A naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége idén 18. alkalommal hirdette meg Magyarország és a Kárpát-medencei régió legrangosabb természetfotós pályázatát.

 

 

A naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége idén 18. alkalommal hirdette meg Magyarország és a Kárpát-medencei régió legrangosabb természetfotós pályázatát.

 

A profi és amatőr fotósok 227 jelentkezőjétől közel négyezer kép érkezett be a megmérettetésre. A szakmai zsűri közülük választotta ki a 12 kategória díjazottjait és azt a 112 képet, amelyeket a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításán a nagyközönség is megcsodálhat. Az Alexandra Kiadó pedig albumban örökítette meg az év képeit.

   Ma már mindenki tudja, hogy az abszolút díjnyertes a fiatal, 25 éves Máté Bence lett, aki egy héttel korábban Londonban vehette át a világ legrangosabb természetfotós elismerését, a BBC Wildlife Photographer of the Year 2010 nagydíját, ami a természetfotózás Oscar-díjának tekinthető. A jelen kiállítás kollekciója olyan minőségű, hogy a földkerekség bármelyik kiállítóhelyén megállná a helyét.

   Radisics Milán, a naturArt elnöke elmondta, hogy a pályázatot 1993-ban, 18 éve hirdették meg először, a Magyar Természetfotósok Szövetsége pedig idén 20 éves. Dr. Bajzáth Judit, a  múzeum főigazgató helyettese szerint 2004 óta állítják ki rendszeresen a díjazott képeket, és a két hét alatt 15 ezer látogató, a zömük 16 év feletti kíváncsi az eredményre. Valójában minden kiállított kép díjat érdemelne, ezért igen nehéz volt a zsűri döntése. A héttagú zsűri tagjai szintén neves fotósok: Eifert János, Bánkuti András, Dombovári Tibor, Kármán Balázs, dr. Kalotás Zsolt, Lóránt Attila és Radisics Milán. Mindannyian nemzetközi mércével súlyozták a jeligés képeket, tehát a részrehajlás kizárt. Mint minden versenyhez, támogatókat kellett szerezniük. A főtámogató 18 éve a Dunapack, utána a Hamburger Hungária, a berettyóújfalui Hori Fotó, amelyik a nagyításokat készítette, a Vidékfejlesztési Minisztérium és Illés Zoltán államtitkár, a National Geographic csapata, az Alexandra Kiadó és a környezetvédelemért olyan sokat tevő szervezet, a GDF Suez vállalat Csiba Péter igazgatóval. Cége 15 éve van jelen Magyarországon a gázszolgáltatással. Világszerte kétezer alkalmazottjuk van, Magyarországon 200 milliós beruházást indított.

   A díjátadón I. kategóriában Kezünkben a Föld, első díjazottja Máté Bence: Szárnyaskrém libamájjal c. képe szerepelt. A II. kategóriában A madarak viselkedése díját megint Máté Bence nyerte Bagolycsalád c. képével. A III. kategória Az emlősök viselkedése, nyertese Kovács András. A IV. kategória Az állatok viselkedése négy díja között ismét ott volt Máté Bence. Az V. kategória: Állatok szemtől szemben címmel négy díjat hozott, elsősorban Máté Bencének, aztán Gál Péternek, Tóth Zsuzsannának, Tóth Zoltánnak. A VI. kategóriában Növények és gombák címmel Budai Ádám, Máté Bence, Daróczi Csaba, és Kerekes M. István kapott díjat. A VII. kategória a Kompozíció, forma, kísérletezés címmel vajdasági és erdélyi művészek kaptak elismerést. A VIII. kategória Tájak válogatásából 9 kép került kiállításra. A IX. kategóriában Élet a vízfelszín alatt címmel a kiváló képek ezúttal nem kaptak díjat. A X. kategóriában Napnyugtától napkeltéig csak éjszakai, esti és hajnali képeket fogadtak el, s megint Máté Bence lett első díjazott. A XII. Ifjúsági Kategória három díjazottat köszönthetett. Külön indították a Humoros felvételek kategóriáját, amit Máté Bence nyert el Szárnyaskrém libamájjal c. képével. A Tildy Zoltán-díj ezúttal elmaradt. Az Ifjúsági kategóriában csak 18 éven aluli fotósok indulhattak. Díjazottak: Vadász Anna, Hornok Dávid, Kaszás Tamás. A Dunapack különdíját Máté Bence nyerte Árnyjáték c. képével, amivel Londonban is nagy sikert aratott.

   A végeredmény – a zsűritől függetlenül – jutott a rendkívül tehetséges fiatal Máté Bencének. Aki ellátogat a Természettudományi Múzeum kiállítására, csodálatos képeket láthat még két héten át.

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük