Szent Margit színpadon ritkán feldolgozott legendájával indul a kilenc napos rendezvény. 9 napon át, 4 helyszínen, 17 különleges produkcióval és 4 külföldi társulattal várja látogatóit a II. Keresztény Színházi Fesztivál.

 

Szent Margit színpadon ritkán feldolgozott legendájával indul a kilenc napos rendezvény. 9 napon át, 4 helyszínen, 17 különleges produkcióval és 4 külföldi társulattal várja látogatóit a II. Keresztény Színházi Fesztivál.

 

Az Újszínház rendezvénysorozata Kocsis István Az áldozat című drámájával veszi kezdetét. A Szent Margit legendáját feldolgozó premierdarab nem véletlenül vált a Fesztivál nyitányává, ugyanis a főpróbával összekötött sajtótájékoztatón Tordai Teri, színművésznő, Dörner György, a teátrum igazgatója, valamint Nagy Viktor, rendező is arról beszélt, hogy a keresztény szellemiséget olyan mindenkihez szóló hétköznapi történeteken keresztül szeretnék közvetíteni, mint amilyenné igyekeztek formálni IV. Béla leányának legendáját.

A Szent Margit legendáját feldolgozó darab főpróbájával egybekötött sajtótájékoztatón Nagy Viktor, Jászai Mari-díjas rendező elmondta, vizuális és gondolati katarzisban lesz részük a nézőknek.

 

„Ma nem divat szentekről beszélni, pedig mögöttük is ott van az ember. S a színház lényege is az emberábrázolás, így Margitban is az embert próbáltuk megragadni. Mindehhez óriási azonosulásra van szükség a rendezőtől a színészeken át a világosítóig. Azt hiszem, ennek a társulatnak sikerült ez, örömet okozott mindenkinek a közös munka. Egy vizuális és gondolati katarzis-élmény várja a nézőket" – mondta Nagy Viktor, a premierdarab rendezője, akinek szavaira reflektálva Dörner György is hangsúlyozta, miszerint a szentek is hús-vér emberek voltak, továbbá, hogy a keresztény értékeket mindenki által átélhető, hétköznapi történeteken keresztül kell visszacsempészni a mindennapokba. 

 

A darabban Olimpiádészt, a kolostor fejedelemasszonyát alakító Tordai Teri szerint hiánypótló ez a Fesztivál, ugyanis az emberek elszoktak a szakrális művektől, pedig szükség van az ilyen jellegű, vallásos darabokra. „Az áldozat felhívja a figyelmet arra, hogy hajlamosak vagyunk nem észrevenni a környezetünkben a zsenit, nem fedezzük fel a tehetséget" – tette hozzá a Jászai Mari-díjas színésznő, aki a Fesztivált záró gálaünnepség ötletgazdájaként részt vett a szervezési folyamatokban is.

 

Az Újszínház bemutató előadása Kocsis István: Az áldozat (Szent Margit legendája)

dráma két részben. A tatárok elől menekülő IV. Béla születendő lányát Istennek ajánlja. Margit a domonkos rendi apácák közé kerül, ahol kiemelkedik társai közül odaadásával és szolgálatkészségével. Margit tudatosan vállalja az áldozat szerepét, hogy megmentse országát. Nélküle IV. Béla sem érdemelhette volna ki a „második honalapító" történelmi rangot.

A középkorban játszódó dráma ereje, mély vallásossága, modern szellemisége erősíti hitünket és kiszakít a mindennapok fásultságából. Meseszép gondolatok, letisztult magyar nyelven.

„Az áldozat" a II. Keresztény Színházi Fesztivál díszelőadásaként kerül bemutatásra.

 

Szereposztás:

Margit, IV. Béla leánya: Koncz Andrea

IV. Béla, Magyarország királya: Koncz Gábor

György, pálos rendi szerzetes: Jánosi Dávid

János, ferences rendi szerzetes: ifj. Jászai László

Olimpiádesz, a kolostor fejedelemasszonya: Tordai Teri

Fülöp, esztergomi érsek: Mihályi Győző

Paulus, pápai követ: Nagy Zoltán

Marcellusz, a domonkos rend tartományfőnöke: Tóth Tamás

valamint:

Fazekas Zsuzsa, Bátyai Éva, Kökényessy Ági, Farkasházi Réka, Gregor Bernadett,

Cecília Danyi Judit, Nemes Wanda, Brunner Márta.

Dramaturg: Falussy Lilla

Díszlet- és jelmeztervező: Berg Glória

Rendező: Nagy Viktor

 

A május 15-től 23-ig tartó Fesztiválon a 15 éves ExperiDance Production Tánckara bemutatja a Román Sándor által elkészített Ezeregyév című történelmi tánc show-t, de érkezik Magyarországon unikumnak számító hagyományokon alapuló marionett-előadás Olaszországból, magába szippantó, rendkívül szuggesztív kortárs zenés előadás szintén Itáliából, vagy II. János Pál pápa életéről szóló misztérium musical Lengyelországból.

(lásd: http://euroastra.hu/node/90980)

 

www.ujszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük