„Az arany jegyzése várhatóan megőrzi az elmúlt időszakban megszokott emelkedő trendet rövidtávon, több külső tényezőnek köszönhetően, elérvén az unciánkénti 1,680 dolláros árat:

„Az arany jegyzése várhatóan megőrzi az elmúlt időszakban megszokott emelkedő trendet rövidtávon, több külső tényezőnek köszönhetően, elérvén az unciánkénti 1,680 dolláros árat:

–         A  Koreai Jegybank 25 tonnás aranyvásárlása, , amellyel elérte a 39 tonnás készletállományt, és az európai szuverén államadósság problémák keltette újabb félelmek adnak magyarázatot a felértékelődésre.

 

–           Makroszinten és globálisan szintén lényeges tényező, hogy az elmúlt másfél-két évben jelentős mértékben kezdték feltölteni aranytartalékaikat a jegybankok. Oroszország 220 tonna, India 200 tonna, Mexikó 91 tonna, Thaiföld 25, és Korea szintén 25 tonna mértékben járult hozzá a készletek növeléséhez, diverzifikálva ezzel a kockázatot, amit a labilis devizák és a manapság nem túl rentábilis államkötvények jelentenek a központi banki mérlegekben.

 

–         Az árfolyam unciánként 22.8 dollárt erősödött a keddi kereskedés során, miközben a bizonytalanság tarolt a részvénypiacokon, megmutatva ezzel a jelenlegi alkalmazkodó monetáris politika szükségességét. A 2-án megszavazott amerikai adósságplafon emelése melletti kiadáscsökkentési tervezet nagy valószínűséggel tartalmazhat egy jelentősebb lefaragást a Medicare költségvetéséből, amely szövetségi szinten az állami kórházak 25%-ánál jelentene komoly bevételkiesést, ezzel a csőd szélére sodorva az intézményeket. Mindezt tetézi, hogy a feldolgozóipari index,  a revizionált első negyedéves GDP adat, valamint a visszaesett lakossági fogyasztás egyre inkább valószínűsíti az alkalmazkodó monetáris politika további szükségességét, amely nem feltétlenül egy újabb „QE3" lesz. Valószínűbb a kereskedelmi bankok tartalékrátájának csökkentése, kicsit lazítva ezzel a könyveikben még mindig tapasztalható illikviditást.

 

–         Annak ellenére, hogy az amerikai kongresszus végül éppen időben megszavazta a John Boehner által indítványozott, és időközben sokat változtatott javaslatot, a piacok nem tudtak megnyugodni.A jelenlegi leminősítés elkerülése ellenére, valószínűsíthető egy későbbi AAA minősítés rontás a most még türelmes hitelminősítők részéről, ami szintén bizonytalanságot eredményez.

 

–         A dél afrikai aranybányászok 5 napja tartó sztrájkja szintén hatással volt az azonnali árjegyzésre, mivel ezzel mintegy 80,000 uncia kitermelési hiány keletkezett. Az elégedetlen bányászok kedden végül megállapodásra jutottak a bérezésüket illetően. Dél Afrika, mint a világ 5. legnagyobb kitermelője normál esetben hatással van a piacra, de ebben az esetben a sztrájk vége nem igazán jelent negatív hírt az árjegyzés számára. Az érintett cégek között voltak az Anglo American PLC, AngloGold Ashanti Ltd., Gold Fields Ltd., Harmony Gold Mining Co. E vállalatok profit-marginja jelenleg a legalacsonyabb az aranybányászati társaságok között. A teljes költségkiadások tekintetében az egy uncia aranyra eső költség eléri a 961 dollárt – azaz ennyibe kerül a vállalatnak 31,1035 gramm arany kitermelése."

 Az árupiaci szakértő Solar Capital mellett piacra lépő Solar Capital Gold az aranypiaci szegmens specialistájaként kínál aranybefektetéseket; fizikai arany, és hazai piacra újonnan bevezetett „aranyszámla" formájában. 2011-ben Demján Sándor közvetlen tulajdonszerzéssel erősítette a 2009 márciusában piacra lépett Solar Goldot. A társaság a Solar Capital eddigi, jellemzően áru-, részvény-, és devizapiaci befektetési szolgáltatásai mellett mostantól az aranypiac szakértőjeként teszi elérhetővé ügyfelei számára a fizikai arany befektetéseket, valamint az aranyszámla megtakarítási programot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük