2013. március 1-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ismét szól a Concerto.A Concerto Budapest Zenekar Richter mesterbérletén ezúttal Anna Vinnitskaya és Rudolf Péter közreműködésével Prokofjev és Sztravinszkij művek csendülnek fel. 

 

2013. március 1-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ismét szól a Concerto.A Concerto Budapest Zenekar Richter mesterbérletén ezúttal Anna Vinnitskaya és Rudolf Péter közreműködésével Prokofjev és Sztravinszkij művek csendülnek fel. 

 

A koncert programja:

S. Prokofjev: Péter és a farkas, op.67
S. Prokofjev: II. zongoraverseny, g-moll, op.16
Sztravinszkij: Petruska (revideált, 1947-es változat)

Vezényel: Keller András
Közreműködik: Anna Vinnitskaya – zongora
Mesélő: Rudolf Péter

 

S. Prokofjev: Péter és a farkas, op. 67

Prokofjev Péter és a farkas című, zenekarra és narrátorra írott szimfonikus meséje 1936-ban született. A darab célja egyrészt a gyermek-hallgatók szórakoztatása, másrészt a hangszerek világának megismertetése: játékos élmény közben mutatja be az egyes hangszerek sajátos hangzását és kifejezési módját.

 

S. Prokofjev: II. zongoraverseny, g-moll, op. 16:

A II. zongoraversenyt Prokofjev többször is legkedvesebb műveként említi. A közeli barát, a zongorista Maximilian Schmidthof öngyilkossága ihlette darab a zeneszerző tanuló éveinek termése: 1913-ban keletkezett, és még ugyanebban az évben (szeptember 13-án) mutatták be Pavlovszkban a 22 éves Prokofjev közreműködésével. Az előadás akkor botrányba fulladt: a konzervatív közönség egy része kivonult a koncertteremből. A forradalom eseményei alatt a zongoraverseny kézirata megsemmisült; Prokofjev a vázlatok alapján 1923-ban írta újra, s a következő évben már Serge Koussevitzky vezényletével mutatta be Párizsban óriási sikerrel.

 

Stravinsky: Petruska (1947-ben revideált változat) 1947 revised version

Stravinsky hírnevét egyértelműen három balettjével (Tűzmadár, Petruska, Tavaszi áldozat) alapozta meg, amelyeket a Gyagilev vezette párizsi Orosz Balett számára komponált. 1910 és 1911 között írta meg a szalmabáb Petruskának, az orosz népmesék ismert figurájának tragikus történetét. Az Alexandre Benois és Stravinsky librettójára készített színpadi művet, amelyre Mikhail Fokin alkotta meg a koreográfiát, 1911. június 13-án mutatták be Párizsban Pierre Monteaux vezényletével, a főszerepet pedig Vaclav Nizsinszkij táncolta. A darab töretlen sikerét jelzi, hogy Stravinsky 1946 és 1947 között revideálta a művet, amelyet elsősorban koncertverziónak szánt kevesebb hangszert foglalkoztatva, néhány tempóbeli és egyéb kisebb változtatásokkal.

 

Anna Vinnitskaya

A Novorossiyskben született Anna Vinnitskaya már nagyon fiatalon komoly zenei tehetségről tett tanúbizonyságot: 6 éves korában kezdett zongorázni. 1995-től 2001-ig a Rachamanyinov Konzervatóriumban tanult, majd felvételt nyert a Hamburgi Főiskolára, ahol többek között Ralf Nattkempertől és Jevgenyij Koroliovtól tanult. Szólistaként olyan neves zenekarokkal lépett föl, mint a Moszkvai Szimfónikus Zenekar, a Dortmundi Filharmónikusok, a Milánói Szimfónikus Zenekar, valamint a Madridi Szimfónikus Zenekar. 2006 júniusában megnyerte a világ egyik legrangosabb versenyét, a brüsszeli Queen Elisabeth zenei versenyt, amely beindította karrierjét világszerte. 1968 óta ő volt az első női győztes.

 

2013. 03.01. péntek 19:30

Richter bérlet III.

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

http://hu.concertobudapest.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük