A vitatott TurulA vitatott Turul

Pokorny Zoltán levelet írt Budapest főpolgármesterének, amelyben a hegyvidéki Turul szoborral kapcsolatos önkényes intézkedésekről ír. Kéri a főpolgármestert és a közgyűlést, hogy a poltikai bosszú helyett a józan megfontolás döntsön. Erre Demszky Gábor ma este válaszolt is.

 

 A vitatott TurulA vitatott Turul

Pokorny Zoltán levelet írt Budapest főpolgármesterének, amelyben a hegyvidéki Turul szoborral kapcsolatos önkényes intézkedésekről ír. Kéri a főpolgármestert és a közgyűlést, hogy a poltikai bosszú helyett a józan megfontolás döntsön. Erre Demszky Gábor ma este válaszolt is.

 

Különben éppen a szoborral kapcsolatban a magyar nem kormánypárti erők ritka egységben 2008 június 24-én csütörtökön 19 órai kezdettel a szobornál bejelentett tüntetést tartanak a szobor fennamaradásának érdekében. Pokorny Zoltán levelét és Demszky Gábor válaszát az alábbiakban kommentár nélkül idézzük:

   

Tisztelt Főpolgármester Úr,

Kedves Gábor!

    Érthetetlennek, elfogadhatatlannak és egyben szomorúnak tartom azt az évek óta tartó politikai támadást, aminek kereszttüzében a hegyvidéki Turulszobor áll. Biztosan emlékszel, hogy a szobor felállításának célja az volt, hogy megemlékezzünk azokról a kerületi áldozatokról, akik a II. Világháború során vesztették életüket. Talán még arra is emlékszel, hogy ezt az emlékművet kerületünk képviselőtestülete úgy állítatta, hogy a szobor talapzatára érvényes építési engedélyt szerzett, magát a turulmadarat ábrázoló műalkotást pedig megvalósításra alkalmasnak találták nemcsak a Hegyvidéken élők, hanem a fővárosi szobrokért felelős szakmai testület a Budapest Galéria bíráló bizottsága is.

    Úgy gondolom a XII. kerület vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy a viták helyett békésen, nyugodtan, indulatoktól mentesen rendeződjön az emlékmű sorsa. Hónapokkal ezelőtt egy olyan kompromisszumos javaslatot tettem neked és képviselőtársaidnak, amely egy újabb hegyvidéki emlékmű megépítésével megváltoztatná a mostani szobor funkcióját és elnevezését. Így két emlékmű állna a kerületben, a mostani turulszobor katonai, a felépítés előtt álló új emlékmű pedig polgári áldozatainknak állítana emléket. Erre a javaslatomra hozzájárulásotokat adtátok, bátorításotokra kiírtuk az új emlékműre vonatkozó nyílt szoborpályázatot, a nyertes pályamunka kiválasztása után pedig az új emlékmű elkészítése folyamatban van. Ennek fényében végképp érthetetlen számomra, hogy miután teljesítettük a kompromisszumos javaslatban megfogalmazottak minket érintő részét, miért próbáltok meg kibújni a megállapodás alól, és miért folytatjátok továbbra is a turulszoborral kapcsolatos boszorkányüldözést.

    Amikor az illetékességből kijelölt I. kerületi jegyző, a megváltozott körülményekre hivatkozva hozzájárult a szobor fennmaradásához sokan azt gondoltuk a Hegyvidéken, hogy a többéves acsarkodás és jogi huzavona után, végre békésen rendeződik az ügy. Az, hogy a jelenlegi jogállásában tisztázatlan, alkotmányosságában megkérdőjelezhető Közigazgatási Hivatal azonnal elvette az ügyet az első kerülettől és visszavonta a fennmaradási engedélyt csak tovább fokozza az indulatokat, a gyűlölködést és a vitát. A Hivatal arrogáns viselkedése, a szobordöntéssel kapcsolatos riogatás egyetlen dologra jó, arra, hogy ismét szembeállítsa az embereket a Hegyvidéken, sőt, mivel ez az ügy már rég kinőtte a kerület határait, szerte az országban is. Ez pedig csakis Gyurcsány Ferencnek állhat érdekében, hiszen szélsőjobboldali veszélyről vizionálni, erőszakról és utcai demonstrációkról beszélni mindig hálás, ha egy kormány a katasztrofális teljesítményéről akarja elterelni, vagy eltereltetni a figyelmet.

    Gábor, az embereket felhergelni, provokálni, politikai számításból szándékosan egymással szembeállítani azonban veszélyes dolog, mert annak beláthatatlan következményei és egyértelmű felelősei lesznek. Ezért arra kérlek, hogy ne zárkózz el ennek az ügynek a békés megoldásától, amely ügy most leginkább azokhoz méltatlan, akikről szól ez a szobor, akik a II. Világháború során életüket vesztették ebben a kerületben. Az erőszak, a veszekedés, nem fog megoldást hozni ebben az ügyben. Szeptemberben ismét a Fővárosi Közgyűlés elé fogom vinni az emlékmű ügyét abban bízva, hogy elfogadjátok javaslatomat és szobordöntés és rombolás helyett két emlékmű állhat majd a Hegyvidéken.

     Pokorni Zoltán

Budapest, 2008. július 22.

Demszky Gábor válasza:

Tisztelt Polgármester Úr, Kedves Zoltán!

    Őszinte csodálkozással olvastam leveledet. Egy jogerős bírósági döntés és több közigazgatási hivatali határozat ellen tiltakozol, és ezek megváltoztatását vagy felülírását egy politikai testülettől, a Fővárosi Közgyűléstől várod. Nem értelek.
    Ne vitatkozzunk most azon, mit jelképez a Turul-szobor, ebben valószínűleg soha sem fogunk egyetérteni. Te is pontosan tudod, hogy a mára kialakult helyzet már réges-rég nem erről szól. A szobor engedély nélkül épült, és ezt már minden létező hatósági és jogorvoslati fórum ki is mondta.
    Nem a Fővárosi Közgyűlés döntött erről, de előre figyelmeztettünk. A demokratikus Budapest történetében először fordult elő, hogy egy önkormányzat és egy választott polgármester tudatosan engedély nélkül építkezett. Ez megengedhetetlen botrány lett volna akkor is, ha az elődöd egy trafikot épített volna engedély nélkül. De itt egy köztéri szobor építéséről van szó, amely minden városban kiemelt jelképnek számít. A Turul így is jelkép lett: az engedély nélküli építkezés, a saját szabályaira fittyet hányó hatóság jelképe.
    Most mégis szeretnétek felmentést kapni a törvénysértés alól. De erre a Fővárosi Közgyűlésnek nincs lehetősége. A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi határozatával csak azt mondta ki, hogy nincs módja megmásítani a bíróság döntését. A Turul-ügyben egyszerűen már nem vagyunk döntési helyzetben, sem a Közgyűlés, sem Te, sem én.

Kedves Zoltán!
    Tudom, hogy polgármesterként nehéz helyzetbe kerültél az elődöd hibájából. De mielőtt politikai megoldást keresel egy hatósági és bírósági ügyre, próbálj választ adni a következő kérdésekre: Egy választott polgármester megteheti-e, hogy politikai megfontolásokból engedélyez és védelembe vesz illegális építkezéseket? Milyen alapon lép fel ezután más engedély nélküli építkezésekkel szemben? Megteheti-e egy önkormányzat, hogy bármilyen okból nem hajtja végre a jogerős bírósági döntést? Bojkottálható-e a bírósági döntés csak azért, mert szélsőjobboldali csoportok erődemonstrációt szerveznek ellene? Egyetértesz-e azzal, hogy a törvényt és a bírósági döntést végrehajtani kívánó – nem politikus – hivatalos személyeket nyíltan megfélemlítenek? Egyéb olyan bírósági döntés esetében, amely nem tetszik a szélsőjobbnak vagy bármely más agresszív kisebbségnek, számíthatnak szintén a támogatásodra?

     Demszky Gábor
     főpolgármester

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük