A hazai dohánykereskedelmi piac meghatározó szereplőit érintő megállapodás született szombaton Tatán, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által közösen szervezett Dohánykereskedelmi Szakmai Napon. A megállapodás célja többek között az új kereskedelmi rendszer zökkenőmentes bevezetése, megfelelő szakképzés biztosítása, valamint a feketekereskedelem elleni együttes fellépés.

 

A hazai dohánykereskedelmi piac meghatározó szereplőit érintő megállapodás született szombaton Tatán, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által közösen szervezett Dohánykereskedelmi Szakmai Napon. A megállapodás célja többek között az új kereskedelmi rendszer zökkenőmentes bevezetése, megfelelő szakképzés biztosítása, valamint a feketekereskedelem elleni együttes fellépés.

 

Közös célok mentén dolgozik tovább a jövőben a hazai dohányvertikum jelentős szereplőit tömörítő Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége és a trafikos társadalmat összefogó, az ország legnagyobb aktív kiskereskedői tagságával rendelkező Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete.  A szombaton aláírt megállapodás célja, hogy az új dohánytermék-kiskereskedelmi rendszerre történő átállás zökkenőmentes legyen, és fenntartható, sikeres működést eredményezzen.

 

A két szervezet kiemelten fontosnak tartja a kiskereskedők képzésének és szakmai felkészültségének elősegítését, valamint a dohánypiac átszervezésével járó kockázatok minimalizálását. Komoly veszélynek látják a feketekereskedelem térnyerését, ezért közösen lépnek fel az illegális dohánykereskedelem megelőzése, visszaszorítása érdekében. Az aláíró felek ezen kívül elkötelezték magukat a dohánypiachoz kapcsolódó magyarországi munkahelyek megőrzése mellett.

 

„A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete azon dolgozik, hogy ne csak megőrizze, hanem továbbfejlessze a hazai trafikos kultúrát. Célunk, hogy az új piaci viszonyok között olyan professzionális dohánykereskedések működjenek, amelyek szaktudásuk, felkészültségük révén felelős módon képesek kiszolgálni vásárlóikat és megfelelni a koncesszióból eredő kötelezettségeknek" mondta el Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének elnöke.

 

A két szervezet nem csak a trafikok életképességét támogatja, de a feketekereskedelem elleni harcban is közösen száll síkra. „Az illegális kereskedelem térnyerése nemcsak a dohánytermék-kiskereskedők, de a teljes dohányvertikum vonatkozásában súlyos hatással járna. Így minden piaci szereplő közös, központi érdeke ennek visszaszorítása"- fogalmazott Mikola Gergely, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének soros elnöke.

 

Az esemény fővédnöke Juhász József, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt. A kamara azért támogatta a Dohánykereskedelmi Szakmai Nap megszervezését, mert a 2013. július 1-i Nemzeti Dohánybolt nyitással kapcsolatos aktuális kérdések kerültek megtárgyalásra.

Az eseményen a NAV Vám- és Pénzügyőrsége a Nemzeti Dohányboltok megnyitásának vámhatósági engedélyezésével, míg a KEM Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a dohányboltok működésével kapcsolatosan adott tájékoztatást a résztvevőknek.

A 2002-ben alakult Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete azzal a céllal jött létre, hogy képviselje a dohánykereskedelemmel foglalkozó hazai kis- és középvállalkozások érdekeit, valamint elősegítse a szakma súlyának, társadalmi elismertségének növelését. Egyesületünk olyan vállalkozók szövetségeként működik, akik kifejezetten dohánykereskedelemmel foglalkoznak, kiváló ismerői a szakmának és az általuk forgalmazott termékeknek, foglalkozásukra pedig hivatásként gondolnak.

A dohánytermékek kiskereskedelme gazdag múltra tekint vissza hazánkban, a „trafikos" kultúra mindennapjaink része. A dohánykereskedelemnek ez a csatornája nem csupán kulturális vagy szolgáltatói értelemben értékes, hanem képviselői kiemelkedő szaktudásának révén jelentős szerepe van a felelős dohányfogyasztás elősegítésében is. Feladatunknak tartjuk többek között, hogy egyesületünk naprakész információkkal, jogi tanácsokkal, szakmai képzésekkel szolgálja tagjait, valamint piaci adatokkal, állásfoglalásokkal lássa el a közvéleményt. Nem csak figyelemmel kísérni és művelni, hanem aktívan alakítani is szeretnénk a hazai dohány kiskereskedelmet.

 

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségét a hazai gyártókapacitással rendelkező és/vagy hazai dohányt feldolgozó iparági szereplők összefogása hívta életre. 2011. év végén jött létre mindazon hazai dohányipari befektetők részvételével, amelyeknek hazai tevékenységeik között szerepel magyarországi gyár működtetése vagy hazai dohány termesztése és/vagy felvásárlása. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a Continental Dohányipari Zrt., az Imperial Tobacco Magyarország Dohányforgalmazó Kft., Róna Dohányfeldolgozó Kft. és a Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt.  tagságával megalakult szövetség fórumot biztosít a magyarországi dohányipari befektetőket érintő ügyek és kérdések megvitatására, és többek között feladatául tűzte ki a tömörülés munkáját segítő szervekkel való kapcsolattartást, a magyarországi dohánytermesztéssel és a dohánytermékek szabályozásával kapcsolatos kérdések megvitatását, valamint az illegális termékek kereskedelme elleni közös fellépést is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük