2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Picasso hagyatéka

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97747"><img class="image image-preview" src="/files/images/Picasso%20festm%C3%A9ny.jpg" border="0" width="225" height="300" /></a></span>Nahátszentpéter  önkormányzata csődöt jelentett. A fájdalmas döntésnek különös oka volt. Két évvel ezelőtt az avignoni levéltárba került egy párizsi ügyvéd iratanyaga. Ebben megtalálták Picasso végrendeletének kiegészítését, amelyben a katalán festőzseni kétszázhúsz alkotását az ezerfős település polgárainak adományozta

Nahátszentpéter  önkormányzata csődöt jelentett. A fájdalmas döntésnek különös oka volt. Két évvel ezelőtt az avignoni levéltárba került egy párizsi ügyvéd iratanyaga. Ebben megtalálták Picasso végrendeletének kiegészítését, amelyben a katalán festőzseni kétszázhúsz alkotását az ezerfős település polgárainak adományozta

Nahátszentpéter  önkormányzata csődöt jelentett. A fájdalmas döntésnek különös oka volt. Két évvel ezelőtt az avignoni levéltárba került egy párizsi ügyvéd iratanyaga. Ebben megtalálták Picasso végrendeletének kiegészítését, amelyben a katalán festőzseni kétszázhúsz alkotását az ezerfős település polgárainak adományozta.

   Alain Grinbaum, neves művészettörténész kiderítette, hogy a mester a második világháború zűrzavarában megismerkedett egy csinos magyar lánnyal, Csándy Katalinnal, aki a faluból származott. Ezt a szerelmet idős korában sem felejtette el, így esett meg a hagyományozás.

   A francia közigazgatás ezúttal olajozottan működött. Három hónap elteltével a festményekkel, szobrokkal, kerámiákkal, grafikákkal, tusrajzokkal, akvarellekkel és pasztellekkel teli pótkocsis kamion megérkezett a főtérre, egyenesen a polgármesteri hivatal kapujához. A küldeményt át kellett venni, ki kellett rakodni. Az átvétel gyorsan történt, a kirakodás annál lassabban. A munkával megbíztak egy helyi fuvarost, aki kétmillió forintért vállalta a ládák elszállítását, elhelyezését a saját raktárépületében. Az összeg nagynak tűnhet, de háromhavi tárolási díjat, továbbá napi huszonnégy órás őrzést  is tartalmazott. A vállalkozó az összeg későbbi kifizetését is tudomásul vette, mert ennyi felesleges pénze az önkormányzatnak nem volt.

   A képviselő testület soron következő ülésén a jegyző bejelentette, hogy elintézte a műtárgyak vámmentességét, ám a két százalékos vámkezelési illetéket ki kell fizetni. A kétmilliárdos összértéket tekintve ez negyven millió forintba kerül. És biztosítást is kellett kötni a műtárgyvédelmi jogszabály szerint. Évi nyolc millió forint. A kérdés megoldható, így a műértő jegyző, eladjuk az akvarelleket és a pasztelleket, ezek amúgy is kényes jószágok, csak baj van velük. Így is történt.

   A következő ülésen egyhangúlag Picasso Emlékmúzeum létesítéséről döntöttek. Lesz itt majd olyan idegenforgalom, hogy csak győzzük. Barcelonának, Malagának is bejött. Hatezer forintos, vagy húsz eurós belépőjegy. Fizessenek a műértők, ha Nahátszentpéter mesés kincseit látni szeretnék. És láss csodát, fél év alatt elkészült a világhírű katalán építész, Antonio Gaudi stílusában épített múzeum. Háromszáz millióból, az önkormányzattól kapott ingyen telken, fele-fele arányban EU és állami támogatással. A tervezési és pályáztatási költséggel együtt.

   Az önkormányzatnak csak a légkondicionáló, központi fűtő- és páraberendezés, festés-mázolás, bútorok, riasztó szerkezet, függönyök, lámpatestek, és hasonlók maradtak. A fedezetet a tusrajzok, grafikák, kerámiák eladása jelentette.

   Aztán kinevezték az igazgatót, gazdasági helyettesét, felvettek egy művészettörténészt, restaurátort, karbantartót, takarítókat, éjjeliőrt, fűtés-szerelőt, ruhatárost, jegyszedőt, bérelszámolót.

   Nem részletezem a további eladásokat. Ott állt a gyönyörű épület és már nem volt benne egyetlen festmény, vagy szobor sem. Picasso hagyatéka elúszott. A múzeum személyzetét el kellett volna bocsátani, de közalkalmazotti végkielégítés járt volna nekik, Erre már nem jutott pénz. Az épületet fűteni kellett, de a gázszámlákat nem tudták kifizetni. Így történt, hogy Tiszapentele önkormányzata csődöt jelentett.

   Pedig már kinyomtatták a meghívókat a Picasso Múzeum ünnepélyes megnyitójára.

 Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.