„A minőségi pálinka a legrangosabb nemzetközi párlatokkal is felveszi a versenyt!" – fogalmazott a magyar pálinka népszerűsítésre megrendezett „Pálinkaakadémián" Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja. Az este folyamán, az első alkalommal megrendezett pálinka-koktélversenyen Magyarország csúcsmixerei is megmérkőztek egymással. Az első helyezettnek járó kupát a Táltos fantázianévre keresztelt koktél nyerte el.

„A minőségi pálinka a legrangosabb nemzetközi párlatokkal is felveszi a versenyt!" – fogalmazott a magyar pálinka népszerűsítésre megrendezett „Pálinkaakadémián" Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja. Az este folyamán, az első alkalommal megrendezett pálinka-koktélversenyen Magyarország csúcsmixerei is megmérkőztek egymással. Az első helyezettnek járó kupát a Táltos fantázianévre keresztelt koktél nyerte el.

 

  Az Agrármarketing Centrum szerint ideje átértékelnünk, amit védett nemzeti italunkról gondolunk. Sokak szemében a pálinka még mindig a régmúlt karcos, hígító szagú itala, holott a törvényi szabályozásnak és a pálinkafőző mesterek elhivatottságának köszönhetően ez az ital ma már hazánk egyik prémiumterméke.

A pesti Alcatraz étteremben megrendezett, Pálinkaakadémia névre keresztelt rendezvényen a meghívott szakértőkből és nagyszámú érdeklődőből álló közönség előtt Barabás Attila, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja előadásában elmondta: a pálinka kifejezés először 1630-ban szerepelt írásos emlékekben.

Akkoriban még kezdetleges lepárlási módszerekkel készítettek gyenge minőségű italokat, mára azonban már a „top prémium" kategóriában is megtalálhatóak a pálinkák. E tekintetben olyan versenytársak között állja meg a helyét e magyar különlegesség, mint a Smirnoff vodka vagy a Hennessy XO konyak.

A szakember kiemelte annak fontosságát, hogy a megfelelő törvényi szabályozás eredményeként a pálinka szó ma már nem a hajdani „kontyalávalót vagy papramorgót" jelenti, hanem Magyarország legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelő prémiumtermékét.

„A gasztronómiában az idei évben mintegy 30-40 százalékkal nőtt a pálinkafogyasztás, miközben a whiskyk fogyasztása ugyanennyivel csökkent. Ezt azt jelenti, hogy a pálinka magas presztízsű itallá vált a magyar fogyasztók szemében" – tette hozzá a szakember.

Barabás Attila előadását követően az ország legjobb mixerei léptek pódiumra. Nem vitás, hogy a pálinka tisztán fogyasztva mint digesztív (étkezés utáni) ital leli meg helyét a magyar gasztronómiában, a rendezvényen jelenlevő szakértők és a Magyar Bármixer Unió (MBU) szerint azonban kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a nemes párlatban.

A tizennyolc kiváló bartender és barmaid arra vállalkozott, hogy a nyolc eredetvédett pálinka köré komponál koktélokat, ezzel is ráirányítva a figyelmet az ital sokoldalúságára.

Morafcsik Péter, a versenyt szervező MBU alelnöke szerint a pálinka ebben – és főleg ebben – a minőségében aperitif ital is lehet. „A könnyű, gyümölcsös koktéloknak jó esélyük van arra is, hogy megtalálják az utat a hölgyek szívéhez" – fogalmazott az alelnök.

Az idei év pálinkakampányában is megjelenő gyümölcsmintás nyakkendőt viselő bármixerek öt-öt perc alatt készítették el kompozíciójukat. A mintegy két órán át tartó versenyben az MBU szándékaival összhangban olyan tiszta, áttetsző, a pálinka dominanciáját érvényesítő koktélok születtek, amelyek nemzeti italunk köré épülnek, és méltó pályatársai lehetnek a ginből, konyakból, rumból vagy az ugyancsak eredetvédett calvadosból készített kevert italoknak.

„A pálinka alapanyagként kitűnő, egyszerűségükben is nagyszerű munkákat ihletett – értékelte a pályaműveket Kótai Attila, az MBU elnöke. – Nem biztos, hogy ezek a kreációk nemzetközi hírnévre tesznek szert, mint Charlie bácsi (Kiss Károly) pusztakoktélja, amit a legendás mixer kecskeméti barackpálinkából alkotott a múlt század pusztaromantikára szomjazó külhoni vendégei számára. Azt azonban bátran ajánlom minden szakmabelinek, hogy saját vendéglátóhelyének kínálatát magyar pálinkából készült koktélokkal tegye színesebbé, vonzóbbá."

www.amc.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük