Változóban van a vállalatok vagyonbiztosítási attitűdje Magyarországon – állítja az Union Biztosító. A cégek mind nagyobb része ismeri fel, hogy a vállalati vagyonbiztosítás nem szükséges rossz, amelynek költségét minimalizálni kell, hanem a kockázatok kezelésének hatékony eszköze.

 

Változóban van a vállalatok vagyonbiztosítási attitűdje Magyarországon – állítja az Union Biztosító. A cégek mind nagyobb része ismeri fel, hogy a vállalati vagyonbiztosítás nem szükséges rossz, amelynek költségét minimalizálni kell, hanem a kockázatok kezelésének hatékony eszköze. Az idén 60 milliárdos piacon mindazonáltal nem várható számottevő növekedés a következő években sem, viszont a lefelé tartó árspirálnak vége szakadhat. A november egyébként nem csupán a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítás csúcsidőszaka, hanem a vállalati vagyonbiztosításé is, a szerződések 80 százalékát ugyanis ilyenkor lehet újrakötni.

Alapvető változások zajlanak a vállalati vagyonbiztosítások magyarországi piacán – állítja az Union Biztosító legfrissebb piaci elemzésében. A biztosító úgy látja: a cégek mind nagyobb része ismeri fel, hogy a vállalati vagyonbiztosítás nem szükséges rossz, amelynek költségét minimalizálni kell, hanem a kockázatok kezelésének hatékony eszköze. Az idén várhatóan 60 milliárd forintos piac mindazonáltal a következő években sem számíthat számottevő növekedésre. Az elmúlt évek lefelé tartó árspiráljának azonban vége szakadhat, és a piac kiegyensúlyozott díjpályára kerülhet – jelentette ki az Union. Ez pedig mind a biztosítók, mind az ügyfelek számára előnyös lehet.

Az attitűdváltás mögött a többi között az áll, hogy mind több cégvezető látja át, hogy az alulbiztosítottság rendkívüli kockázatot jelent. Káresemény bekövetkezése alulbiztosított cégnél a legrosszabb esetben ugyanis akár a vállalat végét is jelentheti. Alapvető fontosságú hát, hogy a fennálló kockázatokat a biztosítás minden tekintetben tükrözze. Ám a vállalatok egy része nem képes helyesen felmérni a kockázatait. Ezekre az esetekre azt tudjuk javasolni, hogy a cégek kockázataikat hozzáértő külső szakértővel méressék fel" – mondja Tóth István, az Union igazgatósági tagja.

A vagyonbiztosítási piac egészével szemben gyors felfutás várható ugyanakkor az úgynevezett üzemszünet-biztosítások területén – vélekedik az Union. Az üzemszünet-biztosítás a vállalati vagyonbiztosítási konstrukciók egyik eleme. Funkciója, hogy a vállalat a termelés, sőt tágabb értelemben az egész működés leállását is túl tudja élni. „Az üzemszünet-biztosítás egyfajta »céges életbiztosítás«, amely garantálja, hogy a vészforgatókönyv bekövetkezte esetén is fent tudjon maradni a vállalat" – mutatja be a konstrukciót Tóth István. Az üzemszünet-biztosítás leállás esetén téríti a fix költségeket, így azok nem temetik maguk alá a vállalatot.

A vállalati vagyonbiztosítások mintegy 80 százalékának egyébként december 31-e a fordulónapja. Szerződéstől függően 30-60 nappal a fordulónap előtt a szerződések módosíthatók, felmondhatók és akár másik biztosítónál is megköthetők. „Érdemes a vállalatoknak ezt az időszakot kihasználni arra, hogy újra áttekintsék a kockázataikat, és ha úgy látják, hogy azok nincsenek tökéletesen lefedve, érdemes biztosítási szerződésüket újragondolni. Ezzel elkerülhetők a kellemetlen meglepetések" – mondja Tóth István.

Testreszabott konstrukciók bármely cégméretre

A vállalati vagyonbiztosítások piacán meghatározó szerepet játszó Union a kis-, a közepes és a nagyvállalatok számára is kínál testreszabott konstrukciókat. Az 500 millió forintnál kisebb vagyonállománnyal rendelkező cégek számára az Union-Business Class, e vagyonméret fölött pedig az Union ipari vagyonbiztosítása nyújt optimális kockázati fedezetet. Előbbi olyan sztenderdizált konstrukció, amely rugalmassága folytán alakítható úgy, hogy megfeleljen a legkülönfélébb igényeknek is, és lefedi mindazokat a kockázatokat, amelyekkel egy vállalkozásnak számolnia kell, legyen az kereskedelmi, szolgáltatói, vagy gyártói tevékenységet folytató cég.

Jó tanácsok vagyonbiztosításhoz

Forrás: UNION Biztosító

  • A jó vállalati vagyonbiztosítás kincset ér, kötésnél ne az ár döntsön, hanem hogy mire van szükségünk, illetve, hogy adott árért mit kapunk!
  • A kockázatok helyes felmérése az alfája és az omegája a jó vállalati vagyonbiztosításnak! Ha szükséges, ehhez bízzunk meg külső szakértőt!
  • A vállalati vagyonbiztosítás nem szükséges rossz, minimalizálandó kiadás, hanem a kockázatkezelés eszköze!
  • Az üzemszünet-biztosítás a „cégek életbiztosítása"! Egy jó vagyonbiztosítási konstrukcióban mindenképpen helyet kap az üzemszüneti elem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük