2022.01.27.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Papíron is hivatalos

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43411"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_267.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="33" /></a></span>A 2009-es online közönségmérési tender eredményhirdetését és a jogi egyeztetések lezárását követően megköttettek a 3 éves szerződések a MAKSZ és az IAB médiaszekció tagjaival. </p><p> 

A 2009-es online közönségmérési tender eredményhirdetését és a jogi egyeztetések lezárását követően megköttettek a 3 éves szerződések a MAKSZ és az IAB médiaszekció tagjaival.

 

A 2009-es online közönségmérési tender eredményhirdetését és a jogi egyeztetések lezárását követően megköttettek a 3 éves szerződések a MAKSZ és az IAB médiaszekció tagjaival.

 

A soktényezős szakmai megbeszélés-sorozat eredményeként véglegesedett dokumentum a pályáztatásban résztvevő ügynökségi és média oldali közreműködőkkel kialakított és jóváhagyott megállapodások mellett az IAB média szekcióján keresztül a médiaoldal valamennyi ott képviselt szereplőjének hozzászólásait is figyelembe veszi, így szinte valamennyi potenciális szerződő fél véleményét tükrözi, illetve javát szolgálja és biztosítani tudja a mérés hosszú távú működését. A szerződés értelmében a Gemius – Ipsos konzorcium 2012 végéig szolgáltatja a hivatalos online közönségmérési adatokat.

„Nagyon sokat kellett azon dolgozni, hogy egy olyan szerződés születhessen meg, amely lefekteti az alapjait egy mindenki számára megfelelő feltételekkel működő rendszernek. Örülök, hogy mostantól egy egységes és mindenki által jónak talált mérés adataival tudunk dolgozni" – összegezte Kardos Gábor, az Index ügyvezetője és az IAB médiaszekciójának elnöke a szerződés létrejöttével kapcsolatos véleményét.

A gIA közönségmérés olyan eszköz az online piac számára, amely folyamatosan elérhetővé teszi az összes releváns weboldal hazai látogatottságát, beleértve nem csak a hazai nagy webhelyeket, hanem a nemzetközi szereplők statisztikáit is. Fontos különbség a korábban elérhető piaci adatokhoz képest, hogy a mérés elsődlegesen domain szerint azonosítja a felületeket és ezeket függetlenül jeleníti meg a rangsorban. A webhelyek viszont a kutatás felhasználói számára szabadon összevonhatóak és együtt tudják kezelni ezeket többek között tematikus vagy értékesítési csoportosítások szerint.

A gIA két mérési módszer ötvözésével biztosítja a teljes körű piaci információt, illetve az oldalak részletes elemezhetőségének lehetőségét ügyfelei részére mind a forgalom mind a közönség szociodemográfiai bontása tekintetében. A több mint 4.500 fős felhasználói szoftverpanelen keresztül minden releváns oldal eredményei mérhetők, illetve a tartalomszolgáltató partnerek számára nyújtott mérőkódos méréssel (melyhez több mint 50.000 fős úgynevezett cookie-panel kapcsolódik) még részletesebb elemzések válnak elérhetővé. A más forrásból nem elérhető, passzív mérésen alapú teljes piaci körkép üzletfejlesztési felhasználhatósága mellett az új adatok jelentősen támogatják a médiatervezési munkát is a gemiusExplorer és MédiaNavigátor3 segítségével.

Mint Simon Zsolt, a MEC ügyvezetője elmondta, ügynökségi szempontból mindenképp örömteli, hogy immár az online média esetén is hasonló tervezési módszerek alkalmazására van lehetőség, mint a többi médiatípusnál, ráadásul mostantól mindenki egyféle számot fog használni, ami mindenképp a piac tisztulását szolgálja.

Péli Árpád, az Evomedia ügyvezetője azért is üdvözölte a mérési tender lezárását, és szerződött a gemius/IpsosAudience mérésre, mert úgy véli, hogy az online display hirdetési piac növekedéséhez szükség van a piaci szereplők (hirdetők, ügynökségek, média oldali szereplők) által elfogadott egyetemleges mérésre és adatokra. „Bízunk benne, hogy hasonlóan a televíziós méréshez amely a televíziós reklámköltés alapját adja, a gIA mérés motorizálja az online költéseket és az egyre részletesebb méréssel valamint mélyebb adatokkal segíteni fogja a hirdetési költések növekedését".

Az elmúlt 12 hónapban számos – a piaci szereplők által kért – fejlesztés került végrehajtásra a közönségadatokat kezelő szoftvereken éppúgy, mint az online felületeken.

„Minden szempontból jó döntés, hogy egy olyan szolgáltatás mellett tettük le egységesen a voksunkat, amely folyamatosan nyomon követi a nemzetközi trendeket és annak megfelelően fejleszti rendszereit – mondta Novák Péter, az IAB Magyarország elnöke és az Origo vezérigazgató-helyettese.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük