Panofix az alvilág alsó középosztályához tartozott. Hétszer volt büntetve, az elkövetés szamárlétrájának szinte minden fokozatát megjárta. Volt besurranó tolvaj, markecoló, hamis ékszer árus, kirakatbetörő, garázda. Legutóbb két év után helyezték feltételesen szabadlábra, pártfogó felügyelet mellett.

Panofix az alvilág alsó középosztályához tartozott. Hétszer volt büntetve, az elkövetés szamárlétrájának szinte minden fokozatát megjárta. Volt besurranó tolvaj, markecoló, hamis ékszer árus, kirakatbetörő, garázda. Legutóbb két év után helyezték feltételesen szabadlábra, pártfogó felügyelet mellett.

   Pártfogója doktor Tudor Vidor görög-latin szakos tanár lett, aki PhD. fokozatát „Humán etika Athén és Spárta köznevelési rendszerében" c. disszertációjával szerezte meg. A szabadulás napján Tudor taxival ment Panofixért. Útközben mondta el a jó hírt, állást szerzett a Metrikus Csavargyárt Zrt-nél. Betanított munka, az automata gépsorba kellett tölteni folyamatosan a fémrudakat. Óránként tíz perc cigarettaszünet, egy óra ebédidő. Fizetés bruttó százötvenezer.

   A doktor három nap múlva telefonált a gyárba, ahol hírét sem hallották védencének. Elszomorodva kereste meg tékozló fiát, aki az albérleti szoba ágyán heverészett és vodkát ivott. Barátom, miért nem jelentkezett a Csavargyárban? Annyira várták magát. De Panofix csak a vállát vonogatta.

   Tudja mit, így a filozopter, van egy másik ajánlatom. Jelentkezzen holnap reggel a Kertbarát Nonprofit Kft.-nél, fűnyírókat keresnek, Napi hét óra munka, sok pihenőidő, bruttó száznyolcvanezer és autóbusz bérlet. Megígértem nekik, hogy elmegy, ne hagyjon cserben.

   Egy hétre rá kiderült, hogy a kertbarátok hiába vártak rá. Tudor ismét felkereste. Az ágyán heverészett és cseresznyepálinkát ivott. Keményen felelősségre vonta. A szemrehányásra Panofix csak annyit válaszolt, hogy nincs egy tisztességes ruhája, amit felvegyen.

   Másnap Tudor ruhákat, cipőket, fehérneműt, nyakkendőt, zsebkendőt, tisztálkodószereket vásárolt. A hatalmas csomagot elküldte védencének. Levél kíséretében. Fiam, itt vannak a ruhák, cipők, egyebek, most már sürgősen menj el a gyárba, vagy a fűnyírókhoz, rád bízom a választást.

   A következő napokban Panofix nem ment sehová. Pártfogója dühöngött. Felrohant a börtöntöltelékhez, aki éppen szilvapálinkát ivott. Most mi a baj, te csirkefogó? Nyugodjon meg doktor, inkább igyon velem, kínálta az italt. Korgó gyomorral nem megyek sehová. Akkor gyere velem a vegyesboltba, vásárolunk.

   Így is történt. Konzervet, félkész ételeket, vajat, sajtot, kolbászt, kenyeret, tejet, müzlit vettek. Holnap reggel pedig eltakarodsz a Hoppá! házhoz szállítási céghez, ahol csomagolókat keresnek. A bruttót nem tudom, de nem is érdekel, Van munkásszállás, nem kell fizetned az albérletet, Erzsébet-kártyát is kapsz a fizetésed mellé.

   Az eredményt sejtheti az Olvasó. Panofix nem ment sehova. Ekkor a doktor felkereste a börtönpszichológust. Képzeld, ilyen esetem még nem volt, pedig tíz éve foglalkozom pártfogó felügyelettel. A fickót elhalmoztam a legjobb ajánlatokkal, ráköltöttem egy csomó pénzt és semmi eredmény. Ne haragudj, az én hibám, válaszolta a lélekgyógyász. Elfelejtettem megmondani, hogy Panofix utál dolgozni.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük