A Filharmónia életében régóta várt esemény, hogy olyan nívós külföldi nagy együttest láthatott vendégül, mint az Orosz Nemzeti Zenekar.(lásd: http://euroastra.hu/node/87656) Az évadkezdés és vendégszereplés a

A Filharmónia életében régóta várt esemény, hogy olyan nívós külföldi nagy együttest láthatott vendégül, mint az Orosz Nemzeti Zenekar.(lásd: http://euroastra.hu/node/87656) Az évadkezdés és vendégszereplés apropóján Szamosi Szabolcs ügyvezető igazgató ismertette tevékenységüket, és terveiket.

 

A 2013 júniusi átalakulás következményeként a Filharmónia sok év után újra egy cégként működik, egyik főszervezője a magyar komolyzenei életnek. A Filharmónia Magyarország NKft. pécsi központja ritka és értékes példája azon Uniós elvárásnak, hogy a decentralizáció programszinten és szervezeti szinten is megvalósuljon.

Az átalakulás után egy határozott és elérhető stratégiai célokat meghatározó, dinamikusan működő, céljaiban és arculatában is megújuló, de a hagyományos értékeket megbecsülő cég jött létre. A Filharmónia igyekszik maximálisan kihasználni átfogóbb lehetőségeit a gazdaságosabb működésre, a legmagasabb minőség közvetítésére. Küldetése, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak az ifjúság zenei nevelésére, hiszen jelenleg is 250.000 diáknak szervez koncerteket. Ez a rendszer volumenében és hagyományait tekintve nemcsak a magyar kulturális életben egyedülálló, de valószínűleg világviszonylatban is páratlan. Programjai a kisebb falvaktól a legnagyobb városokig mindenhol jelen vannak, a legmagasabb zenei minőséget a Filharmónia viszi el vidékre. Öt rangos fesztivált és nemzetközi zenei versenyt szerveznek, nagy múltú zenei ösztöndíjak kezelése is az ő nevükhöz fűződik.

Az elmúlt időszakban a Filharmónia munkatársai felépítettek egy új, az országos organizációt lehetővé tevő belső működési szisztémát, amihez megteremtették a hatékonyabb munkavégzéshez szükséges technikai és infrastrukturális hátteret valamint az új lehetőségek figyelembevételével átalakították programszerkezetüket.

A Filharmónia Magyarország működése számokban:

– Évente országosan 288.000 ember látogatja koncertjeit.
Szinte az egész országot behálózva, 213 különböző helyszínen 1100 hangversenyt rendeznek évente, számos vidéki helyszínen az egyetlen kulturális alternatívát nyújtva, miközben hangversenyeik magas színvonalát mutatja az is, hogy több koncertjük is bekerült a Budapesti tavaszi vagy őszi fesztivál kiemelt programjai közé.
– Magyarország komolyzenei életének egyik motorjaként 2014-ben 109 együttesnek és 329 szólistának, azaz több ezer előadóművésznek biztosítottak lehetőséget a fellépésre koncertjeiken.
– A Filharmónia Magyarország a 2014/15. évadban 28 felnőtt bérletet és sorozatot hirdet az ország 20 városában.

– A sorozatokban 14 szimfonikus zenekar, 9 énekkar 5 kamarazenekar valamint több száz neves szólista működik közre.
– A Filharmónia által szervezett 5 zenei fesztivál a hazai és nemzetközi zenei életben számon tartott, kiemelkedően rangos rendezvények:
Nemzetközi Bartók Béla Szeminárium és Fesztivál – Szombathely
Régi Zenei Napok – Fertőd
Zeneszüret Fesztivál – Pécs
Korunk Zenéje Fesztivál – országos
Egyházzenei Fesztivál – országos (2015-ben Nyíregyháza)
Nemzetközi Zenei Verseny – Budapest

 

Smart QR kódok használatával újítja meg kommunikációját a Filharmónia Magyarország Kft. A Filharmónia Magyarország fennállása óta több fontos lépést is tett annak érdekében, hogy a minőség közvetítésével – és korunk technikai lehetőségeinek maximális kihasználásával – minél szélesebb rétegeket nyerjen meg a klasszikus zenének. A hatékony internet használat a cég működését segíti, hiszen kollégáik az egész országot behálózva, 13 különböző ponton képviselik a Filharmóniát. Informatikai fejlesztésüknek köszönhetően partnereik és a munkatársaik közötti gyors kommunikáció a piacon való lehetőségeik gyarapítását hivatott szolgálni.

Ez évtől új kommunikációs eszközt, a Smart QR kódok használatát vezeti be a Filharmónia Magyarország, mellyel még közelebb hozza a zenei élményt az események látogatóihoz.

Ez a korszerű és innovatív megoldás lehetőséget nyújt a nyomtatott kiadványokban is olyan online tartalmak elhelyezésére, melyek plusz információt, kiegészítéseket, akár képi vagy hanganyagot tesznek elérhetővé. A SQRCODETM rendszer egy, az Egyesült Államokban a Prime Solution Kft. által bejegyzett magyar fejlesztés, ami jelenleg egyedülálló megoldásokat nyújt a felhasználóknak, nem csak a magyar piacon, de világszinten is. Használatához csupán egy okostelefonra és egy ingyenesen letölthető programra van szükség, ami iránt a fiatal korosztálynak nagy a fogékonysága így alkalmazásával növelni tudják elérésük hatékonyságát.

Az ún. Smart QR kódot az különbözteti meg a hagyományos, statikus kódtól, hogy nem egy állandó URL-t kódol, hanem a leolvasások számától, helyétől, nyelvétől, időpontjától, és akár a használt eszköztől függően is más és más tartalmat lehet megjeleníteni vele. A mögötte rejlő online információ tehát a legkülönfélébb módon változtatható és dinamikusan alakítható. Ez a lehetőség nemcsak a változások követésére, újabb és újabb információk adására ad lehetőséget, de remekül használható nemzetközi eseményeik, szemináriumaik, versenyeik szervezése során is, ahol akár 40 ország fiataljaival is kommunikálnak. A Smart QR kód beolvasásával az érdeklődő azonnal a saját készülékén beállított nyelven kaphatja meg az információkat. Az új szisztéma egyúttal egy új, dinamikus kommunikációs csatornát is jelent, mely hatékony eszköz lehet a komolyzene közönségének bővítéséhez.

További különlegességnek számít, hogy az innovatív fejlesztésnek köszönhetősen lehetőség van akár képek megjelenítésére is a kód szerkezetében ezáltal annak vizuális megjelenése még figyelemfelkeltőbbé válik.

 

http://filharmonia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük