Alaposan felpörgette pályázati tanácsadási üzletágát a Commerzbank annak érdekében, hogy a pénzintézet kis- és középvállalkozói partnerei az indulástól sikeresek lehessenek az Új Széchenyi Terv pályázatain.

 

Alaposan felpörgette pályázati tanácsadási üzletágát a Commerzbank annak érdekében, hogy a pénzintézet kis- és középvállalkozói partnerei az indulástól sikeresek lehessenek az Új Széchenyi Terv pályázatain. Lovas Emese, a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója szerint természetes, hogy a bank több területen is külső szakértői tanácsadó cég bevonásával egészíti ki szolgáltatási palettáját: az ügyfélkör ágazati igényeinek megfelelően több stratégiai kapcsolatot alakítottak ki pályázatíró cégekkel és szakmai szervezetekkel. Ennek révén az ügyfelek támogatást kapnak a pályázatok előkészítésének és megírásának szakaszában, míg a nyertes pályázatok esetében a bank külsős és belsős szakértői segítenek a projektmenedzsmentben és a monitoring munkákban is.

„A feladatunk, hogy a Kormányzat által már meghirdetett vagy előkészítés alatt álló új eszközrendszert mihamarabb a legmegfelelőbb banki termékekkel egészítsük ki" – mondta el Lovas Emese, aki szerint minél korábbi fázisban kerül bevonásra a bank, ügyfélreferenseik és pályázati szakértőik annál többet tudnak segíteni az adott pályázati csomag összeállításában, illetve az üzleti/pénzügyi terv elkészítésében.

Az üzletfejlesztési igazgató nem tagadja: a külsős partnerek tapasztalatai, észrevételei a banki termékmenedzsment és termékfejlesztés idején is komoly segítséget jelent – a gyakorlati tapasztalatok alapján. Ezen észrevételek révén döntött a bank korábban arról, hogy az ügyfelek számára egyedi forrástérképeket dolgozzanak ki, amely abban segít, hogy az ügyfélreferensek fel tudják hívni a partnercégek figyelmét azokra a konkrét pályázati lehetőségekre, melyeken az adott vállalkozás a közeljövőben indulhat. – az eddigi tapasztalatok szerint a céltudatos pályázati orientáció 70 százalékkal növelte a sikeres pályázatok arányát a partnerkörben.

Lovas Emese szerint komoly várakozások előzik meg azt a kormányzati célt, amely a pályázati előírások, dokumentációk csökkentésére irányul, ugyanakkor – épp a tanácsadó partnerek tapasztalataira alapozva – arra hívják fel partnereik figyelmét, hogy a sikeres pályázás mellett a projekt megvalósítására és fenntartására is kiterjednek a kötelezettségek.

Sokat jelent, hogy olyan bankkal tudunk együtt dolgozni, ahol fogékonyak a tapasztalatainkra és valóban közösen tudunk gondolkodni arról, hogy egy-egy pályázó számára megfelelő pályázati anyagot és a tervekhez legjobban idomuló finanszírozási megoldásokat tudjunk kínálni – mondta Semperger Kinga, a ProjectMine Kft.  ügyvezetője.

Jól látható, hogy a projektek finanszírozási igénye eltérő, így a banknak is testreszabott  finanszírozási megoldásokat kell biztosítania. Banki oldalról általában az önerő kipótlása és a támogatástartalom előfinanszírozását szokták kérni. Általános tapasztalat, hogy napjainkra szinte egyik projekt sem áll meg pótlólagos banki hitel bevonása nélkül – tette hozzá Lovas Emese.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük