Legkésőbb 2013. március 1-jén, pénteken éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Az e-felvételizőknek is eddig kell véglegesíteniük jelentkezésüket, a hitelesítésre azonban március 11-ig lesz lehetőségük.

Legkésőbb 2013. március 1-jén, pénteken éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Az e-felvételizőknek is eddig kell véglegesíteniük jelentkezésüket, a hitelesítésre azonban március 11-ig lesz lehetőségük.

Az elektronikus jelentkezést választóknak a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételi használatához egy választott felhasználónév és jelszó mellett szükségük van egy megbízható e-mail címre is, hiszen a biztonsági kódot az első belépéskor a regisztráció során megadott e-mail címre kapják meg. Az űrlapok kitöltésére, szerkesztésére, a végleges jelentkezési helyek megjelölésére 2013. március 1-jén éjfélig van lehetőségük a felvételizőknek. Szintén péntekig kell befizetni a megjelölt jelentkezési helyek alapján számított eljárási díjat átutalással, vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával. Ezt követően, március 11-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az utolsó pillanatban beadott jelentkezéseknél van a legtöbb hiba, ezért nem érdemes az utolsó pillanatig halogatni a jelentkezést. Az E-felvételi felülete minden lépésnél segíti a kitöltőt, ugyanakkor nem mentesíti a jelentkezőt a szükséges információk ismeretétől. Az E-felvételi kitöltése során a jelentkező tájékoztatást kap például arról, hogy mikor, milyen adatokat kell megadni, milyen teendői vannak a jelentkezés benyújtásával kapcsolatban, de a jelentkezőnek kell összegyűjtenie, beszkennelnie a feltöltendő eredményeit, dokumentumait, tájékozódnia a jelentkezés alapvető szabályairól, fogalmairól stb., mindezek pedig hosszabb időt is igénybe vehetnek, mint az E-felvételi tényleges elektronikus folyamata.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, azok a papír alapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio Nonprofit Kft., illetve az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatain.

Minimális pontszám

A 2013-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során azokon a képzéseken, ahol a jelentkezők száma az intézmény által megadott felvehető jelentkezők kapacitásánál alacsonyabb, ott a ponthatár megegyezik a minimális pontszámmal és minden jelentkező felvehető.

Alapképzésen, osztatlan mesterképzésen ez a jogszabályban meghatározott minimum pontszám 240, felsőoktatási szakképzésben 200 pontot, míg mesterképzésen 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében ennél magasabb.

A minimális pontszámtól magasabb ponthatár kizárólag azokon a képzéseken alakulhat ki, ahol a felsőoktatási intézmény által felvehető kapacitásnál többen jelentkeznek, ezért a jelentkezők között eredményeik, elért pontszámaik alapján rangsorolni kell.  

Ki kerülhet be a felsőoktatásba?

A 2013-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során az kerülhet be felsőoktatási intézménybe, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

–          érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre 2013. március 1-jéig, és befizette a felvételi eljárási díjat és

–          atovábbtanuláshoz megfelelő végzettséggel rendelkezik (pl. alapképzés, osztatlan mesterképzés, felsőoktatási szakképzés esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal) és 

–          akinek alapképzésen, osztatlan mesterképzésen a szabályoknak megfelelően kiszámított pontszáma eléri a jogszabályban meghatározott minimum 240-es pontszámot, felsőoktatási szakképzésben a 200 pontot, míg mesterképzésen az 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében ennél magasabb pontszámot.

–          jelentkezési helyeinek egyikén eléri az intézményi kapacitások alapján, várhatóan 2013. július 24-én megállapításra kerülő ponthatárt, továbbá

–          akinek megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. egyes szakokon orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük