„A minőségi pálinka a legrangosabb nemzetközi párlatokkal is felveszi a versenyt!" – fogalmazott a magyar pálinka népszerűsítésre megrendezett „Pálinkaakadémián" Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja. Az este folyamán, az első alkalommal megrendezett pálinka-koktélversenyen Magyarország csúcsmixerei is megmérkőztek egymással. Az első helyezettnek járó kupát a Táltos fantázianévre keresztelt koktél nyerte el.

„A minőségi pálinka a legrangosabb nemzetközi párlatokkal is felveszi a versenyt!" – fogalmazott a magyar pálinka népszerűsítésre megrendezett „Pálinkaakadémián" Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja. Az este folyamán, az első alkalommal megrendezett pálinka-koktélversenyen Magyarország csúcsmixerei is megmérkőztek egymással. Az első helyezettnek járó kupát a Táltos fantázianévre keresztelt koktél nyerte el.

 

  Az Agrármarketing Centrum szerint ideje átértékelnünk, amit védett nemzeti italunkról gondolunk. Sokak szemében a pálinka még mindig a régmúlt karcos, hígító szagú itala, holott a törvényi szabályozásnak és a pálinkafőző mesterek elhivatottságának köszönhetően ez az ital ma már hazánk egyik prémiumterméke.

A pesti Alcatraz étteremben megrendezett, Pálinkaakadémia névre keresztelt rendezvényen a meghívott szakértőkből és nagyszámú érdeklődőből álló közönség előtt Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja előadásában elmondta: a pálinka kifejezés először 1630-ban szerepelt írásos emlékekben.

Akkoriban még kezdetleges lepárlási módszerekkel készítettek gyenge minőségű italokat, mára azonban már a „top prémium" kategóriában is megtalálhatóak a pálinkák. E tekintetben olyan versenytársak között állja meg a helyét e magyar különlegesség, mint a Smirnoff vodka vagy a Hennessy XO konyak.

A szakember kiemelte annak fontosságát, hogy a megfelelő törvényi szabályozás eredményeként a pálinka szó ma már nem a hajdani „kontyalávalót vagy papramorgót" jelenti, hanem Magyarország legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelő prémiumtermékét.

„A gasztronómiában az idei évben mintegy 30-40 százalékkal nőtt a pálinkafogyasztás, miközben a whiskyk fogyasztása ugyanennyivel csökkent. Ezt azt jelenti, hogy a pálinka magas presztízsű itallá vált a magyar fogyasztók szemében" – tette hozzá a szakember.

Barabás Attila előadását követően az ország legjobb mixerei léptek pódiumra. Nem vitás, hogy a pálinka tisztán fogyasztva mint digesztív (étkezés utáni) ital leli meg helyét a magyar gasztronómiában, a rendezvényen jelenlevő szakértők és a Magyar Bármixer Unió (MBU) szerint azonban kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a nemes párlatban.

A tizennyolc kiváló bartender és barmaid arra vállalkozott, hogy a nyolc eredetvédett pálinka köré komponál koktélokat, ezzel is ráirányítva a figyelmet az ital sokoldalúságára.

Morafcsik Péter, a versenyt szervező MBU alelnöke szerint a pálinka ebben – és főleg ebben – a minőségében aperitif ital is lehet. „A könnyű, gyümölcsös koktéloknak jó esélyük van arra is, hogy megtalálják az utat a hölgyek szívéhez" – fogalmazott az alelnök.

Az idei év pálinkakampányában is megjelenő gyümölcsmintás nyakkendőt viselő bármixerek öt-öt perc alatt készítették el kompozíciójukat. A mintegy két órán át tartó versenyben az MBU szándékaival összhangban olyan tiszta, áttetsző, a pálinka dominanciáját érvényesítő koktélok születtek, amelyek nemzeti italunk köré épülnek, és méltó pályatársai lehetnek a ginből, konyakból, rumból vagy az ugyancsak eredetvédett calvadosból készített kevert italoknak.

„A pálinka alapanyagként kitűnő, egyszerűségükben is nagyszerű munkákat ihletett – értékelte a pályaműveket Kótai Attila, az MBU elnöke. – Nem biztos, hogy ezek a kreációk nemzetközi hírnévre tesznek szert, mint Charlie bácsi (Kiss Károly) pusztakoktélja, amit a legendás mixer kecskeméti barackpálinkából alkotott a múlt század pusztaromantikára szomjazó külhoni vendégei számára. Azt azonban bátran ajánlom minden szakmabelinek, hogy saját vendéglátóhelyének kínálatát magyar pálinkából készült koktélokkal tegye színesebbé, vonzóbbá."

www.amc.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük