Gepetto, az öreg asztalos farag magának egy bábút. Ami aztán legnagyobb meglepetésére beszélni, járni, rosszalkodni kezd. Remélem, mindenki felismeri a klasszikus mesét, melynek címe Pinokkió, és a most zajló MittelCinemaFest 2013 egyik bemutatott mozifilmje.

 

Gepetto, az öreg asztalos farag magának egy bábút. Ami aztán legnagyobb meglepetésére beszélni, járni, rosszalkodni kezd. Remélem, mindenki felismeri a klasszikus mesét, melynek címe Pinokkió, és a most zajló MittelCinemaFest 2013 egyik bemutatott mozifilmje.

 

2013. november 5-én kezdődött és 14-éig tart a MittelCinemaFest 2013 a XI. Közép-Európai Olasz Filmfesztivál a Puskin moziban. Az Olasz Kultúrintézet őszi programjának egyik állandó, kedvelt rendezvénye a MittelCinemaFest, amely idén is az olasz filmművészet néhány újdonságával, sikerdarabjával várja a magyar közönséget.

A mozivásznon láható történetek különböző aspektusokból mutatják be a mai olasz társadalmat: nagyváros és vidék viszonyát, a különböző generációk közötti feszültséget, a standard olasz nyelv és a dialektusok oly markáns különbségét, a munkanélküliség problémáját és a társadalom válságának kérdéskörét. A fesztivál filmjei olasz nyelven magyar nyelvű szinkrontolmácsolással vagy felirattal kerülnek vetítésre. A részletes program megtalálható az Olasz Kultúrintézetben és a Puskin moziban.

 

Visszatérve Pinokkióra, Gepetto az életre kelt Pinokkiót fiaként szereti, ám az mégis elhagyja a házát. Hiszen mint minden gyerek, ő is vonzza a bajt.

 

Carlo Collodi meséje 1881-ben indult hódító útjára, akkor még Egy bábú története címmel jelentette meg folytatásos történetként egy gyermekújságban. A fabábú, aki megszökik otthonról, iskolában és börtönben is megfordul, szamárrá változik, cet gyomrában köt ki, és egyéb hihetetlen kalandok esnek meg vele, azóta is kedvelt alapanyaga a filmművészetnek.

A fabábú, aki remekül füllent – bár minden hazugsággal kicsit megnő az orra…

Az élet megannyi hullámhegyén és -völgyén át, Pinokkió az emberi létezés meséjét minden jóval és rosszal, hibával és jóvátétellel, elbizakodottsággal és óvatossággal, önzéssel és nagylelkűséggel, bizalommal és bizalmatlansággal együtt meg akarja tapasztalni.

 

A legújabb feldolgozás célja, hogy a több mint egy évszázados történet visszatérjen a lehető legközelebb ahhoz, ahonnan kiindult. Enzo D'Alò rendező az eredeti mese alapján készítette el animációs filmjét, amely a legkisebbek számára épp úgy remek szórakozást nyújt, mint szüleiknek.

 

A film magyarországi forgalmazója a Cinetel Kft.

A Cinetel Kft. 1997-es megalakulása óta foglalkozik filmjogok forgalmazásával – mozis, videós, DVD-s és televíziós piacon egyaránt. A cég úgy döntött, hogy 2014 novemberétől önállóan és közvetlen módon hozza mozikba az arra érdemesnek tartott filmeket. A Cinetel elsősorban igényes független filmes alkotásokkal kíván jelen lenni a hazai piacon, amelyek egyúttal a szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthatnak. A Cinetel családi animációs filmje, a Pinokkió, azaz a megelevenedett fabábú klasszikus történetének legújabb feldolgozása november 14-én debütál a filmvásznakon.

 

PINOKKIÓ

Színes olasz-francia-belga animációs film.

Rendező: Enzo D'Alò

Carlo Collodi meséje alapján a forgatókönyvet írta: Enzo D'Alò, Umberto Marino

Mozibemutató: 2013. november 14.

 

http://youtu.be/QAqc9DmRqoU

http://www.iicbudapest.esteri.it/IIC_Budapest/

http://puskinmozi.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük