2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pege Aladár emlékkoncert

5 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44062"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/AMarciusiKiallitas%20(1).thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="78" /></a></span> <p>PEGE ALADÁR nagybőgőművész tiszteletére emlékkoncertet rendeznek 2010. október 14-én csütörtökön 19 órakor a Symbol Budapestben, melyen fellépnek Pege Aladár tisztelői és barátai:

 

PEGE ALADÁR nagybőgőművész tiszteletére emlékkoncertet rendeznek 2010. október 14-én csütörtökön 19 órakor a Symbol Budapestben, melyen fellépnek Pege Aladár tisztelői és barátai:

 

PEGE ALADÁR nagybőgőművész tiszteletére emlékkoncertet rendeznek 2010. október 14-én csütörtökön 19 órakor a Symbol Budapestben, melyen fellépnek Pege Aladár tisztelői és barátai:

Csík Gusztáv – zongora (H), Jean Faulkner – ének (USA) és Reggie Johnson – nagybőgő (USA).

A Symbolban nagyon szerethetik a nagybőgő Paganinijét, aki 67 évesen hunyt el 2006. szeptember 23-án, hiszen ez év márciusában „In Memoriam Pege Aladár" címmel képzőművészeti kiállítást is rendeztek az Art Galériában a művészt megörökítő alkotásokból.

 A komolyzenei és jazz koncerttel egybekötött rendezvényen többek között a régi zenészbarát Deseő Csaba Jazz triója is muzsikált, emlékezvén a Kossuth-díjas művészre.

És most, világsztárok közreműködésével ismét Pege szelleme fogja áthatni a Symbol falait. Néhány és talán a legfontosabb adat az esten fellépő művészek pályájáról.

Csík Gusztáv – zongora (H)

1943-ban született Egerben. Az egyik legkiemelkedőbb európai jazz-zongorista. A Zeneakadémia

befejezése után gyorsan bekerült a hazai dzsessz-életbe. Ezután következett a nemzetközi sztárokkal való közös munka. Többek között Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Eddie ‘Lockjaw'

Davis, Tony Scott voltak azok, akikkel együtt dolgozott. Évekig játszott a legelőkelőbb bárokban. Közben saját trióját is megalapította, ahol Reggie Johnson bőgőzik és Alvin Queen dobol.

Zenéjére nagy hatással van Duke Ellington, Bill Evans és Oscar Peterson muzsikája. Az 1943-as

születésű Csík Gusztáv egyike a legkiválóbb zongoristáknak Európában. A budapesti közönség gyorsan felfigyelt rá a Dália Jazz Clubban, ahol Pege Aladárral játszott együtt. Ebben az időszakban alapította első zenekarát is. Részt vett a tanárképzésben, számos díjat nyert, többek között az év szólistája lett 1970-ben és 1992-ben. Egész Európában játszott ismert muzsikusokkal. Nemzetközi fesztiválokon, koncerteken, tv- és lemezfelvételeken játszott többek között a következő művészekkel: Kenny Clarke, Niels-Henning Orsted Pedersen, Johnny Griffin, Dizzy Gillespie, Oliver Jackson, Eddie ‘Lockjaw' Davis, Tony Scott, Art Taylor, Ed Thigpen. Csík Gusztáv számos dalt is szerzett, ezeket megtalálhatjuk repertoárjában.

Joan Faulkner – ének (USA)

Frank Farier sztárproducer fedezte fel Joan kitűnő tehetségét, „Németország legjobb hangja"-ként határozván meg őt. Joan hamarosan a Boney M.-nek kölcsönzött sajátos vonzerőt, és a Milli Vanillihez adta a hangját. Gyeremekkorában gospel zenét tanult, de Joan nem tekint visszafelé, s a repertoárja mára már jazz, blues, soul, pop, sőt egy Ausztriában és Belgiumban is sikeressé

vált techno dalból áll. Hosszú utat tett meg egy prédikátor lányaként, és biztosan sokra fogja vinni tökéletes szaktudásával és nagyszerű színpadi fellépésével. Mikrofon és erősítő nélkül adja át a minden dalt átható természetes spiritualitást. Dalai nemcsak a tüdőből, de a szívből is szólnak. Ez a hatás inspirálta a közönséget oly nagyhírű helyszíneken mint a „Tiger Palast" (az első európai varieté színház), vagy ragadta magával a tömeget Dortmund hatalmas Westfalenhallé"-jában. Munkájának és küldetésének éppen a hallgatósággal megvalósuló minőségi kommunikáció a lényege. „Tudom, hogy miért vagyok a világon."- mondja magáról.

Rey Charles és Percy Sledge is Joant választották, hogy a németországi koncertjük előtt énekeljen. „Az éneklés az egyetlen mondanivalóm" – vallja magáról szerényen Joan Faulkner. Ez azonban nagyon is sok, ahogy az 1989-es német „Artist of the Year" (az „Év művésze") díj, valamint az 1991-es NAACP díj is megmutatta. Művészete valóban a lélek „eledele". Joan hatással van mindenkire. Nagy színpadokon szerepelt, mint a frankfurti operaház, ahol Georg Dalais híres zenekarával énekelt, vagy számtalan gálaműsornak volt a fő attrakciója. Teljesen otthonosan érzi magát, amikor egy big band vagy európai jazz nagyságok előtt szerepel, mint például Bill Ramsey, Horst Jankowski, Peter Herbolzheimer, Hugo Strasser és Thilo Wolf. Ne

felejtsük el a sokoldalú német sanzonénekest, Howard Carpendale-t sem, akivel 21 éjszakán át énekelt a pazar „Friedrichpalastban". Vagy a német populáris zene nagy neveit, mint Roberto Blanco és Jennifer Rush, sem az amerikai színpad Európában vendégszereplő óriásait, mint a Wether Girls, Al Martino vagy Mary Wilson.

Reggie Johnson – nagybőgő (USA)

Reginald Volney, „Reggie" Johnson egy Amerikai Egyesült Államokbeli jazz-nagybőgős (1940. december 13-án született Owensboróban, Kentuckyban), aki sokféle jazzstílusban járatos.

1966-ban Art Blakley „Jazz Messengers"-ében játszott, amihez akkoriban Keith Jarrett és Chuck Mangione is tartoztak. A 60'-as években a „Jazz Composer's" Zenekarral készített felvételeket. 1970-ben Bobby Hutcherson és Harold Land kvintettjében játszott, és 1973 és 1978 között Kenny Burrell gitárost kísérte. Sonny Rollinsszal, Sonny Stittel, Art Pepperrel, Clark Terryvel, Blue Mitchellel, a „Crusaders"-szel és Sarah Vaughan énekessel és Carmen McRae-vel is készített felvételeket, a 80'-as években pedig Horace Parlannal, Frank Wess-szel (1982) és a „Mingus Dynasty Band"-del (szintén 1982-ben). 1985-ben megjelent első albuma saját néven „First Edition" / „Első kiadás" címmel (a JR Recordsnál). A 80'-as évek közepén Európába költözött, ahol azóta Johhny Griffint, Monty Alexandert, Kenny Barront, Tom Harrellt, Phil Woodsot, Vince Benedettit és Cedar Waltont kísérte. A berni Swiss Jazz Schoolban docensként működik.

A szervezők tájékoztatása szerint az előzetes nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes már most, e néhány sor elolvasása után helyet foglaltani az emlékkoncertre.

2010. október 14. 19 óra, Symbol Budapest, 1036 Bécsi út 56.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük