnás készletállományt, és az európai szuverén államadósság problémák keltette újabb félelmek adnak magyarázatot a felértékelődésre.

 

–           Makroszinten és globálisan szintén lényeges tényező, hogy az elmúlt másfél-két évben jelentős mértékben kezdték feltölteni aranytartalékaikat a jegybankok. Oroszország 220 tonna, India 200 tonna, Mexikó 91 tonna, Thaiföld 25, és Korea szintén 25 tonna mértékben járult hozzá a készletek növeléséhez, diverzifikálva ezzel a kockázatot, amit a labilis devizák és a manapság nem túl rentábilis államkötvények jelentenek a központi banki mérlegekben.

 

–         Az árfolyam unciánként 22.8 dollárt erősödött a keddi kereskedés során, miközben a bizonytalanság tarolt a részvénypiacokon, megmutatva ezzel a jelenlegi alkalmazkodó monetáris politika szükségességét. A 2-án megszavazott amerikai adósságplafon emelése melletti kiadáscsökkentési tervezet nagy valószínűséggel tartalmazhat egy jelentősebb lefaragást a Medicare költségvetéséből, amely szövetségi szinten az állami kórházak 25%-ánál jelentene komoly bevételkiesést, ezzel a csőd szélére sodorva az intézményeket. Mindezt tetézi, hogy a feldolgozóipari index,  a revizionált első negyedéves GDP adat, valamint a visszaesett lakossági fogyasztás egyre inkább valószínűsíti az alkalmazkodó monetáris politika további szükségességét, amely nem feltétlenül egy újabb „QE3" lesz. Valószínűbb a kereskedelmi bankok tartalékrátájának csökkentése, kicsit lazítva ezzel a könyveikben még mindig tapasztalható illikviditást.

 

–         Annak ellenére, hogy az amerikai kongresszus végül éppen időben megszavazta a John Boehner által indítványozott, és időközben sokat változtatott javaslatot, a piacok nem tudtak megnyugodni.A jelenlegi leminősítés elkerülése ellenére, valószínűsíthető egy későbbi AAA minősítés rontás a most még türelmes hitelminősítők részéről, ami szintén bizonytalanságot eredményez.

 

–         A dél afrikai aranybányászok 5 napja tartó sztrájkja szintén hatással volt az azonnali árjegyzésre, mivel ezzel mintegy 80,000 uncia kitermelési hiány keletkezett. Az elégedetlen bányászok kedden végül megállapodásra jutottak a bérezésüket illetően. Dél Afrika, mint a világ 5. legnagyobb kitermelője normál esetben hatással van a piacra, de ebben az esetben a sztrájk vége nem igazán jelent negatív hírt az árjegyzés számára. Az érintett cégek között voltak az Anglo American PLC, AngloGold Ashanti Ltd., Gold Fields Ltd., Harmony Gold Mining Co. E vállalatok profit-marginja jelenleg a legalacsonyabb az aranybányászati társaságok között. A teljes költségkiadások tekintetében az egy uncia aranyra eső költség eléri a 961 dollárt – azaz ennyibe kerül a vállalatnak 31,1035 gramm arany kitermelése."

 Az árupiaci szakértő Solar Capital mellett piacra lépő Solar Capital Gold az aranypiaci szegmens specialistájaként kínál aranybefektetéseket; fizikai arany, és hazai piacra újonnan bevezetett „aranyszámla" formájában. 2011-ben Demján Sándor közvetlen tulajdonszerzéssel erősítette a 2009 márciusában piacra lépett Solar Goldot. A társaság a Solar Capital eddigi, jellemzően áru-, részvény-, és devizapiaci befektetési szolgáltatásai mellett mostantól az aranypiac szakértőjeként teszi elérhetővé ügyfelei számára a fizikai arany befektetéseket, valamint az aranyszámla megtakarítási programot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.