DMC-GF2DMC-GF2

A Panasonic bejelentette új cserélhető objektíves kompakt fényképezőgépét, a Négyharmados szabvány alapjain nyugvó, Lumix G Micro Rendszerhez tartozó DMC-GF2-t.

 DMC-GF2DMC-GF2

A Panasonic bejelentette új cserélhető objektíves kompakt fényképezőgépét, a Négyharmados szabvány alapjain nyugvó, Lumix G Micro Rendszerhez tartozó DMC-GF2-t.

A DMC-GF2 kb. 19%-kal kisebb és 7%-kal könnyebb az előd GF1-hez képest. A nagyobb fokú ellenállás érdekében alumínium vázzal rendelkező készülék markolati részét úgy tervezték meg, hogy az a fényképezőgép keskeny és kompakt kialakítása ellenére kényelmes fogást biztosítson. A GF2-t újratervezett felugró, beépített vakuval is ellátták, mely megelőzi a beépített vaku és a cserélhető objektív közötti rövid távolság eredményezte vignettálást.

A 12,1 megapixeles nagy sebességű Live MOS érzékelőnek és a nagy teljesítményű Venus Engine FHD képfeldolgozó rendszernek köszönhetően a DMC-GF2 kimagasló képminőséggel büszkélkedhet, nemcsak állóképek, hanem a megnövelt felbontású Full HD 1920 x 1080 / 50i AVCHD** formátumú mozgóképek rögzítése esetében is. A könnyebb kezelhetőség érdekében a készülék érintőkijelzőt és új GUI (Graphic User Interface) kezelő felületet, valamint testre szabható gyorsmenüt, dedikált iA (Intelligens Automata) és videó indító gombokat kapott.

* A beépített vakuval rendelkező cserélhető objektíves digitális kompakt készülékek között 2010 November 4-ig
**Full-HD (1920 x 1080) mozgóképeknél a szenzor kimeneti képfrissítése 25p (PAL), a rögzített 50i (PAL). HD (1280 x 720) mozgóképeknél a szenzor kimeneti képfrissítése 25p (PAL), a rögzített 50p (PAL).

A kompakt dizájn és a felhasználóbarát kezelhetőség terén elért áttörés mellett a DMC-GF2 kitűnő képminőséget nyújt mind fotó, mint pedig videó készítés terén, a képfeldolgozó processzor és az érzékelő tökéletes összhangjának köszönhetően. A készülék belsejében a Venus Engine FHD processzor felelős a kivételesen hatékony adatfeldolgozásért. A GF2 két új továbbfejlesztett zajcsökkentő rendszert is használ, a 3D NR és CNR (Chromatic Noise Reduction) biztosítja a tiszta, éles és kedvezőtlen fényviszonyok között is zajmentes felvételek készítését. Az Intelligens Felbontás technológia három, speciális tartalmú területet érzékel – ezek a körvonalak, a részletgazdag és homogén területek.
A körvonalakat hatékonyabban erősíti az karakteresebb vonalélesség érdekében, ugyanakkor finoman kihangsúlyozza a texturát tartalmazó képterületeket, hogy a felvételek élettel teliek és nagyobb részletgazdagságúak legyenek.

A GF2-ben található 4/3-típusú 12,1 megapixeles Live MOS érzékelő egyesíti a CCD szenzorok kitűnő képminőségét a CMOS képérzékelők alacsony energia felhasználásával. Ez a fejlett technológia teszi lehetővé a 4 csatornán egyszerre történő adatkiolvasást,
a 60 kép/mp frissítési sebességű Állandó Élőképet (Live View) és a 12,1 megapixeles részletgazdag és nagy tónusterjedelmű felvételek készítését.

A korábbi Lumix G modellekhez hasonlóan, a GF2 is rendelkezik Dust Reduction System pormentesítő rendszerrel, mely másodpercenként 50,000 vibrálással rázza le a porszemeket az érzékelő előtt elhelyezkedő szűrőről, így tartva tisztán a Live MOS szenzort.

Az erőteljes méret- és súlycsökkenés ellenére a DMC-GF2 vezérlése gyorsabb és egyszerűbb, mint valaha. A 3" átmérőjű és 460,000 képpontos érintőképernyőnek köszönhetően a felhasználó nemcsak nagyfelbontású és kristálytiszta kijelzőt, hanem gyors állítási lehetőséget is kap a megújult kezelőfelületen.

A készülék szabadon választható 1 mérőmezős autofókuszt kínál intelligens Arcfelismeréssel, valamint többzónás automatikus élességállítást 23 AF ponttal, melyeket csoportosan is ki lehet jelölni, ha a téma úgy kívánja. Az egy érintésre elindítható követő AF segítségével a fotós mindig borotva élesen kaphatja lencsevégre fotóalanyát, még akkor is, ha az épp mozgásban van. Az Intelligens Automata (iA) módban megtalálható motívumprogram-választó segítségével a fényképezőgép automatikus átvált a témának leginkább megfelelő képmódra. Az Élesség Kontroll funkció, mely az iA és My Color módokban érhető el egyszerű és szemléletes megoldást nyújt az életlenség mértékének szabályozására, melyhez ráadásul csak a képernyőn kell végighúzni ujjunkat. A gyorsabb menübeállítások érdekében a GF2-ben is megtalálható a Touch Q gyorsmenü elérés, melyet a felhasználó az általa leggyakrabban használt menüpontok kiválasztásával testre szabhat.

Az MF kézi élességállítási segédlet egy adott képrészlet 1x, 5x vagy akár 10x részletnagyítását is lehetővé teszi, visszanézéskor 16-szoros a maximális belenagyíthatóság mértéke.

Az érintőképernyő nemcsak felvételezéskor teljesít kiválóan, a felvételek visszanézésekor sosem látott vizuális élményt kínál. A felhasználó interaktívan böngészhet a bélyegképek között, a fényképek és videók egymás utáni lejátszáshoz pedig csak ujjbeggyel kell megérintenie és továbbhúznia őket.

Megtalálható benne az új My Color mód, mely a hagyományos Film módot is magában foglalja és 8 effektet kínál. Ezek az Expresszív, Retro, Tiszta, Elegáns, Mozi, Monokróm, Dinamikus művészi, Sziluett és egy Egyéni képmód, melyben a felhasználó maga állíthatja be a számára megfelelő szín, fényesség, szaturáció és kontraszt szinteket. A hatásos képi világú filmkészítés érdekében mind a 17 témaprogram használható videózás közben is.

A LUMIX DMC-GF2 amellett, hogy nagyszerű fényképek készítésére alkalmas készülék, csodálatos Full-HD videókat is forgathatunk vele. A dedikált videó indító gomb lenyomása után azonnal nagyfelbontású 1920 x 1080 Full-HD mozgóképeket rögzíthetünk 50i (PAL-25kép/mp) képfrissítéssel vagy normál 1280 x 720 HD felbontású filmeket 50p (PAL) képfrissítés mellett AVCHD (MPEG-4/H.264)* formátumban**
A GF2-ben is megtalálható a kiváló hangminőséget garantáló Dolby® Digital Stereo Creator és a Wind Cut szélzajszűrő funkció. Az iA mód természetesen alkalmazható videorögzítéskor is, így az O.I.S. optikai képstabilizátor, az Arcfelismerés, az Intelligens Dinamikatartomány kiterjesztés és az Intelligens motívumprogram-választó funkciók is elérhetőek. A D-range Control optimalizálja a különböző megvilágítottságú képrészeket, míg az Intelligent Scene Selector automatikusan választ a Portré, Tájkép, Makró és Alacsony megvilágítottság témaprogramok közül. Visszajátszáskor a DMC-GF2 képes a videókból állóképek kimentésére, a Video Divide funkció segítségével pedig a nem kívánt részeket vághatjuk ki filmjeinkből.

  • Némely funkciók elérhetősége függ a használt objektívtől.

*Az "AVCHD" egy nagyfelbontású (HD) digitális videófelvételi/ lejátszási formátum, melyet a Panasonic Corporation és Sony Corporation közösen alkotott meg

  • SD memóriakártya esetén legalább 4-es vagy annál nagyobb sebesség osztályozásút használjon, ha AVCHD formátumú videót rögzít. Amennyiben Motion JPEG formátumban rögzíti mozgóképeit, ez esetben is legalább "Class 6"-os besorolásút alkalmazzon.

**Full-HD (1920 x 1080) mozgóképek kimeneti képfrissítése 25p (PAL), felvételezési sebessége 50i (PAL). HD (1280 x 720) mozgóképek kimeneti képfrissítése 25p (PAL), felvételezési sebessége 50p (PAL).

  • Mozgóképeket egy fájlba folyamatosan maximum 29 perc 59 másodperc hosszig lehet rögzíteni bizonyos országokban.
  • Folyamatos rögzítés rendkívüli esetekben nem lehetséges Motion JPEG formátumban 2 GB-os memóriakártyára. Folyamatos felvételkor a hátralévő idő a képernyőn látható.
  • A Dolby és dupla–D szimbólum a Dolby Laboratories bejegyzett védjegye.

Az álló- és mozgóképek HDTV-n történő visszanézéshez a DMC-GF2-t HDMI (opcionális kábel segítségével) csatlakozással is ellátták, így felvételeink a VIERA Link-en keresztül minden Panasonic TV-n azonnal megtekinthetőek. A felhasználóknak lehetőségük van továbbá SD memória kártyájuk közvetlen beolvasására a Panasonic VIERA TV és DIGA Blu-ray Disc felvevő/ lejátszókon, így kiélvezhetik a dinamikus HD felbontást. Különösen, ha a fotók a 3D LUMIX G 12.5mm / F12 objektívvel készültek, így a 3D élmény a 3D Image Viewer képnézegető segítségével teljesedik csak ki igazán.
A gyárilag mellékelt PHOTOfunSTUDIO 6.0 HD Edition szoftver felhasználóbarát kezelést, egyszerű képnézegetést és szerkesztést garantál. Választható akár közvetlen YouTube videó feltöltés, készítsen diavetítést különböző effektekkel és használja iTunes zenetárát a háttérmuzsika kiválasztásához, vagy csak egyszerűen írja ki felvételeit egy DVD-re. A RAW fájlok a szintén alaptartozék, SILKYPIX Developer Studio 3.1 SE szoftverrel dolgozhatóak ki.

* HDMI, a HDMI logó és a High-Definition Multimedia Interface elnevezés a HDMI Licensing LLC. bejegyzett védjegye.
* YouTube a Google Inc. bejegyzett védjegye.
* Az összes cégnév és terméknév az őket kezelő cég bejegyzett védjegyei.
* A termék az SD-/SDHC-/SDXC-memóriakártyákkal kompatibilis.

A LUMIX DMC-GF2 fényképezőgép, a Lumix G rendszer tagjaként megannyi kiegészítővel felvértezhető, hogy bármilyen szituációban megörökíthesse élményeit. A gép tetején található csatlakozósaruba helyezhető az opcionálisan megvásárolható, dönthető Live View Finder (DMW-LVF1) elektronikus kereső. Ez 1,04x (0,52x*) nagyítással és 202,000 pixeles felbontással rendelkezik, valamint 100% -os lefedettséget garantál. A LUMIX G Micro Rendszer objektívek széles palettáját, három különböző külső vakut, táskákat, ND és polarizációs szűrőket is kínál a fényképezőgéphez.

*35 mm-es formátum szerint
* A dizájn és a specifikációs adatok bejelentés nélkül módosíthatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük