A pécsi világörökségi helyszínek fenntartása, megőrzése és a köz számára történő bemutatása közös feladatunk. Társadalmi egyeztetésre hívták ezért 2014. március 7-én a Cella Septichorába  a fenntartók Pécs különféle szervezeteit a Pécs/Sopianae Ókeresztény Temető kezelési tervének kialakítására. Kötelező a világörökség ismertté tétele. Társadalmi egyeztetésen alapul a történelmi emlékek további fenntartása.

 

A pécsi világörökségi helyszínek fenntartása, megőrzése és a köz számára történő bemutatása közös feladatunk. Társadalmi egyeztetésre hívták ezért 2014. március 7-én a Cella Septichorába  a fenntartók Pécs különféle szervezeteit a Pécs/Sopianae Ókeresztény Temető kezelési tervének kialakítására. Kötelező a világörökség ismertté tétele. Társadalmi egyeztetésen alapul a történelmi emlékek további fenntartása.

 

Magyarország azon öt ország közé tartozik a világon, ahol olyan fontosnak tartják a világörökségi emlékeket, hogy azok védelmére külön törvényt alkottak.  A 2011-ben elfogadott jogszabály szerint e kincsek fenntartása, fejlesztése nem lehet egyedül a kezelő szerv feladata, annak széleskörű társadalmi egyeztetésen kell alapulnia. A 2000. óta a világörökség részét képező Pécs/Sopianae Ókeresztény Temető kezelési tervének első, ünnepélyes társadalmi egyeztetését tartották 2014. március 7-én a Cella Septichorában civil szervezetek, állami szervek, természetes személyek és a sajtó részvételével.

 

„A Magyar Országgyűlés 2011-ben elfogadta a világörökségről szóló törvényt, mely minden magyarországi helyszín esetében kezelési terv megírását teszi kötelezővé. Fórumunk célja, hogy az idei évben elkészülő kezelési terv elkészítése, a világörökségi védőzóna által érintett állami és önkormányzati szervek, intézmények, egyházak, iskolák, társadalmi és egyéb szervezetek, természetes személyek bevonásával, aktív részvételével történjen. Számunkra fontos, a törvénnyel összhangban a kezelési terv tartalma – a szakmai szempontok mellet – valóban egy széleskörű társadalmi egyeztetésen alapuljon." – állt a Mezős Tamás ügyvezető, M&M Architektész Mérnöki Iroda, Bachman Zoltán ügyvezető, Bachman& Bachman Kft., és Márta István ügyvezető, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. által szignált meghívóban.

 

Márta István, a pécsi világörökségi helyszíneket üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, kiemelt jelentőségű ezen emlékek megőrzése és bemutatása, hiszen csak a tavalyi évben a Cella Septichorában 40.000 látogató fordult meg. Új helyszínként március 18-án a Középkori Egyetem épületének átadására is sor kerül.

A kezelési tervet megrendelő Forster Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ pécsi emlékeket kezelő koordinátora vázolta a terv létrejöttének folyamatát. E szerint elsőként a problémafeltárást célzó megalapozó dokumentum jön létre, ezt követi az útmutatásokat tartalmazó kezelési terv, majd az UNESCO-nak benyújtandó, konkrét cselekvési tervet tartalmazó kezelési kézikönyv. Ezt a magyar Kormány is elfogadja és várhatóan 2015-re kormányrendeletet alkot.

 

A kezelési tervnek minden szempontra kiterjedőnek és közérthetőnek kell lennie, ezért is nagyon fontos a társadalmi konszenzus, a helyi intézmények, a lakosok véleménye. A kezelési terv megalkotását a Bachman&Bachman Kft. és az M&M Architektész Mérnöki Iroda nyerte el. Mint Bachman Zoltán és Mezős Tamás építészek elmondták, céljuk, hogy az egyedülálló városi történelmi emlékeket a köz számára megőrizzék.

 

1972-ben született meg az UNESCO-nak a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló Világörökség Egyezménye, amely globális felelősségvállalást tesz lehetővé földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek megőrzésére, megóvására.

A csatlakozással a részes államok elismerik, hogy az országuk területén található, a Világörökség Jegyzékbe felvett helyek – a nemzeti szuverenitás és tulajdonjog megsértése nélkül – a világörökség részét képezik.
Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római, ókeresztény északi temetőjének egy része 2000- ben került fel a világörökségi helyszínek közé.

 

A világörökség nem csak a miénk, ezen kincsek az európai örökség részei, ezért kötelességünk fenntartani és mindenki számára megismerhetővé tenni. Arra kértek ezért minden pécsit, vegyen részt az elkövetkező 6 interaktív műhelymunkában.

 

A további egyeztetések első állomásaként március 26-án az oktatási, egyházi, turisztikai szervezeteket hívják meg közös gondolkodásra.

 

http://www.vilagorokseg.hu/portal/helyszin.php?idt=20070131184219

http://www.pecsorokseg.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük